Αρκετοί από εμάς πιστεύουμε λανθασμένα πως όσο μεγαλώνουμε τόσο θα πρέπει να μειώνουμε τη σωματική άσκηση για να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας. Άσκηση μετά τα 60
Αυτός ο μύθος έχει καλλιεργηθεί για πολλά χρόνια χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες με αποτέλεσμα να βλέπουμε ανθρώπους από 60 ετών και άνω να προτιμούν τα… καφενεία από την ήπια άσκηση.
«Ασπίδα» για τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό
Τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal«, έδειξαν ότι αυτοί που όσο μεγάλωναν ασκούνταν λιγότερο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 27%.
Στον αντίποδα όσοι ασκούνταν περισσότερο μείωναν τον κίνδυνο κατά 11%.
Το πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα οφέλη της σωματικής άσκησης σε ηλικίες από 60 ετών και πάνω αφορούν ακόμη και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης τύπου 2.
Έρευνα σε πάνω από 1 εκ. άτομα
Οι ερευνητές διεξήγαν τη μελέτη σε πάνω από ένα εκατομμύριο άντρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δύο τσεκ-απ το 2009-2010 και το 2011-2012.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές και για τα επόμενα πέντε χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Τι έδειξαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης για την υγεία τους
Οι ερευνητές καθ΄όλη τη διάρκεια της έρευνας εκτίμησαν το μέσο επίπεδο σωματικής άσκησης ανά εβδομάδα και πώς αυτό άλλαξε μεταξύ των δύο διαστημάτων στα οποία εξετάστηκαν οι συμμετέχοντες.
Παράλληλα οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τις καρδιακές νόσους και τα εγκεφαλικά από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2016.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 67 έτη και το 47% αυτών ήταν άντρες.
Άσκηση μετά τα 60
Περίπου τα δύο τρίτα αυτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφεραν ότι δεν ήταν σωματικά δραστήριοι τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίοδο εξέτασης.
Το ποσοστό των γυναικών που δεν ασκούνταν ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό των αντρών και στις δύο χρονικές περιόδους της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια της συνολικής περιόδου παρακολούθησης των συμμετεχόντων καταγράφηκαν 114.856 περιστατικά καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού.
Βελτίωση της υγείας
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που μετέβαλαν το επίπεδο σωματικής τους δραστηριότητας από την πλήρη αποχή από τη σωματική άσκηση το 2009-2010 σε μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα το 2011-2012 παρουσίασαν μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 11%.
Αυτοί που ασκούνταν μέτρια ή έντονα μια ή δύο φορές την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο κατά 10% αν αύξαναν την σωματική τους δραστηριότητα σε πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Από την άλλη, αυτοί που ασκούνταν μέτρια ή έντονα πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα στον πρώτο έλεγχο και σταμάτησαν να ασκούνται στον δεύτερο αύξαναν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 27%.
Ευεργετικές επιδράσεις και σε άτομα με προβλήματα υγείας
Όταν οι μελετητές διερεύνησαν συγκεκριμένα ένα δείγμα ανθρώπων με χρόνιες νόσους βρήκαν ότι αυτοί που άρχισαν να ασκούνται σε μέτρια ή υψηλή ένταση τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα ενώ προηγουμένως δεν ασκούνταν, μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Χωρίς Σχόλια