Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γιατί δεν αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα – Ανησυχητικά στοιχεία

Γιατί δεν αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα

Γιατί δεν αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα – Ανησυχητικά στοιχεία

Η οικονομική κρίση που βίωσαν και βιώνουν ακόμη οι Έλληνες έχει αφήσει τα σημάδια της ακόμη και στον τομέα της άθλησης καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι έφηβοι δεν αθλούνται συχνά. Γιατί δεν αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα

Οι συνήθειες των εφήβων δεν περιλαμβάνουν συχνά αθλητική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών από μικρή ηλικία να έχει παραπανίσια κιλά.

Έρευνα

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) στην τελευταία του έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία του 2018 αναφέρει ότι μόνον οι δύο στους πέντε εφήβους αναφέρουν ότι έκαναν τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα «συχνή» φυσική δραστηριότητα.

Δηλαδή οποιαδήποτε δραστηριότητα διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών, που αυξάνει τους σφυγμούς της καρδιάς και προκαλεί λαχάνιασμα (π.χ. έντονο περπάτημα για το σχολείο, γυμναστική στο σχολείο, παιχνίδι με φίλους, διάφορα αθλήματα).

Γιατί δεν αθλούνται οι έφηβοι στην Ελλάδα

Απογοητευτικά στοιχεία

Μάλιστα, ο ένας στους εννιά (11,7%) ανέφερε «χαμηλή συχνότητα» φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή το πολύ μία ημέρα την εβδομάδα ενώ περιορισμένη φυσική δραστηριότητα αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια, σε σύγκριση με τα αγόρια, καθώς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές, σε σύγκριση με τους νεότερους.

Πιθανότατα η άσκηση να μειώνεται περαιτέρω όσο τα παιδιά πλησιάζουν προς τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς ρίχνουν όλο το βάρος στην καθημερινότητά τους στην προετοιμασίας τους για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Οικονομική κρίση και άσκηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας,  η οικονομική κατάσταση της οικογένειας φαίνεται να συνδέεται με τη συχνότητα της φυσικής δραστηριότητας των εφήβων.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο φαίνεται πως ασκούνται λιγότερο.

Στον αντίποδα, έφηβοι των οποίων η οικογένεια φαίνεται να ανήκει σε καλύτερη  οικονομική κατάσταση αναφέρουν «συχνή» φυσική δραστηριότητα (δηλαδή, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα) σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (51,7%) σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η οικογένεια τοποθετείται σε μέση (39,4%) ή χαμηλότερη οικονομική κατάσταση (37,2%) κατάσταση.

Έλλειψη υποδομών

Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη και οι φυσικές δραστηριότητες για τους εφήβους πρέπει να πληρώνονται. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν (σε ποσοστό 30%) πως δεν υπάρχουν κοντά στο σπίτι τους πάρκα ή ανοιχτοί χώροι όπου θα μπορούσαν να παίξουν ή να αθληθούν.

Δύο στους πέντε μάλιστα,  απαντούν πως δεν υπάρχουν «στο σχολείο παιδικές χαρές ή ανοιχτά γήπεδα στα οποία να μπορούν να τρέχουν» γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τα διαχρονικά προβλήματα υποδομών στη χώρα.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο