Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Ύπνος και Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει τα όνειρα;

Ύπνος και Εγκυμοσύνη

Ύπνος και Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει τα όνειρα;

Ύπνος και Εγκυμοσύνη. Είναι σύνηθες φαινόμενο ο ύπνος των γυναικών να διαταράσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους από διαλείμματα στο μπάνιο, κινήσεις του εμβρύου ή άλλα γεγονότα. Ωστόσο, για ορισμένες γυναίκες, μια από τις πιο απροσδόκητες παρενέργειες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι οι αλλαγές στον τρόπο που ονειρεύεστε.

Τα περίεργα όνειρα εγκυμοσύνης δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά ορισμένοι μπορεί να τα βρουν ανησυχητικά. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους αλλάζουν τα όνειρά σας και να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνετε λεπτομερή και μερικές φορές τρομακτικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ύπνος και Εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα όνειρα;

Τα ζωηρά όνειρα και οι εφιάλτες1 είναι συνηθισμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες αναφέρουν επίσης μεγαλύτερη ανάκληση ονείρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και για εκείνες που συνήθως δεν είχαν συνηθίσει να θυμούνται όνειρα. Αυτά τα όνειρα μπορεί να είναι πολύ ρεαλιστικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορεί να είναι ένας τρόπος για το υποσυνείδητό μας2 να επεξεργαστεί θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό μας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν όνειρα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη3. Μπορεί να ονειρευτείτε ότι είστε έγκυος ή να ονειρευτείτε ότι συναντάτε το μωρό σας για πρώτη φορά. Πολλές μητέρες ονειρεύονται ακόμη και το φύλο του μωρού.

Άλλες φορές, τα όνειρα εγκυμοσύνης παίρνουν μια τρομακτική τροπή. Οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να έχουν εφιάλτες σχετικά με τον τοκετό και τον τοκετό ή να ονειρεύονται ότι κάτι κακό έχει συμβεί στο μωρό. Ένα κοινό θέμα για τα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τη σύγκρουση με τον πατέρα.

Ενώ τα όνειρα με θέμα την εγκυμοσύνη μπορεί εν μέρει να οφείλονται σε ορμόνες, παρόμοια όνειρα είναι επίσης γνωστό ότι συμβαίνουν μετά τον τοκετό4 και σε μελλοντικούς μπαμπάδες. Το να μιλάτε για όνειρα με τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αφομοιώσετε τους ρόλους που αλλάζουν.

Γιατί η εγκυμοσύνη επηρεάζει τα όνειρα;

Σχετική ανάγνωση. Έγκυος γυναίκα που κοιμάται στο κρεβάτι. Συμβουλές ύπνου για έγκυες γυναίκες που κοιμάται στο κρεβάτι; Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; ηλικιωμένη γυναίκα που κοιμάται στο κρεβάτι
Εμμηνόπαυση και ύπνος; Τα ζωντανά όνειρα είναι πιθανότατα ο τρόπος του σώματος να ταξινομήσει τα πολλά συναισθήματα και τα συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο θετικά όσο και αρνητικά5.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλης χαράς και προσμονής καθώς προετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το νέο σας μωρό. Ωστόσο, είναι επίσης φυσικό να αισθάνεστε άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μαζί με άγχος για τον τοκετό και τον τοκετό. Το περιεχόμενο των ονείρων σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε περιοχές με τις οποίες είστε ιδιαίτερα απασχολημένοι.

Οι μέλλουσες μητέρες που αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο πιθανό να βιώσουν άσχημα όνειρα. Ομοίως, η έρευνα διαπιστώνει σταθερά ότι οι μητέρες που για πρώτη φορά τείνουν να έχουν περισσότερα όνειρα σχετικά με την εγκυμοσύνη από εκείνες που έχουν ήδη παιδιά. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι έγκυες γυναίκες με επιπλοκές όπως η προεκλαμψία6 αναφέρουν επίσης υψηλότερη συχνότητα διαταραγμένων ονείρων. Ύπνος και Εγκυμοσύνη

Μια μελέτη7 διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες βίωναν περισσότερα όνειρα για την ασφάλεια του μωρού στις αρχές του τρίτου τριμήνου, όταν το μωρό διέτρεχε υψηλότερο κίνδυνο επικίνδυνου πρόωρου τοκετού. Προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, αυτά τα όνειρα υποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από όνειρα για τον ίδιο τον τοκετό.

Όλα αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα όνειρα είναι παράλληλα με τους φόβους της πραγματικής ζωής που προκύπτουν καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη σας.

Εγκυμοσύνη και ο κύκλος του ύπνου

Η ημερήσια κούραση είναι ένας κοινώς αναφερόμενος λόγος για την αύξηση των ονείρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φαίνεται λογικό οι γυναίκες που είναι κουρασμένες να κοιμούνται περισσότερο, οδηγώντας σε περισσότερες ευκαιρίες για όνειρα. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη προκαλεί βαθιές αλλαγές και στον νυχτερινό μας ύπνο.

Καθώς κοιμόμαστε, προχωράμε σε διάφορα στάδια ύπνου. Το όνειρο τείνει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών (REM), στο τέλος κάθε κύκλου ύπνου. Κατά τη διάρκεια μιας κανονικής νύχτας, μπορεί να βιώσουμε τέσσερα ή πέντε επεισόδια ύπνου REM, αλλά συχνά ξεχνάμε τα όνειρά μας μέχρι να ξυπνήσουμε αρκετές ώρες αργότερα.

Αντίθετα, για πολλές γυναίκες, η ενόχληση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη προκαλεί κατακερματισμένο ύπνο με πολλαπλά νυχτερινά ξυπνήματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι διαταραχές μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τις έγκυες γυναίκες να έχουν λιγότερο ύπνο REM συνολικά8. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι συνήθως πιο πιθανό να θυμούνται τα όνειρά τους εάν ξυπνήσουν στη μέση ενός κύκλου ονείρων, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερα όνειρα.

Η αλλαγή των ορμονών μπορεί επίσης να σας ευχαριστεί για τα αλλαγμένα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όχι μόνο οι ορμόνες προκαλούν ένα τρενάκι των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ορισμένοι ερευνητές θεωρούν επίσης ότι η αύξηση των ζωντανών, λεπτομερών ονείρων μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης9 που προκύπτουν στα τέλη της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να ανησυχώ για τα ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας φυσιολογικός και υγιής τρόπος επεξεργασίας των συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι μητέρες που είχαν πιο μαζοχιστικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνεχίζουν να έχουν μικρότερους τοκετούς10 και χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης11.

Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας και η μείωση των νυχτερινών ξυπνημάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ζωντανών ονείρων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε συμβουλές ύπνου εγκυμοσύνης, όπως να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά και να αποφεύγετε τα υγρά πριν τον ύπνο για να μειώσετε τις διαταραχές στον ύπνο σας.

Η τήρηση ενός ημερολογίου ονείρων μπορεί να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε τα μοτίβα σκέψης και να αποτρέψετε τις νυχτερινές ανησυχίες να σας κρατήσουν ξύπνιους. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο σύστημα υποστήριξής σας ή να δοκιμάσετε διαλογισμό, γιόγκα ή άλλα προγεννητικά μαθήματα. Το να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση για την εγκυμοσύνη σας μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τη νύχτα, ώστε να κοιμάστε καλύτερα.

Τούτου λεχθέντος, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα όνειρά σας μπορεί να προσπαθούν να σας πουν κάτι. Εάν οι εφιάλτες της εγκυμοσύνης δυσκολεύουν τον ύπνο ή σας προκαλούν αγωνία ή εάν έχετε έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη, θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό ή τον θεραπευτή σας.Ύπνος και Εγκυμοσύνη

Αν και τα όνειρα δεν πρέπει απαραίτητα να λαμβάνονται κυριολεκτικά, μπορεί να αντικατοπτρίζουν υποκείμενους στρεσογόνους παράγοντες ή προβλήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει εξετάσεις για να αποκλείσει μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου και να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εσάς ή το μωρό σας.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο