Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο;

Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο

Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο;

Η ρύθμιση του υπνοδωματίου σας είναι ζωτικής σημασίας για έναν σταθερό ύπνο. Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος υπνοδωματίου που είναι ευνοϊκό για να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι είναι ένα βασικό μέρος της υγιεινής του ύπνου, το οποίο μπορεί να επιτρέψει την ποιοτική ξεκούραση κάθε βράδυ.

Η καλλιέργεια μιας χαλαρωτικής ατμόσφαιρας για ύπνο περιλαμβάνει οπτικό σχεδιασμό και πρακτική ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού, του ήχου και της μυρωδιάς του. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία της ρύθμισης του ύπνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την ιδανική κρεβατοκάμαρά σας για βέλτιστο ύπνο.

Οπτικός σχεδιασμός του υπνοδωματίου σας
Η διακόσμηση εσωτερικών χώρων είναι μια ευρεία έννοια, αλλά ένα βασικό συστατικό είναι η δημιουργία της εμφάνισης και της αίσθησης του σπιτιού σας. Για την κρεβατοκάμαρά σας, μπορείτε να αναπτύξετε ένα εσωτερικό σχέδιο που όχι μόνο αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας στυλ, αλλά ενθαρρύνει επίσης μια αίσθηση ηρεμίας που προάγει τον ύπνο.

Ζεστά, ελκυστικά χρώματα

Οι τοίχοι, τα δάπεδα, τα έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα παίζουν ρόλο στο χρωματικό σχέδιο του υπνοδωματίου σας. Είναι σημαντικό να τονίσετε τα χρώματα που σας κάνουν να νιώθετε άνετα την ώρα του ύπνου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά είναι πιο απαλά, πιο ζεστά χρώματα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε τα χρώματα που σας αρέσουν περισσότερο.

 

Για ενοικιαστές ή άτομα με περιορισμένο προϋπολογισμό, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η πλήρης επανάληψη του συνδυασμού χρωμάτων στην κρεβατοκάμαρά σας. Ωστόσο, μπορείτε να τονίσετε δημιουργικά ορισμένα χρώματα με καλά τοποθετημένα κλινοσκεπάσματα, χαλί ή τέχνη τοίχου.

Χρησιμοποιήσιμη και ελκυστική διάταξη

Ανεξάρτητα από το πόσα τετραγωνικά πρέπει να δουλέψετε, θέλετε να αποφύγετε μια στενότητα στην κρεβατοκάμαρά σας. Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα μέγεθος στρώματος που ταιριάζει χωρίς να είναι πολύ άνετο. Η χρήση κάθετου χώρου ή αποθήκευσης κάτω από το κρεβάτι μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο ακόμη και ένα μικρό υπνοδωμάτιο, ελευθερώνοντας χώρο στο πάτωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εύχρηστα έπιπλα, όπως ένα κομοδίνο, ή για να δώσει στο δωμάτιο μια πιο ευάερη αίσθηση.

Καθώς σχεδιάζετε την κρεβατοκάμαρά σας, προσπαθήστε να κάνετε κάθε ενέργεια που θα κάνετε εκεί χωρίς απογοήτευση. Για παράδειγμα, η οργάνωση των συρταριών σας διευκολύνει την προετοιμασία το πρωί και η καθαρή διαδρομή από το κρεβάτι στο μπάνιο μπορεί να εξαλείψει τους κινδύνους σκοντάφτισμα εάν χρειαστεί να περπατήσετε στο μπάνιο στο σκοτάδι. Ο σχεδιασμός ενός υπνοδωματίου χωρίς άγχος βοηθάει να του δώσει μια αύρα άνεσης και χαλάρωσης.

Μειώστε την ακαταστασία
Η οπτική ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει άγχος, το οποίο είναι γνωστό εμπόδιο στον ποιοτικό ύπνο. Τα αποδιοργανωμένα αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να ενισχύσουν την αίσθηση ότι έχετε πάρα πολλά «χαλαρά άκρα», δημιουργώντας αγχώδη συναισθήματα που μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο να χαλαρώσετε το μυαλό σας όταν θέλετε να αποκοιμηθείτε.

Αν και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να πηγαίνετε πλήρως στη Marie Kondo για να οργανώσετε την κρεβατοκάμαρά σας, αξίζει τον κόπο να αναθεωρήσετε ποια αντικείμενα δεν χρειάζεστε πραγματικά και να αφιερώνετε μόνο λίγα λεπτά κάθε μέρα για να μαζεύετε την ακαταστασία, ώστε να μην συσσωρευτείτε και αισθάνεστε συντριπτικά να αντιμετωπίσετε.

A Feeling of Home

Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι φιλόξενη, ένα μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσετε αυτό το συναίσθημα είναι πολύ προσωπικός. Οι δυνατότητες περιλαμβάνουν την εμφάνιση εικόνων στενών φίλων και της οικογένειας, αγαπημένων αντικειμένων που είναι υπενθυμίσεις αγαπημένων αναμνήσεων ή σημαντικών έργων τέχνης ή αφισών στους τοίχους. Αυτές οι προσωπικές πινελιές δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερές ή ακριβές. Αντίθετα, πρέπει απλώς να είναι σημαντικά για εσάς.

Πρακτική σχεδίαση για την προώθηση του ύπνου

Εκτός από τον οπτικό σχεδιασμό, η πρακτική ρύθμιση του υπνοδωματίου σας μπορεί να επηρεάσει άμεσα το πόσο καλά κοιμάστε. Γενικά, ο στόχος αυτών των προσεγγίσεων είναι να κάνουν το περιβάλλον ύπνου σας ένα προπύργιο σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης που έχει όσο το δυνατόν λιγότερες περισπασμούς ή πιθανές διαταραχές ύπνου.

Φως 

Το φως είναι η πιο ισχυρή ένδειξη για τον κιρκάδιο ρυθμό σας, μέρος του βιολογικού σας ρολογιού που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Όταν είναι ώρα για ύπνο, θέλετε να προσπαθήσετε να κάνετε την κρεβατοκάμαρά σας όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή για να ενισχύσετε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό.

Οι κουρτίνες συσκότισης μπορούν να βοηθήσουν εάν το δωμάτιό σας λαμβάνει πολύ εξωτερικό φως. Ο φωτισμός, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτιστικού κομοδίνου, εάν το χρησιμοποιείτε, δεν πρέπει να είναι πολύ φωτεινός. Ο φωτισμός με χαμηλή θερμοκρασία χρώματος και φωτεινότητα μπορεί να διευκολύνει την υπνηλία1 και τον ύπνο.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του ελέγχου της έκθεσης σας στο φως είναι να ελαχιστοποιήσετε ή να εξαλείψετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των tablet και των κινητών τηλεφώνων, στην κρεβατοκάμαρά σας. Η παρακολούθηση τηλεόρασης στο υπνοδωμάτιο πριν πάτε για ύπνο, θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Ο χρόνος οθόνης εκθέτει τα μάτια σας σε μπλε φως που μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σας και μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το μυαλό σας, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Εάν πρέπει να κρατήσετε μια συσκευή στην κρεβατοκάμαρά σας, προσπαθήστε να την κρατήσετε μακριά από το χέρι και αποφύγετε τη χρήση της για μία ώρα ή περισσότερο πριν τον ύπνο.

Ήχος

Ο εξωτερικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει συχνές αφυπνίσεις2 και αυτές οι διαταραχές έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα τόσο της ποιότητας του ύπνου όσο και της συνολικής υγείας3. Εάν ο εξωτερικός θόρυβος είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, μια μηχανή λευκού θορύβου μπορεί να σας βοηθήσει να πνίξετε τους ήχους. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε τα ηχεία για να παίζουν παρηγορητική μουσική, την οποία πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ως τρόπο για να κάνουν την κρεβατοκάμαρά τους πιο κατάλληλη για να κοιμούνται4. Πολλές εφαρμογές για κινητά μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο

Το να έχετε τα σωστά αρώματα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να είναι ένα συν για τον ύπνο σας. Αν και οι οσμές συνήθως δεν κάνουν τους ανθρώπους να ξυπνούν από τον ύπνο5, μπορούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια ενός ήρεμου περιβάλλοντος για ποιοτική ξεκούραση. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αρωματοθεραπεία με αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα μπορεί να προάγει τη χαλάρωση6 και να διευκολύνει τον καλό βραδινό ύπνο.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας θα πρέπει να είναι άνετη, συνήθως κάπου μεταξύ 60 και 71 βαθμών Φαρενάιτ (15,6 έως 22,0 βαθμούς Κελσίου). Η υπερβολική ζέστη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο7, επομένως οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να κάνετε λάθος σε μια πιο δροσερή κρεβατοκάμαρα.

Εάν δεν διαθέτετε θερμοστάτη για τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας του υπνοδωματίου σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα ή, ανάλογα με την εποχή, να ανοίξετε ένα παράθυρο για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία.

Ποιότητα αέρα
Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε να ρυθμίσετε την κρεβατοκάμαρά σας, αλλά η ποιότητα του αέρα είναι σημαντική για την υγεία σας. Έρευνες διαπίστωσαν ότι ο αερισμός και ο καθαρότερος αέρας συνδέονται με καλύτερο ύπνο8 και προβλήματα όπως η συσσώρευση μούχλας έχουν συσχετιστεί με την αϋπνία και την υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας9.

Η διασφάλιση του κατάλληλου αερισμού και η αποφυγή της υπερβολικής υγρασίας μπορεί να καταπολεμήσει την ανάπτυξη μούχλας και ο τακτικός καθαρισμός μπορεί να μειώσει δραματικά τα ακάρεα σκόνης10. Εάν έχετε προβλήματα με αλλεργίες, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας συστάσεις σχετικά με τη μείωση των αλλεργιογόνων ή/και τη χρήση υποαλλεργικών κλινοσκεπασμάτων ή καθαριστή αέρα.

Στρώμα και κλινοσκεπάσματα

Το κρεβάτι σας είναι, φυσικά, ένα κεντρικό στοιχείο του περιβάλλοντος του υπνοδωματίου. Το στρώμα σας πρέπει να είναι καλοφτιαγμένο και άνετο, που σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές σας προτιμήσεις σταθερότητας. Θα πρέπει επίσης να είναι υποστηρικτικό και να παρέχει την κατάλληλη ανακούφιση από το σημείο πίεσης για να ταιριάζει στο σωματικό σας βάρος και στη θέση ύπνου.

Ένα νέο στρώμα μπορεί να είναι μια σημαντική επένδυση, αλλά η έρευνα έχει βρει ότι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να μειώσει το άγχος και τον πόνο στην πλάτη11. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου διαπίστωσε στη δημοσκόπηση του Bedroom του 2010 ότι το 93% των ανθρώπων είπε ότι ένα άνετο στρώμα ήταν σημαντικό για τον ποιοτικό ύπνο.

Εκτός από το στρώμα σας, τα μαξιλάρια, τα σεντόνια και οι κουβέρτες σας παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κάνετε το κρεβάτι σας άνετο και φιλόξενο.

Τα μαξιλάρια μπορούν να αποτρέψουν τον πόνο στον αυχένα διατηρώντας το κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη σας σωστά ευθυγραμμισμένα και τα κλινοσκεπάσματα σας μπορούν να δημιουργήσουν μια απαλή και άνετη αίσθηση ενώ βοηθούν στη διαχείριση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Το τακτικό πλύσιμο του κρεβατιού σας διατηρεί το κρεβάτι σας φρέσκο ​​και μειώνει την πιθανή συσσώρευση σκόνης και αλλεργιογόνων. Πως να σχεδιάσετε το ιδανικό υπνοδωμάτιο

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο