Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» τη γονιμότητα

γονιμότητα, ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «σκοτώνει» τη γονιμότητα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και περισσότερες  γυναίκες να δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Γι΄ αυτό, έχουν «ενοχοποιηθεί» μία σειρά από γενετικοί παράγοντες, όπως η  ενδομητρίωση, η κακή ποιότητα ωαρίων και το σύνδρομο  πολυκυστικών ωοθηκών.

Εκτός όμως από τα γενετικά προβλήματα, φαίνεται πως και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν στη σύλληψη ή μη ενός  παιδιού.

Πρόσφατη έρευνα του  πανεπιστημίου της  Μοντένα απέδειξε ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές  επιβαρημένες από  ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν ένα  αναπαραγωγικό μειονέκτημα σε σχέση με όσες…  αναπνέουν καθαρό αέρα.

Εάν μάλιστα οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ρύπανσης και επιπροσθέτως καπνίζουν, τότε οι πιθανότητες για να φέρουν  στον κόσμο ένα παιδί μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Σκεφτείτε τη μετακόμιση

Η νέα αυτή  επιστημονική έρευνα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με πιο καθαρό αέρα.

Αυτή η εξέλιξη, σημειώνουν,  θα μπορούσε να βελτιώσει τη γονιμότητα τους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα, βρήκαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.

Υποστηρίζουν ακόμη  ότι  ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς.

Τι έδειξε η μελέτη

Η νέα μελέτη σε 1.318 γυναίκες μεταξύ 2007-2017, η οποία βασίσθηκε στις μετρήσεις μιας ορμόνης (ΑΜΗ) που παράγουν οι ωοθήκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές με τη χειρότερη ρύπανση του αέρα, έχουν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα να έχουν πολύ μικρό απόθεμα ωαρίων. Χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα δυσκολευθούν να μείνουν έγκυες, καθώς ο χαμηλός αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει και χαμηλή γονιμότητα, μειώνει όμως τις ευκαιρίες αναπαραγωγής.

No Comments