Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μειώθηκε η μέση θερμοκρασία του σώματος τις τελευταίες 10ετίες – Δείτε γιατί

μέση θερμοκρασία του σώματος

Μειώθηκε η μέση θερμοκρασία του σώματος τις τελευταίες 10ετίες – Δείτε γιατί

Η μέση θερμοκρασία του σώματος έχει πέσει τις τελευταίες δεκαετίες καθώς για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα, την πρόοδο της επιστήμης και την ίαση διαφόρων ασθενειών για τις οποίες παλαίοτερα δεν υπήρχαν θεραπείες, διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 36,6.

Από το 1851 έως σήμερα

Το όριο των 37 βαθμών ως μέση κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είχε προσδιορίσει το 1851 ο πρωτοπόρος Γερμανός γιατρός Καρλ Ράινχολντ ‘Αουγκουστ Βούντερλιχ.

Τότε είχε εξετάσει  25.000 άτομα ανακαλύπτοντας ότι η θερμοκρασία του σώματος κυμαινόταν από  36,2 έως 37,5.

Τα  χρόνια πέρασαν και για διάφορους λόγους που θα παραθέσουμε παρακάτω η μέση θερμοκρασία του σώματος έχει πέσει και πλέον βρίσκεται κοντά στο 36,6.

Νέα αμερικανική μελέτη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούλι Πάρσονετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό eLife, ανέλυσαν διαχρονικά στοιχεία από 677.423 μετρήσεις θερμοκρασίας, από στρατιώτες του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου μέχρι σύγχρονους ανθρώπους, καλύπτοντας μια περίοδο 157 ετών (1860-2017).

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η μέση θερμοκρασία του σώματος μειώνεται κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Οι άνδρες που είχαν γεννηθεί στις αρχές του 19ου αιώνα, είχαν θερμοκρασία σώματος 0,59 βαθμούς μεγαλύτερη από τους σημερινούς άνδρες.

Γιατί πέφτει η μέση θερμοκρασία;

Γιατί όμως μπορεί να πέφτει σταδιακά η ανθρώπινη θερμοκρασία; Η πιθανότερη εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι μικροβιολογικά είμαστε πολύ διαφορετικοί από ό,τι ήμασταν κάποτε.

Η Πάρσονετ παραθέτει μία σειρά από λόγους στους οποίους οφείλεται η μείωση της μέσης θερμοκρασίας.

«Είμαστε διαφορετικοί σε σχέση με το παρελθόν. Το περιβάλλον όπου ζούμε έχει αλλάξει, το ίδιο οι θερμοκρασίες στα σπίτια μας, η επαφή μας με τους μικροοργανισμούς και η τροφή μας».

μέση θερμοκρασία του σώματος

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, αναφέρει,  παθαίνουν σπανιότερα λοιμώξεις χάρη στα εμβόλια και στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα τα ανοσοποιητικά συστήματα να είναι λιγότερο δραστήρια και οι ιστοί του σώματος να εμφανίζουν μικρότερη φλεγμονή.

Το 1851, την εποχή του Βούντερλιχ όπου είχε πραγματοποιηθεί η μελέτη το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν μόνο τα 38 έτη, οι άνθρωποι είχαν διάφορες χρόνιες παθήσεις χωρίς θεραπεία (φυματίωση, σύφιλη, περιοδοντίτιδα κ.α.), με αποτέλεσμα να ανέβαινε η μέση θερμοκρασία του σώματος.

Θα συνεχίσει να μειώνεται

Η μείωση σύμφωνα με τους ερευνητές δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει . «Θα υπάρξει ένα όριο, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι αυτό», ανέφερε η Πάρσονετ.

Σημειώνεται πως η θερμοκρασία ενός υγιούς σώματος αυξομειώνεται έως κατά 0,2 βαθμούς μέσα στη μέρα ανάλογα με τον καιρό, τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή,  την έκθεση  στον ήλιο, την ενυδάτωση κ.λπ.

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας  έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος σε σχέση με τους νεότερους, ενώ οι γυναίκες μεγαλύτερη σε σχέση με τους άνδρες .

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο