­
Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τι καλό κάνουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά στην υγεία μας

Τι καλό κάνουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά στην υγεία μας

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για το ρόλο των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην υγεία μας. Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Αστερία Σταματάκη, αναφέρεται στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα προβιοτικά, είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis.
Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:

  • Αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
  • Βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Συμβάλλουν στην παραγωγή βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, sauerkraut (γερμανικό ξινολάχανο), miso.
Αναφορικά με τα πρεβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών που περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών ινών που περνούν άπεπτες τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Στην πραγματικότητα, τα πρεβιοτικά είναι το «γεύμα» των καλών μικροοργανισμών. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν επιλεκτικά αυτές τις ίνες, με αποτέλεσμα τη σύνθεση βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.
Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα πράσα, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες και τα φασόλια σόγιας.
Ένα προβιοτικό και ένα πρεβιοτικό μαζί ονομάζονται συνβιοτικά. Ρίξτε σταφίδα στο παραδοσιακό γιαούρτι σας και καρπωθείτε τα οφέλη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ