Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Ασπίδα προστασίας για το έμφραγμα τα φρούτα και λαχανικά

φρούτα λαχανικά

Ασπίδα προστασίας για το έμφραγμα τα φρούτα και λαχανικά

Τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές σχετίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με θανάτους. Αυτό  που δεν  ξέραμε με σιγουριά μέχρι σήμερα είναι  τους τρόπους προκειμένου να προφυλαχθούμε από τα αυτά τα αιφνίδια επεισόδια που μπορεί  να μας οδηγήσουν στο θάνατο.

Σύμφωνα με την  Αμερική Εταιρεία για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Τα αποτελέσματα μελέτης  δείχνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου και αντιοξειδωτικών τα οποία μειώνουν αποδεδειγμένα την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Την ίδια στιγμή, όσοι τρώνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είναι λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ιδανική ποσότητα

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, συγκλίνουν στο ότι  η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως ενώ για τα λαχανικά φτάνει κοντά στα 400 γραμμάρια.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.

No Comments