Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Ελαιόλαδο: «Ασπίδα» κατά του οξειδωτικού στρες και της πρόωρης γήρανσης

Ελαιόλαδο: «Ασπίδα» κατά της πρόωρης γήρανσης

Ελαιόλαδο: «Ασπίδα» κατά του οξειδωτικού στρες και της πρόωρης γήρανσης

Περισσότερες από 50 ασθένειες συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, το οποίο – μεταξύ άλλων –  «ενοχοποιείται» και για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Ελαιόλαδο: «Ασπίδα» κατά της πρόωρης γήρανσης

Σε όσους είναι άγνωστος ο όρος οξειδωτικό στρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι μια διεργασία που σχετίζεται με την ανισορροπία στην λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών και δημιουργείται από επιβαρυντικούς παράγοντες και συνδυασμό αυτών όπως:

Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι τοξικές ουσίες, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και τα φυτοφάρμακα.

Ελαιόλαδο: «Ασπίδα» κατά της πρόωρης γήρανσης

Στον αντίποδα του οξειδωτικού στρες δεκάδες ελληνικά προϊόντα, συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως είναι τα φρούτα , τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, αρωματικά φυτά, το κρασί, τα όσπρια, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν αντιμάχονται τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες και θωρακίζουν την υγεία.

«Στην φαρέτρα αυτών των ευεργετικών τροφίμων προστίθεται και το ελαιόλαδο, ένα από τα διάσημα προϊόντα της “μάνας γης”, για το οποίο γνωρίζαμε τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά τώρα έχουμε έναν ακόμη λόγο να προσέχουμε τα συστατικά ποιότητας των ελαιόλαδων που βάζουμε στο τραπέζι μας τόνισε Απόστολος Κυριτσάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για το Οξειδωτικό Στρες.

Ο κ. Κυριτσάκης πρόσθεσε μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση για το οξειδωτικό στρες, ότι το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε πρέπει «να είναι παρθένο ή ακόμη καλύτερα εξαιρετικό παρθένο, παράγωγο ψυχρής έκθλιψης, χωρίς προσμείξεις, ανόθευτο».

Τα συστατικά του ελαιόλαδου, εξήγησε, όπως είναι η ελαιοκανθάλη, η ελευρωπαίνη, η ελαιοσύνη, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν προληπτικά κατά της πρόωρης γήρανσης ενώ παράλληλα βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

«Η ελαιοκανθάλη μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες όπως το φάρμακο “ibuprofen”», ανέφερε ο δρ. Απόστολος Κυριτσάκης.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο