Οι πιθανές βλαβερές επιπτώσεις των μετάλλων και των ανόργανων θρεπτικών ουσιών που απελευθερώνουν τα αντιηλιακά μέσα στη θάλασσα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, διαπιστώνει νέα επιστημονική έρευνα. Επηρεάζουν τα αντιηλιακά τα οικοσυστήματα
Οι βλαβερές συνέπειες που έχουν τα υπεριώδη φίλτρα των αντιηλιακών στα κοράλλια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς είναι γνωστές. Το νέο ζήτημα είναι ότι τα αντιηλιακά που φοράνε οι κολυμβητές απελευθερώνουν και διάφορα μέταλλα όπως αλουμίνιο, τιτάνιο, φώσφορο και πυρίτια αυξάνοντας κατακόρυφα τη συγκέντρωσή τους μέσα στο θαλασσινό νερό.
Τι συμβαίνει όταν τα αντηλιακά έρχονται σε επαφή με το νερό
Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας, με επικεφαλής τη δρα Αρασέλι Ροντρίγκεζ-Ρομέρο του Τμήματος Χημείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας Environmental Science & Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, μελέτησαν τι συμβαίνει όταν τα αντηλιακά έρχονται σε επαφή με το νερό της Μεσογείου.
Η συγκέντρωση αλουμινίου στη θάλασσα
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η συγκέντρωση αλουμινίου στη θάλασσα μπορεί να αυξηθεί κατά 4% κατά τη διάρκεια μιας τυπικής καλοκαιρινής ημέρας στην παραλία, ενώ αυτή του τιτανίου ακόμα και κατά 20%.
Τώρα η επιστημονική έρευνα θα πρέπει να στραφεί στο κατά πόσο οι λουόμενοι που φοράνε αντιηλιακά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος δεδομένου ότι αυξάνονται οι ποσότητες μετάλλων που απελευθερώνονται.
SOS για τη χρήση αντηλιακού στην πισίνα
Μία άλλη πάντως επιστημονική έρευνα χτυπά «καμπανάκι» σε όσους συνηθίζουν να κολυμπούν σε πισίνες με χλώριο και να χρησιμοποιούν αντηλιακό.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Lomonosov που εδρεύει στη Μόσχα, διαπίστωσαν ότι μια χημική ένωση,που υπάρχει σχεδόν σε κάθε αντηλιακό, καθίσταται τοξική όταν αντιδρά με το χλώριο και την υπεριώδη ακτινοβολία.
Η ουσία αυτή λέγεται avobenzone (αβοβενζόλη) και θεωρείται το πιο δημοφιλές συστατικό αντηλιακής προστασίας στον κόσμο, λόγω της ικανότητάς της να απορροφάει το ηλιακό φως αποτρέποντας έτσι τις βλαβερές συνέπειες για το δέρμα.
Επηρεάζουν τα αντιηλιακά τα οικοσυστήματα
Οι Ρώσοι επιστήμονες απέδειξαν σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ότι αυτή η χημική ένωση σχηματίζει τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, όταν εκτίθεται σε ένα μείγμα ηλίου και χλωριωμένου νερού.
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι δημιουργήθηκαν αλδεΰδες, φαινόλες και χλωριωμένα ακετυλικά βενζόλια εξαιτίας αυτής της ουσίας σε πειράματα που προσομοιάζουν κολυμβητές που φορούν αντηλιακό. Τα τελευταία δύο στοιχεία μάλιστα, θεωρούνται εξαιρετικά τοξικά και συνδέονται στενά με θανατηφόρους καρκινικούς όγκους και στειρότητα.
Χωρίς Σχόλια