Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Ψηφιακές συσκευές: Ξεκολλήστε τα παιδιά

Ψηφιακές συσκευές: Ξεκολλήστε τα παιδιά

Ψηφιακές συσκευές: Ξεκολλήστε τα παιδιά

Η έλλειψη χρόνου και οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητα οδηγούν πολλές φορές  τους γονείς να ωθούν με τον τρόπο τους ή να δείχνουν ανεκτικότητα απέναντι στα παιδιά τους όσο αφορά στην ενασχόλησή τους με ψηφιακές συσκευές, όπως τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές.  Ψηφιακές συσκευές: Ξεκολλήστε τα παιδιά

Το λάθος αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν τα παιδιά ξεκινούν την ενασχόλησή τους με ψηφιακές συσκευές όπως η τηλεόραση από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη από το πρώτο έτος της ζωής τους,.

Πόσες ώρες περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες

Ένα παιδάκι ηλικίας ενός έτους περνά κατά μέσον όρο σχεδόν μία ώρα (53 λεπτά) μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου, ενώ στην ηλικία των τριών ετών ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε περίπου δυόμισι ώρες (150 λεπτά), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τον περισσότερο χρόνο περνούν μπροστά σε οθόνες τα παιδιά όσων γίνονται πρώτη φορά μητέρες, όσα δεν πάνε σε βρεφονηπιακό σταθμό αλλά μένουν στο σπίτι τους υπό την επίβλεψη γονιού, συγγενούς ή μπέιμπι-σίτερ, καθώς και όσα έχουν γονείς με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Έως την ηλικία των οκτώ ετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  τα παιδιά αυτά συνεχίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε κάποια οθόνη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, καθώς και των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης και του Όλμπανι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics, μελέτησαν σχεδόν 4.000 παιδιά ηλικίας 12 έως 36 μηνών και αργότερα τα ίδια παιδιά όταν είχαν γίνει επτά έως οκτώ ετών.

«Τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι οι συνήθειες μπροστά στις οθόνες αρχίζουν πολύ νωρίς. Γι’ αυτό, οι παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη θα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, αν επίσης αρχίσουν νωρίς» δήλωσε η ερευνήτρια Εντγουίνα Γιέουνγκ.

Ποια είναι τα «όρια»

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά έως 18 μηνών να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με ψηφιακές συσκευές, η εισαγωγή των οθονών να γίνεται αργά και με μέτρο στην ηλικία των 18 έως 24 μηνών, ενώ στις ηλικίες δύο έως πέντε ετών η παραμονή μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη να μην ξεπερνά συνολικά τη μία ώρα ανά ημέρα.

Με βάση όμως τη νέα έρευνα, σχεδόν εννέα στα δέκα παιδιά (το 87%) ξεπερνούν αυτό το όριο.

Ψηφιακές συσκευές: Ξεκολλήστε τα παιδιά

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο