Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Προσοχή στην αυξομείωση του βάρους – Σε τι μπορεί να οδηγήσει

αυξομείωση του βάρους

Προσοχή στην αυξομείωση του βάρους – Σε τι μπορεί να οδηγήσει

Ο έλεγχος του βάρους καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι συνήθως ένας από τους βασικούς δείκτες της υγείας μας. αυξομείωση του βάρους

Ωστόσο πολλές φορές παρατηρούμε ανθρώπους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είτε να χάνουν αρκετά κιλά είτε να προσθέτουν.

Οι μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος μας, και ειδικά όσες γίνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε  ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας.

αυξομείωση του βάρους

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα (πάνω από  67 χιλιάδες άτομα ηλικίας 60 έως 79 ετών) παρατηρήθηκε ότι μέσα σε μία εξαετία, πάνω από 11.000 εξ αυτών, εμφάνισαν άνοια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι και στα δύο φύλα υπήρχε στενή σχέση ανάμεσα στις μεταβολές του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην άνοια.

Μια αλλαγή του βάρους (είτε μείωση είτε αύξηση) της τάξης του 10% μέσα σε διάστημα έως δύο ετών σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν σχετικά σταθερό βάρος.

Παχυσαρκία και άνοια

Η μελέτη απέδειξε ακόμη ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου που ευνοούν την παχυσαρκία (υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και σακχάρου) και στην άνοια.

Έλεγχος του βάρους

Όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να ελέγχουμε το βάρος μας και να αποφεύγουμε εξαντλητικές δίαιτες όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε πάρει παραπανήσια κιλά.

Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερο προσοχή σε αυτές τις μεταβολές του βάρους γιατί οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί.

Εκτός του ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε άνοια, υπάρχει και άλλοι δύο πολύ σοβαροί λόγοι για να ελέγχουμε το βάρος μας.

Φανταστείτε έναν ηλικιωμένο βάρους 80 κιλών, να προσθέσει μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες 6 με 7 κιλά βάρους. Τα πρόσθετα αυτά κιλά θα καταπονήσουν το μυοσκελετικό του σύστημα και κυρίως τις αρθρώσεις ενώ θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Γι΄ αυτό πείτε ναι στον έλεγχο του βάρους και την ισορροπημένη διατροφή και γυρίστε την πλάτη σε εξαντλητικές δίαιτες και στη… λαίμαργη φύση μας  που κρύβουμε όλοι.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο