Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Η διακοπή της άσκησης ακόμη και για λίγες ημέρες έχει επιπτώσεις στην υγεία

Η διακοπή της άσκησης

Η διακοπή της άσκησης ακόμη και για λίγες ημέρες έχει επιπτώσεις στην υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της άσκησης στην υγεία μας είναι πολλαπλά και ότι η διακοπή κάθε δραστηριότητας για μακρά χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Η διακοπή της άσκησης

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι  ότι οι επιπτώσεις την υγεία μας αρχίζουν να εμφανίζονται ήδη από τις πρώτες ημέρες διακοπής της φυσικής δραστηριότητας.

Μία καινούργια έρευνα δείχνει πως η διακοπή της σωματικής δραστηριότητας ακόμη και για μικρές περιόδους επιταχύνει τις  βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Διαβάστε ακόμα: Με πόσα βήματα καθημερινά θωρακίζουμε την υγεία μας

Στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia παρουσιάστηκε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία, η  καθιστική συμπεριφορά μη παχύσαρκων νέων έχει επιπτώσεις στη φυσική τους κατάσταση, αυξάνει την περιφέρεια της μέσης και τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η διακοπή της άσκησης

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη και οδηγεί σε έκπτωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, σύνηθες σημάδι – όπως αναφέρουν οι ερευνητές – ανάπτυξης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα αποτέλεσμα της έρευνας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει ενοχοποιηθεί για μία σειρά επιπτώσεων στην υγεία, όπως διαβήτης και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Το καινούργιο στοιχείο που φέρνει η έρευνα ωστόσο, είναι ότι οι βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής, αρχίζουν να παρουσιάζονται μετά τις πρώτς 14 ημέρες από τη διακοπή της άσκησης.

Στοιχεία

Οι μελετητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Μπόουντεν Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στη Βρετανία, συνέλεξαν δεδομένα από 28 άτομα (18 γυναίκες και 10 άνδρες) που ασκούνταν τακτικά (πάνω από 10 χιλιάδες βήματα τη μέρα), με μέσον όρο ηλικίας τα 32 έτη και μέσο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 24,3 (εντός των φυσιολογικών ορίων).

Δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της άσκησης, διαπιστώθηκε πτώση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας κατά 1,8% στις 14 πρώτες μέρες αδράνειας, αν και τα προηγούμενα επίπεδα αυτής της λειτουργίας επανήλθαν έπειτα από 14 μέρες τακτικής άσκησης.

Αύξηση λίπους

Παράλληλα, τα επίπεδα λίπους στο σώμα συνολικά, η περιφέρεια της μέσης, το λίπος στο ήπαρ, η φυσική κατάσταση και η ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν λιγότερο καλά έπειτα από αυτήν την περίοδο διακοπής της άσκησης, αλλά επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα μετά την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία να κάνουν γνωστές τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Οποιαδήποτε καθημερινή αλλαγή στη σωματική μας δραστηριότητα έχει συνέπειες στην υγεία μας, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Πείτε ναι στην άσκηση

Όλοι οι γιατροί ανά τον κόσμο εξηγούν στους ασθενείς τους τα οφέλη της άσκησης. Αρκετοί  μάλιστα έχουν αρχίσει να «συνταγογραφούν» τη φυσική  δραστηριότητα προκειμένου  να προληφθούν  διάφορες ασθένειες.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο