Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γρήγορο ή αργό περπάτημα; – Δείτε πως επηρεάζει την υγεία μας

Γρήγορο ή αργό περπάτημα

Γρήγορο ή αργό περπάτημα; – Δείτε πως επηρεάζει την υγεία μας

Το περπάτημα θέλοντας και μη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ωστόσο ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι σήμερα πως το αργό ή το γρήγορο περπάτημα αποτελεί δείκτη υγείας και μπορεί να μας χτυπά «καμπανάκια» για μελλοντικά προβλήματα υγείας. Γρήγορο ή αργό περπάτημα

Έρευνα του πανεπιστημίου Ντιουκ οδήγησε σ΄ ένα αναπάντεχο για πολλούς συμπέρασμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έδειξε ότι ο εγκέφαλος και το σώμα των ατόμων που περπατάνε αργά σε σχέση με όσους βαδίζουν πιο γρήγορα είναι πιο γερασμένος σε ηλικία 45 ετών.

Πρόωρα γηρατειά

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Network Open», έδειξε ότι εκείνοι που περπατούν πιο αργά «γερνούν γρηγορότερα» και οι πνεύμονες, τα δόντια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με εκείνους που περπατούν πιο γρήγορα.

Η Τέρι Μόφιτ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, εξηγεί ότι προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 70 έως 80 ετών που περπατάνε πιο αργά τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα συγκριτικά με αυτούς που περπατάνε πιο γρήγορα.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα δείχνουν ότι το αργό περπάτημα από μικρότερες ηλικίες μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση κάποιων ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Γρήγορο ή αργό περπάτημα

Η επικεφαλής ερευνήτρια Λάιν Ράσμουσεν του τμήματος ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Ντιουκ, τονίζει ότι αυτό που είναι πραγματικά πρωτοποριακό σε αυτή την έρευνα είναι ότι ασχολήθηκε με άτομα 45 ετών που δεν συνιστούν τον συνήθη γηριατρικό πληθυσμό.

Τι  έδειξαν τα νευροψυχολογικά τεστ

Η ίδια τόνισε πως τα νευροψυχολογικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες κατά την παιδική τους ηλικίας   αποτελούσαν καλούς προβλεπτικούς παράγοντες της μελλοντικής ταχύτητας βηματισμού.

Οι επιπτώσεις του αργού βαδίσματος

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος τους φαινόταν αρκετά πιο γερασμένους με όσους περπατούσαν γρηγότερα.

Συγκεκριμένα, όσοι συνήθιζαν να περπατούν πιο αργά, παρουσίαζαν μεταξύ άλλων μικρότερη συνολική έκταση του εγκεφαλικού φλοιού, μειωμένο όγκο εγκεφάλου κ.α.

Οι ερευνητές βέβαια επεσήμαναν πως δεν ευθύνεται για όλα το αργό περπάτημα. Η  εμφάνιση προβλημάτων υγείας επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας.

Με το αν αθλούμαστε, αν τρώμε σωστά, αν πίνουμε πολύ αλκοόλ ή αν καπνίζουμε.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 904 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία οι οποίοι παρατηρήθηκαν από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019, όταν ήταν 45 ετών.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο