Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Το πρόβλημα του εγκλωβισμένου νερού στο αυτί

Το πρόβλημα του εγκλωβισμένου νερού στο αυτί

Το πρόβλημα του εγκλωβισμένου νερού στο αυτί.  Μια απλή ενόχληση μόνο; Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά οι αθλητές του υγρού στίβου, όσοι ασχολούνται με καταδύσεις και άλλα θαλάσσια αθλήματα, αλλά και συχνά πυκνά ο καθένας από εμάς ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδ, είναι ο εγκλωβισμός μιας μικρής ποσότητας νερού μέσα στο αυτί.

Λόγω επιφανειακής τάσης , το νερό δημιουργεί ένα λεπτό υμένιο (μεμβράνη ) που καλύπτει τον ακουστικό πόρο και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί.
Δημιουργείται έτσι ένα αίσθημα υγρασίας στο αυτί, η ακουστική ικανότητα μειώνεται και βέβαια η ύπαρξη του νερού όπως όλοι έχουμε νιώσει σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Αυτή η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά, μέχρι και αρκετές ώρες . Με διάφορους τρόπους που μπορεί να είναι απλοί (χρήση πετσέτας ), κωμικοί ( χτύπημα του κεφαλιού με το χέρι ), ως επικίνδυνοι ( χρήση δαχτύλου ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων ) προσπαθούμε να απαλλαγούμε, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα .
Η κατάσταση δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο γλαφυρά περιγράφεται πιο πάνω . Πίσω από μια απλή ενόχληση , εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης μιας λοίμωξης. Πιο συγκεκριμένα , η Swimmer’s Ear ( αυτί του κολυμβητή ) ή Desquamative External Otitis είναι ένας τύπος εξωτερικής ωτίτιδας που προκαλείται από το εγκλωβισμένο στον έξω ακουστικό πόρο νερό.
Η είσοδος υγρασίας ή νερού κατά την κολύμβηση ή το μπάνιο , αυξάνει τη διαβροχή του δέρματος του ακουστικού πόρου και σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων. Προσπάθειες απομάκρυνσης του νερού με αντικείμενα που μπορούν να δημιουργήσουν εκδορές ( τραυματισμό ) στο αυτί, υποβοηθούν την ανάπτυξη των μικροβίων και την πρόκληση λοίμωξης .
Επίσης , η κυψελίδα ( το κερί ) που συσσωρεύεται στον ακουστικό πόρο, απορροφά το νερό και διογκώνεται , ενώ το εγκλωβισμένο νερό παρέχει ένα μέσο για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Εντός λίγων ή περισσοτέρων ωρών από την έκθεση σε υπερβολική υγρασία , είναι δυνατόν να εμφανιστούν συμπτώματα κνησμού ( φαγούρας ) , πόνου , πιθανών εκκριμάτων από το αυτί, αλλά και οίδημα ( πρήξιμο ) που προκαλεί μερική απόφραξη του πόρου.
Τα αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης ( Swimmer’ s Ear) συμπεριλαμβάνουν κνησμό του αυτιού , που συνοδεύεται από αίσθημα υγρασίας του ακουστικού πόρου καθώς και δυσφορία που οδηγεί σε πόνο. Η ποσότητα της υγρασίας κυμαίνεται από ελάχιστη μέχρι βαθμού απέκκρισης. Στην περίπτωση αυτή , το εγκλωβισμένο νερό έχει αναμιχθεί με ποσότητες κυψελίδας καθώς επίσης και πύου που προήλθε από την εμφάνιση του οιδήματος. Η από κοινού παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει έμφραξη και να παρουσιαστεί απώλεια ακοής .
Πριν από μερικά χρόνια, έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα στις ΗΠΑ και αργότερα σε άλλες χώρες, υδρόφιλα διαλύματα με βάση τη γλυκερίνη σε μορφή σταγόνων ( ωτικές σταγόνες ) που είχαν σαν σκοπό την απομάκρυνση του νερού από το αυτί. Η απομάκρυνση γινόταν χωρίς τη χρήση εργαλείων, χωρίς τη χρήση φαρμακολογικών ή ανοσολογικών μέσων. Απλά, με φυσικό τρόπο , δηλαδή απορρόφηση του εγκλωβισμένου νερού από τα υδρόφιλα συστατικά του διαλύματος και απομάκρυνσή του, το αυτί ουσιαστικά «στέγνωνε». Ετσι ο χρήστης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα απαλλασσόταν από την ενόχληση που του προκαλούσε η αυξημένη υγρασία στον ακουστικό πόρο , αλλά κυρίως δεν κινδύνευε πλέον από πιθανή ανάπτυξη μικροβίων και εμφάνιση ωτίτιδας .
Αντίστοιχο και εφάμιλλο προϊόν, κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες και στην ελληνική αγορά με την ονομασία DRY EAR® . Ειδικά για τη χώρα μας, στην οποία λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος οι κάτοικοί της έχουν στενούς δεσμούς με το υγρό στοιχείο , ένα τέτοιο προϊόν είναι απαραίτητο στον καθένα είτε αυτός ασχολείται επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε απλώς ασχολείται με τη θάλασσα ή την πισίνα.
Το DRY EAR® είναι ένα προιόν το οποίο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι .
ΤΟ DRY EAR® διατίθεται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

No Comments