Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το παιδί πριν τη γέννηση

Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το παιδί

Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το παιδί πριν τη γέννηση

Τη σημασία της ψυχικής υγείας του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας έρχεται να αναδείξει νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία μελέτησε την επίδραση της ψυχικής κατάστασης και των δύο γονιών στο παιδί και ειδικότερα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το παιδί

Ένας αγχωμένος πατέρας κατά την κύηση είναι πιθανόν να επηρεάσει τη συναισθηματική και συμπεριφορική κατάσταση των παιδιών, συμπεραίνει η  έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Development & Psychopathology».

Το άγχος του πατέρα επηρεάζει το παιδί

Ειδικότερα, δείχνει ότι τα παιδιά των οποίων οι πατέρες είχαν στρες εμφανίζουν μεγαλύτερο πείσμα και νευρικότητα συγκριτικά με αυτά που οι πατέρες τους ένιωθαν ευεξία στην περίοδο της εγκυμοσύνης της μητέρας.

Γι’ αυτό και η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγήτρια Κλαιρ Χιουγκς, τονίζει τη σημασία να μην παραγκωνίζεται η σχέση του παιδιού με τον πατέρα καθώς και τα πρώιμα προβλήματα στη σχέση του παιδιού και με τους δυο γονείς μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Συναισθηματικά προβλήματα

Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τα παιδιά δύο ετών ήταν πιθανότερο να εκφράσουν συναισθηματικά προβλήματα –να είναι δυστυχισμένα, να ανησυχούν, να κλαίνε, να φοβούνται εύκολα ή να προσκολλώνται σε καταστάσεις- αν οι γονείς τους είχαν προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση την πρώτη περίοδο μετά τη γέννηση τους. Τα προβλήματα στη σχέση των γονιών που φέρουν αυτές τις συναισθηματικές αποκρίσεις στα παιδιά ποικίλουν από απλή έλλειψη ευτυχίας στο ζευγάρι έως καυγάδες και άλλα είδη συγκρούσεων.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι, αν και υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που εξηγούν μερικώς το πώς η πριν από τη γέννηση πατρική συμπεριφορά επηρεάζει το παιδί, δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτούς για την εύρεση απόλυτων εξηγήσεων.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι ίδιοι υποθέτουν ότι ίσως το στρες της μητέρας που ζει με έναν δυστυχή ή γεμάτο άγχος σύντροφο να μεταφέρεται ενδομητρίως στο έμβρυο, ακόμα και αν οι ίδιες οι μητέρες δεν είναι ούτε δυστυχισμένες ούτε έχουν στρες.

Στη μελέτη οι ερευνητές αποτίμησαν μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων την ψυχολογική κατάσταση 438 ζευγαριών μελλοντικών γονέων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι αναλύσεις αυτές επαναλήφθηκαν στους τέσσερις, τους 14 και τους 24 μήνες μετά τη γέννηση. Σε αυτές συμπεριλήφθηκαν αναλύσεις για την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού και για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του παιδιού.

Πηγή: The Telegraph

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο