Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μην κόβετε τα πετσάκια, είναι «ασπίδα»

Μην κόβετε τα πετσάκια, είναι «ασπίδα»

Tα πετσάκια στα νύχια, αυτές οι ενοχλητικές και αντιαισθητικές παρανυχίδες, όσο κι αν θέλουμε να τα ξεφορτωθούμε και τα κόβουμε, πάντα «επιστρέφουν». Και υπάρχει λόγος.
Γιατί η παρανυχίδα είναι η φυσική ασπίδα των νυχιών, σύμφωνα με την Dana Stern, δερματολόγος και ειδική των νυχιών. Όπως αναφέρει, η παρανυχίδα εμποδίζει το νερό, την υγρασία και τους οργανισμούς από το να μπουν στο νύχι.
«Η παρανυχίδα βρίσκεται επάνω από το πιο σημαντικό μέρος του νυχιού, την «μήτρα» του νυχιού. Οποιοδήποτε τραύμα στην περιοχή των παρανυχίδων (κόψιμο, δάγκωμα, τράβηγμα) μπορεί να επηρεάσει την «μήτρα» και τελικά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εμφάνιση του νυχιού (αποχρωματισμό, γραμμές κτλ)» εξηγεί.
Η μανικιουρίστα των επωνύμων στο Χόλιγουντ, Deborah Lippmann προσθέτει: «Με το δέρμα να είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας, οι παρανυχίδες είναι η τελευταία ασπίδα άμυνας ως ένα προστατευτικό εμπόδιο, μπλοκάροντας την εξάπλωση των βακτηρίων μέσα στο νύχι.»
Όταν τα βακτήρια μπαίνουν στο νύχι μέσω των παρανυχίδων, η Stern λέει ότι αυτό το σενάριο καταλήγει σε μία κόκκινη, ελαφριά μόλυνση με την ονομασία acute paronychia. Η δερματολόγος σημειώνει ότι αυτές οι μολύνσεις πρέπει να αποξηραθούν και να αντιμετωπιστούν από έναν γιατρό.
Εάν η υγρασία μπει στο νύχι από ένα τραυματισμένο «εμπόδιο», το δέρμα πίσω από την παρανυχίδα θα γίνει κόκκινο και πρησμένο. Αυτό είναι γνωστό ως chronic paronychia και το νύχι τελικά θα μεγαλώσει με μη φυσιολογικό τρόπο, εάν η παρανυχίδα παραμείνει έτσι.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αντί να κόβετε τα πετσάκια, είναι να μουλιάσετε τα χέρια σας σε νερό και μετά, με το ειδικό εργαλείο μανικιούρ, να σπρώξετε τα πετσάκια προς τα πίσω.

Αρθρο από http://www.healthweb.gr

No Comments