Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Επιλέγοντας τους μελλοντικούς πρωταθλητές κολύμβησης

Επιλέγοντας τους μελλοντικούς πρωταθλητές κολύμβησης

Συχνά αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν οι μεγάλοι αθλητές να προέρχονται από συγκεκριμένα αθλητικά σωματεία. Μικρά παιδάκια μπαίνουν στα παιδικά τμήματα του σωματείου και λίγα χρόνια αργότερα συναντούμε τα ίδια παιδιά νικητές σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Βέβαια στον αθλητισμό δε συμβαίνουν μαγικά. Η ικανότητα των κορυφαίων σωματείων να παράγουν σπουδαίους αθλητές είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης φιλοσοφίας προπόνησης η οποία είναι “ντυμένη” με την απόλυτη τεχνική κατάρτιση των προπονητών η οποία πηγάζει μέσα από σπουδές και εμπειρίες ,της καλής διοίκησης που υιοθετεί την πραγματική έννοια του πρωταθλητισμού, της υπομονής και μερικές φορές της καλής τους τύχης.

Γερά θεμέλια

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι οι περισσότεροι προπονητές δεν ψάχνουν για μεγάλους αθλητές στις πολύ μικρές ηλικίες. Αντιθέτως προσπαθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων, που τα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα, να τα εκπαιδεύσουν σχετικά με την σωστή τεχνική και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον διασκέδασης και αγάπης για την κολύμβηση. Ο επόμενος στόχος είναι τα παιδιά να μείνουν στο άθλημα, ενώ μεγαλώνουν, βελτιώνοντας την τεχνική τους με το δικό τους ρυθμό το καθένα. Καθώς οι ικανότητες τελειοποιούνται έρχεται η στιγμή για να προπονηθούν κατάλληλα ώστε να πετύχουν πιο συγκεκριμένους στόχους.

Συνεχής βελτίωση

Συνήθως οι σύλλογοι κολύμβησης ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα προπόνησης, σύμφωνα με τα οποία ο αθλητής διαρκώς προοδεύει και προχωράει σε ολοένα και ψηλότερο επίπεδο ικανοτήτων. Οι προπονήσεις αυξάνουν καθώς οι κολυμβητές ανεβαίνουν επίπεδο, τόσο σε διάρκεια και συχνότητα, όσο και σε ένταση. Κανείς όμως από τους αθλητές δεν πρέπει να πιέζεται να προοδεύσει με ταχύτερο ρυθμό από τις δυνατότητες του. Σχεδιάζονται λοιπόν μακροπρόθεσμα προγράμματα, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής πρόοδος και βελτίωση. Αν υπάρχει το ταλέντο, πρέπει να ενθαρρυνθεί με κάθε τρόπο. Όταν πια οι μικροί κολυμβητές γίνουν έφηβοι, δηλαδή στα 13 με 14, φτάνουμε στο σημείο όπου πρέπει να αποφασίσουμε αν η κολύμβηση είναι μια όμορφη δραστηριότητα η το άθλημα που με αφοσίωση θα υπηρετήσουν τα επόμενα χρόνια. Από αυτή την ηλικία και μετά οι προπονήσεις φτιάχνονται στα μέτρα του κάθε αθλητή, ώστε το περιβάλλον να είναι ευνοϊκό για την επίτευξη των στόχων του.

Χωρίς πίεση

Αν και, όταν ο αθλητής είναι σε μεγαλύτερη ηλικία ο προπονητής μπορεί να ξεχωρίσει αν θα προχωρήσει στον πρωταθλητισμό, αυτό σπανία έχει σχέση με την πορεία του σε ηλικία κάτω των 10 ετών. Εκείνο που γενικά ψάχνουν οι προπονητές, πέρα από το φυσικό ταλέντο, είναι οι ηγετικές ικανότητες, η ηθική, η υπακοή , αφομοίωση ,η μεγάλη επιθυμία για συμμετοχή στους αγώνες, χαρακτηριστικά που στις μικρές ηλικίες δεν κάνουν την παρουσία τους τόσο πολύ αισθητή. Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησης και παρατήρησης των αθλητών, οι προπονητές προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τις προσδοκίες που θα δημιουργήσουν στα παιδιά και στον πολύτιμο τους χρόνο, που πρέπει να δαπανηθεί όσο πιο ωφέλιμα γίνεται.

Επικοινωνία

Οι προπονητές οφείλουν να ενημερώνουν για τις προθέσεις και τις προσδοκίες τους, τόσο τους αθλητές όσο και τις οικογένειες τους. Ειδικά για τους αθλητές υψηλού επιπέδου, πρέπει όλοι να γνωρίζουν τα ίδια πράγματα και να είναι σύμφωνοι να κάνουν το μέρος τους ώστε να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Η οικογένεια για παράδειγμα, πρέπει να είναι πρόθυμη να δεσμευτεί για τις μετακινήσεις του αθλητή και για το επίπεδο των αγώνων που εκείνος θα συμμετέχει.

Από την άλλη πλευρά, η προπονητική ομάδα θα πρέπει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο όλοι να συμφωνούν και να προσπαθούν με τον ίδιο τρόπο για την πρόοδο του αθλητή.

Τέλος τα στελέχη του Σωματείου ,να μπορούν να πιάνουν στο δευτερόλεπτο τον παλμό των αθλητών και ασφαλώς των οικογενειών τους με σκοπό την στήριξη τους σε όλους τους τομείς.

Υπομονή

Οι αθλητές υψηλού επιπέδου δε δημιουργούνται μέσα σε μία νύχτα. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι προπονητές είναι να μην πιέζουν τα παιδιά σε σύντομες επιτυχίες, αλλά να τους δίνουν το περιθώριο να εξελίσσονται και να βελτιώνονται σε βάθος χρόνου.

Σε όλο αυτό η ανάλυση του προγραμματισμού και του σχεδιασμού τους είναι αναγκαία .

Δείτε την πραγματικότητα

Δεν βρίσκονται όλοι στο χώρο της κολύμβησης για τον ίδιο λόγο. Άλλοι θέλουν απλώς να έχουν μια διασκεδαστική δραστηριότητα, άλλοι θέλουν να μάθουν να κολυμπούν καλά και άλλοι θέλουν να γίνουν αθλητές υψηλού επιπέδου. Όλοι πρέπει να δουλέψουν εξίσου για να πετύχουν το δικό τους στόχο. Ο προπονητής,λοιπόν, θα δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον, ώστε όλοι να μπορέσουν με επιτυχία να κάνουν το επόμενο βήμα τους, όποιο κι αν είναι αυτό, με επιτυχία.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ

Ειδικότητα Κολύμβηση

Προπονητής επί σειρά ετών σε γνωστά Ναυταθλητικα Σωματεία σε όλες τις κολυμβητικές κατηγορίες

nikos.saltamanikas@gmail.com

No Comments