Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Αναπνεύστε σωστά ενώ κολυμπάτε

Αναπνεύστε σωστά ενώ κολυμπάτε

Αναπνεύστε σωστά ενώ κολυμπάτε

Αυτό το άρθρο δίνει βασικές συμβουλές και ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε για να εξοικειωθείτε με την σωστή αναπνευστική τεχνική κατά την κολύμβηση.

Ποτέ μόνο του ενα παιδί ακόμα κ ο ενήλικας , παντα με την συμβολή και επίβλεψη προπονητή πτυχιούχου με ειδικότητα!

Η εκμάθηση της κατάλληλης τεχνικής αναπνοής είναι συχνά μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος, πέρα από το να μαθαίνει πώς να επιπλέει.

Μόλις αποκτήσετε καλό έλεγχο της αναπνοής σας και μάθετε την κατάλληλη τεχνική κολύμβησης, η αναπνοή συντονίζεται άψογα με το στυλ κολύμβησης που χρησιμοποιείτε και η χαλαρή κολύμβηση γίνεται δυναμική.

 

Βασικές συμβουλές αναπνοής

Αναπνεύστε σωστά ενώ κολυμπάτε

 

Μερικές γενικές συμβουλές που θα βοηθήσουν πολύ, είναι οι ακόλουθες:

 

1) Φορέστε γυαλιά κολύμβησης. Χωρίς γυαλιά, το νερό μπαίνει στα μάτια σας και τα ενοχλεί. Επιπλέον, το να έχετε νερό στα μάτια, σας εμποδίζει να βλέπετε καθαρά και αυτό συχνά δημιουργεί άγχος. Έτσι, χρησιμοποιώντας γυαλιά, έχετε ένα πράγμα λιγότερο να σας ενοχλεί, και γίνεστε πιο χαλαροί. Μπορείτε λοιπόν να μάθετε ευκολότερα την σωστή τεχνική αναπνοής.

 

2) Στις κινήσεις κολύμβησης που βυθίζετε το κεφάλι σας, μην κρατάτε την αναπνοή σας, αλλά εκπνέετε συνεχώς όταν το πρόσωπό σας είναι στο νερό.

Αν το κάνετε σωστά, οι πνεύμονές σας θα πρέπει να είναι σχεδόν άδειοι όταν σηκώνετε το κεφάλι σας για να αναπνεύσετε ξανά.

 

3) Εισπνεύστε γρήγορα καθώς το στόμα σας καθαρίζει το νερό. Αυτό θα πρέπει να συμβεί φυσικά αν έχετε εκπνεύσει  σωστά στο νερό πριν, όπως εξηγείται παραπάνω.

 

Βασικές ασκήσεις αναπνοής

 

Οι παρακάτω βασικές ασκήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξοικειωθείτε με την τεχνική της αναπνοής στο νερό. Φορέστε γυαλιά κολύμβησης για να εξασκηθείτε σε αυτές τις ασκήσεις.

 

Άσκηση #1: σε ρηχά νερά, κρατήστε την αναπνοή σας, στη συνέχεια σκύψτε κάτω, έτσι ώστε το κεφάλι σας να βρίσκεται κάτω από το νερό. Μείνετε σε αυτή τη θέση για λίγα δευτερόλεπτα και μετά σηκωθείτε.

 

Άσκηση #2: το ίδιο με την άσκηση #1, αλλά εκπνεύστε υποβρύχια από τη μύτη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν φυσαλίδες.

 

Άσκηση #3: το ίδιο με την άσκηση #2, εκτός από το ότι τώρα δημιουργείτε φυσαλίδες τόσο με τη μύτη σας όσο και με το στόμα σας.

 

Άσκηση #4: σε ρηχά νερά, σκύψτε μέχρι η επιφάνεια του νερού να βρίσκεται ανάμεσα στη μύτη και το στόμα σας. Τώρα προσπαθήστε να εισπνέεται από τη μύτη σας και να εκπνέετε υποβρύχια από το στόμα σας.

 

Άσκηση #5: σε ρηχά νερά, βυθίστε το πρόσωπό σας και κάντε φυσαλίδες από το στόμα, τη μύτη σας, ή και τα δύο. Στη συνέχεια, κρατηθείτε από το άκρο της πισίνας και προσπαθήστε να πάρετε μια οριζόντια θέση με το πρόσωπό σας στραμμένο προς τα κάτω.

Συνεχίστε να κάνετε φυσαλίδες από το στόμα και τη μύτη σας. Για να έρθετε σε οριζόντια θέση, μπορείτε να κάνετε μια χαλαρή κλωτσιά.

 

Άσκηση #6: Βυθιστείτε και αναδυθείτε σε ρηχά νερά. Εισπνεύστε ενώ το κεφάλι σας είναι πάνω από το νερό και εκπνεύστε ενώ το κεφάλι σας είναι κάτω από το νερό.

 

Αυτή η άσκηση θα σας κάνει να συνηθίσετε στη ρυθμική αναπνοή, μια δεξιότητα που θα είναι χρήσιμη αργότερα όταν θα μαθαίνετε τα διαφορετικά στυλ κολύμβησης.

 

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας

No Comments