Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κολυμβητών

5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κολυμβητών

5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κολυμβητών

1.ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: Μπορεί να ποικίλλουν αρκετά ανάμεσα σε μια ομάδα κολυμβητών του ίδιου φύλου. Κάποια φυσικά προσόντα που είναι απαραίτητα για την κολύμβηση όπως η ηλικία και το ύψος δεν μπορούν να μεταβληθούν. Κάποια άλλα όμως, όπως η δύναμη στα χέρια να στα πόδια μπορούν εύκολα να αλλάξουν. 5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κολυμβητών

2.Η ΗΛΙΚΙΑ: Φαίνεται να είναι ένας από τους προφανείς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση. Κι όμως, μελέτες που έγιναν ανάμεσα σε κολυμβητές διαφόρων ηλικιών, φαίνεται ότι η απόδοση φθίνει με πολύ μικρό ρυθμό μέχρι και τα 70, ενώ μετά πέφτει κατακόρυφα.

3.Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επίδοσή μας στους αγώνες, είναι το που βρισκόμαστε ηλικιακά σε σχέση με τους υπόλοιπους κολυμβητές. Οι μεγαλύτεροι κολυμβητές έχουν πλεονέκτημα ως προς την εμπειρία, ενώ οι μικρότεροι κολυμβητές πλεονεκτούν σε φυσική κατάσταση. Οι διαφορές μεταξύ των κολυμβητών είναι εμφανέστερες όταν το χάσμα ξεπερνάει, τα 5 χρόνια.

4.Η ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ : 5 παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των κολυμβητών

Το «συνέχεια» είναι η σωστή τεχνική που εχει λάβει ο κολυμβητής/τρια. Εάν δεν αφομοιώσει πλήρως όλα τα στυλ κολύμβησης , η δυσκολία αργότερα στις αγωνιστικές κατηγορίες θα ειναι απέραντη !

4.Η ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ: Η πιο πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι η προπόνηση των πρωταθλητών στερείται περιοδικότητας. Οι περισσότεροι αθλητές ακολουθούν την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα καθόλη την διάρκεια του έτους. Σε αυτό δεν φταίει τόσο ο προπονητής, όσο η κουλτούρα τους. Η περιοδικότητα χρησιμοποιείται κυρίως σε παιδικές ηλικίες λόγω της ανάγκης προσαρμογής στα σχολικά προγράμματα, τις διακοπές και την περίοδο των αγώνων. Η μελέτη προτείνει 6 εβδομάδες ήπιας προπόνησης, ακολουθούμενες από 6 εβδομάδες έντονης προπόνησης.

5.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: Η περιοδικότητα στην προπόνηση πρακτικά μπορεί να βοηθήσει τους πρωταθλητές που έχουν υποχρεώσεις εκτός πισίνας, να είναι πιο αφοσιωμένοι και να μην χάνουν τη φυσική τους κατάσταση, αφού μπορούν να επανέλθουν μετά από μια διακοπή χωρίς να χάνουν την ποιότητα της κολύμβησής τους.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο