Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γιατί η κολύμβηση είναι η πιο αποτελεσματική γυμναστική για όλο το σώμα

Γιατί η κολύμβηση είναι η πιο αποτελεσματική γυμναστική για όλο το σώμα

Το κολύμπι κάνει θαύματα. Η κολύμβηση είναι η «βασίλισσα των ασκήσεων», καθώς καίει τις περισσότερες θερμίδες, εκτινάσσει το μεταβολισμό σου και γυμνάζει κάθε μυ στο σώμα σου χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις σου. Το κολύμπι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους τρόπους για να αποκτήσεις λεπτό και σφιχτό σώμα. Ξεκίνα από τις διακοπές σου στη θάλασσα και συνέχισε με μια εγγραφή στο κολυμβητήριο. Θα δεις το σώμα σου να αλλάζει και να γίνεται πιο δυνατό, γραμμωμένο και υγιές απ’ όσο φαντάζεσαι.
Μια δρομέας έχει πόδια, μια yogi έχει κοιλιακούς, μια κολυμβήτρια όμως έχει «όλο το πακέτο». Πιο αναλυτικά:

Ωμοι: Οι μύες της πλάτης και των ώμων μιας κολυμβήτριας είναι που κάνουν την περισσότερη δουλειά, δίνοντας αυτήν τη γραμμωμένη όψη στο σώμα της.
Τρικέφαλοι: Γυμνάζονται κάθε φορά που το χέρι σου τεντώνεται για να ολοκληρώσει έναν κύκλο στο ελεύθερο.
Μέση: Οι κολυμβήτριες έχουν πιο στενή μέση, γιατί χρησιμοποιούν τους μυς του κορμού για να κινηθούν μες στο νερό.
Γοφοί: Οι μύες των γλουτών και των γοφών δίνουν την ώθηση κάνοντας το σώμα της πιο λεπτό και ευλύγιστο.
Πόδια: Μια κολυμβήτρια αντλεί δύναμη από τους τετρακέφαλους και τους τένοντές της, χαρίζοντας στα πόδια της μεγάλη αντοχή και προπόνηση cardio χωρίς καταπόνηση των αρθρώσεων.

Ρίξε μια ματιά στα σώματα όλων των κολυμβητών και θα καταλάβεις πως η κολύμβηση μπορεί να σμιλεύσει το σώμα σου. Μην τρομάζεις. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο επίπεδο χρυσού ολυμπιονίκη για να δεις αποτελέσματα. Ερευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα σε κολυμβητές ή μη έδειξε πως οι πρώτοι είχαν πιο γυμνασμένους μυς και λεπτότερη μέση και γοφούς. Γι’ αυτό αξίζει η προσπάθεια. Τρία πράγματα χρειάζεσαι μόνο: μαγιό, σκουφάκι και γυαλιά. Τα ’χεις; Βούτα!

Το Μαγικό Συστατικό

Η κολύμβηση αποτελεί κορυφαίο άθλημα, γιατί συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Κολυμπώντας χαλαρά καις περίπου 500 θερμίδες την ώρα, ενώ αν του δώσεις να καταλάβει, μπορείς να φτάσεις τις 700. Κι επειδή το νερό είναι περίπου 800 φορές πιο πυκνό από τον αέρα είναι σαν να γυμνάζεσαι με αντιστάσεις. Εξασκείς κορμό, γοφούς, χέρια, ώμους και γλουτούς. Ετσι μαζί με την αεροβική γυμναστική χτίζεις δυνατούς μυς, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται ο μεταβολισμός σου και να καις περισσότερες θερμίδες ακόμη και μετά την άσκηση.

Παρόλο που η κολύμβηση αποτελεί σκληρή γυμναστική, δεν καταπονεί το σώμα σου. Το νερό εξουδετερώνει τη βαρύτητα ανακουφίζοντας τις καταπονεμένες αρθρώσεις σου. «Μπορείς να κολυμπάς κάθε μέρα χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού» λέει ο Joel Stager, διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης της Κολύμβησης στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Bloomington, ο οποίος έχει μελετήσει τα αποτελέσματά της. «Δεν μπορείς να πεις το ίδιο για το τρέξιμο ή τη γυμναστική με βάρη».
Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, η κολύμβηση αποτελεί ένα άθλημα που μπορείς να ακολουθείς για όλη τη ζωή σου, ενώ θα σε διατηρήσει νέα και δυνατή: «Η έρευνά μας δείχνει πως οι κολυμβητές καταλήγουν να είναι 20 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία» λέει ο Stager. Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν και στο Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, αποκαλύπτουν πως η πίεση, η χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή αντοχή και το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός κολυμβητή συνάδουν με εκείνα ενός πολύ νεότερου ανθρώπου.

Κάνε την αρχή

Οι αρχάριοι πάντα ξεκινούν με μεγάλες προσδοκίες και γρήγορα απογοητεύονται. Βουτούν στο νερό και νομίζουν πως μπορούν να κολυμπήσουν συνεχόμενα για μισή έως μια ώρα. «Τέσσερα λεπτά αργότερα κρέμονται από την άκρη της πισίνας λαχανιασμένοι και απογοητευμένοι» λέει ο Joel Shinofield, προπονητής στο Πανεπιστήμιο της Washington και Lee στη Βιρτζίνια.
Αυτό συμβαίνει γιατί στο νερό το σώμα σου λειτουργεί διαφορετικά απ’ ό,τι στην ξηρά. Οι πνεύμονές σου πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν διαφορετικό τρόπο αναπνοής, καθώς δεν μπορείς να ανασάνεις όποτε θες όπως στις άλλες ασκήσεις. Σε αντίθεση με αυτές, η κολύμβηση απαιτεί όλοι οι μύες του σώματός σου να συνεργάζονται, προκειμένου να κινηθείς αλλά και να επιπλεύσεις.
«Το κλειδί για να επιτύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα από ένα πρόγραμμα κολύμβησης είναι να εναλλάσσεις διαφορετικά στάδια κολύμβησης και ξεκούρασης, καθώς και να μη βαλτώνεις σε ένα μόνο είδος» λέει ο Shinofield. Δοκίμασε ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα, ύπτιο και φρόντισε να αλλάζεις τη σειρά. Επίσης, μην ανησυχείς για τα διαλείμματα. «Η κολύμβηση δεν είναι όπως το περπάτημα, κατά το οποίο οι παλμοί σου πέφτουν γρήγορα. Στην πισίνα ο παλμός σου μένει υψηλός, τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα μετά το τέλος κάθε γύρου».
Συγχρόνισε τις κινήσεις σου με τις συμβουλές που ακολουθούν και μάθε να κολυμπάς πιο σωστά και αποτελεσματικά.
Κεφάλι και ώμοι: Ευθυγράμμισε το κεφάλι και το λαιμό σου με τη σπονδυλική στήλη και κράτα τους ώμους σου χαλαρούς. Κοίτα τη μαύρη γραμμή στον πάτο της πισίνας με το κεφάλι σου σε ουδέτερη θέση. Αυτό θα κρατήσει το σώμα σου στην επιφάνεια.
Χέρια: Κολύμπα με τα δάχτυλά σου κλειστά να κοιτούν στον πάτο της πισίνας. Το χέρι σου πρέπει να σχηματίζει μια γραμμή στον πάτο. Φρόντισε οι παλάμες σου να είναι χαλαρές με τα δάχτυλα ελάχιστα ανοιχτά. Ετσι θα κινηθείς μπροστά πιο εύκολα.
Αγκώνες: Ο αγκώνας πρέπει να είναι πάντα ψηλότερα από τον καρπό σου.
Τρικέφαλοι: Φρόντιζε κάθε κίνηση του χεριού σου να ολοκληρώνεται φέρνοντάς το δίπλα στο μηρό σου.
Γοφοί: Η περιστροφή του σώματος ξεκινά από τους γοφούς και τον κορμό. Στρέψε τους γοφούς σου 45° με κάθε κύκλο του χεριού σου. Η ώθηση ξεκινά από εδώ. Φαντάσου πως προσπαθείς να κλωτσήσεις τις σαγιονάρες σου κάτω από το νερό.
Πόδια: Κράτα τα κοντά μεταξύ τους, τεντωμένα και σε ευθεία γραμμή με το υπόλοιπο σώμα.
Στόμα: Καθώς στρέφεις το σώμα σου στο πλάι, γύρνα το κεφάλι σου (μην το σηκώσεις από το νερό) και πάρε αναπνοή από το στόμα. Θυμήσου να εκπνέεις χαλαρά και σταδιακά.
Αρθρο http://www.womenshealthellas.gr

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο