Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Υπερβολική υπνηλία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Υπερβολική υπνηλία

Υπερβολική υπνηλία: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

Υπερβολική υπνηλία. Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει μεταξύ 10% και 20% του αμερικανικού πληθυσμού και η έρευνα δείχνει ότι είναι σε άνοδο. Η δημοσκόπηση Sleep in America 2020 διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι νιώθουν υπνηλία κατά μέσο όρο τρεις ημέρες την εβδομάδα και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεση και τη σωματική υγεία ως αποτέλεσμα.

Αν και δεν είναι μια διαταραχή από μόνη της, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Το σώμα σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει ότι δεν κοιμάστε αρκετά ή μπορεί να σηκώνει κόκκινες σημαίες για μια διαταραχή ύπνου ή άλλη κατάσταση υγείας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε την αιτία.

Τι είναι η υπερβολική ημερήσια υπνηλία;
Η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ορίζεται ως η δυσκολία να παραμείνετε ξύπνιοι ή σε εγρήγορση ή μια αυξημένη επιθυμία για ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αισθήματα υπνηλίας μπορεί να είναι πιο δυνατά όταν κάνετε καθιστική ζωή3, όπως όταν οδηγείτε ή κάθεστε στη δουλειά. Αν και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε υπνηλία κάθε τόσο μετά από σύντομο ύπνο, θεωρείται υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Υπερβολική υπνηλία

Είναι εύκολο να συγχέουμε την υπνηλία με την κούραση5, καθώς και οι δύο καταστάσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενέργειας και μπορεί να προκύψουν υπό παρόμοιες συνθήκες, όπως το να είσαι ξύπνιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα άτομα με κόπωση μπορεί να μην μπορούν να αποκοιμηθούν παρά το γεγονός ότι αισθάνονται κουρασμένοι και νωθροί. Είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε ταυτόχρονη κόπωση και υπνηλία.

Συμπτώματα και συνέπειες της υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας
Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης, στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες ζωτικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να μην τα συνδέσετε αμέσως με τον ύπνο.

Ακόμα κι αν συνειδητά δεν αισθάνεστε υπνηλία, μπορεί να υποφέρετε από υπερβολική υπνηλία εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

 • Πρόβλημα με την παραμονή σε εγρήγορση
 • Αισθήματα ερεθισμού
 • Προβλήματα μνήμης
 • Πρόβλημα εστίασης
 • Δυσκολία διατήρησης νέων εννοιών
 • Δυσκολία λήψης αποφάσεων
 • Πιο αργοί χρόνοι αντίδρασης
 • Συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου

Η υπνηλία μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινή ζωή. Οι συνέπειες της ημερήσιας υπνηλίας περιλαμβάνουν:

 1. Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων αυτοκινήτου και εργασίας
 2. Μειωμένη παραγωγικότητα εργασίας ή ακαδημαϊκές επιδόσεις
 3. Χειρότερη ποιότητα ζωής
 4. Προβλήματα ρύθμισης της διάθεσης και των συναισθημάτων
 5. Κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων

Η υπερβολική υπνηλία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για νεαρούς ενήλικες, εργαζόμενους σε βάρδιες, ιατρικό προσωπικό και άτομα που οδηγούν πολύ.

Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Η ημερήσια υπνηλία στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη7, ενώ στους μεγαλύτερους ενήλικες, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων8 και μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για γνωστική εξασθένηση9, απώλεια μνήμης και πρώιμη θνησιμότητα.

Υπερβολική υπνηλία

Τι προκαλεί την υπερβολική υπνηλία;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι η χρόνια έλλειψη ύπνου10, είτε λόγω πολλών ωρών εργασίας, ακανόνιστου προγράμματος, αϋπνίας11 ή άλλων λόγων.

Η υπερβολική υπνηλία μπορεί επίσης να προκληθεί από τον κατακερματισμένο ή αλλιώς κακής ποιότητας ύπνο. Το να σηκώνεστε πολλές φορές τη νύχτα για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, για παράδειγμα, διαταράσσει τη φυσική εξέλιξη των σταδίων ύπνου και μπορεί να μειώσει το ποσοστό του αποκαταστατικού ύπνου βραδέων κυμάτων. Το κάπνισμα, η μη αρκετή άσκηση και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής13 μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα με τον ύπνο αρκετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπνηλία μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης κατάστασης υγείας ή διαταραχής ύπνου.

Πρέπει να μιλήσετε στον γιατρό σας
Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι, εάν η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει την καθημερινότητά σας ή εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης διαταραχής.

Ο γιατρός σας θα κάνει εξετάσεις και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου σας για να προσπαθήσει να εντοπίσει με ακρίβεια την αιτία της υπνηλίας σας.

Μπορεί επίσης να ρωτήσουν τον σύντροφό σας στο κρεβάτι σας εάν λαχανιάζετε, ροχαλίζετε ή κινείτε τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν υποψιάζονται διαταραχή ύπνου, μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν ειδικό ύπνου για να εκτελέσουν περισσότερες εξετάσεις.

Οι μέθοδοι θεραπείας για την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαρτώνται από την αιτία. Ο γιατρός πιθανότατα θα ξεκινήσει προτείνοντας συμβουλές υγιεινής ύπνου και θα σας ενθαρρύνει να κοιμάστε περισσότερο.

Μπορεί να προσαρμόσουν τα φάρμακα που παίρνετε και θα συνεργαστούν επίσης μαζί σας για να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας για τις υποκείμενες διαταραχές, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από μόνες τους.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο