Με τον ερχομό του καλοκαιριού τα πόδια μας απελευθερώνονται από τα κλειστά παπούτσια. Βγαίνουν σε κοινή θέα, αναπνέουν πιο εύκολα μέσα στα πέδιλα, τα σανδάλια, τις σαγιονάρες.
Αν όμως παραμελήσουμε τη φροντίδα τους, θα χαλάσει και η εικόνα τους. Ο ζεστός καιρός, η ηλιοφάνεια, τα ανοιχτά παπούτσια ταλαιπωρούν τα κάτω άκρα.
Ποια είναι, όμως, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πόδια το καλοκαίρι;
- Φουσκάλες: η ζέστη, ο ιδρώτας και η τριβή είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δημιουργείται μια φουσκάλα. Το εξωτερικό του δέρματος χαλαρώνει, γεμίζει υγρό και αποκολλάται από τα κατώτερα στρώματα. Η ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε σκόνη και μικρόβια με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης. Ο πόνος είναι συχνά τόσο έντονος, που δεν μας αφήνει να κάνουμε βήμα. Για την αντιμετώπισή τους καλό θα ήταν να μην τις σπάσετε, γιατί ο πόνος θα είναι πιο έντονος και η πιθανότητα μόλυνσης μεγαλύτερη. Κρατείστε την περιοχή προστατευμένη με ειδικά επιθέματα, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.
- Κάλοι ή αλλιώς σκληρύνσεις: είναι η επιφάνεια του δέρματος που έχει σκληρύνει εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης πίεσης. Οι κάλοι εμφανίζονται, συνήθως, πάνω στα δάχτυλα, ενώ οι σκληρύνσεις στις πατούσες. Το είδος των παπουτσιών που φοράμε ενοχοποιείται γι’ αυτό. Επίσης καλό θα ήταν μια φορά την εβδομάδα να γίνεται απολέπιση με ελαφρόπετρα για να απελευθερώνεται το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα.
- Ξηροδερμία: το καλοκαίρι, λόγω της χρήσης ανοιχτών υποδημάτων και της ζέστης σε συνδυασμό με τη μειωμένη ενυδάτωση των ποδιών, η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή. Η ξηρή επιδερμίδα οφείλεται, επίσης, και σε γενετική προδιάθεση ή ακόμα και λόγω αύξησης της ηλικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκασμένες περιοχές γύρω από τις φτέρνες αλλά και γύρω από τα δάχτυλα. Για την αποφυγή της ξηρότητας ενυδατώνετε τα πόδια σας κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού στο ντους και επιλέξτε αφρόλουτρα με ph για το αφυδατωμένο δέρμα.
- Μύκητες: αν περπατάτε ξυπόλυτοι στις παραλίες, ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Η μυκητίαση έχει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα συμπτώματα είναι η κακοσμία, η φαγούρα σε συνδυασμό με πόνο ανάμεσα στα δάχτυλα. Τέλος σε προχωρημένο στάδιο, εμφανίζονται πληγές και παραμορφώσεις στα νύχια. Για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων ,καλό θα ήταν να σκουπίζετε τα πόδια σας σχολαστικά ανάμεσα στα δάχτυλα, να αποφεύγετε τα κλειστά παπούτσια, και σε χώρους γύρω από πισίνες να φοράτε πάντα σαγιονάρες. Τα λιμνάζοντα νερά είναι τα πλέον επικίνδυνα για να κολλήσει κάποιος μύκητες.!
- Πρήξιμο: τους καλοκαιρινούς μήνες, τα πόδια πρήζονται πολύ εύκολα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, λόγω ζέστης, προκειμένου να επαναφέρουν τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Εκδηλώνεται περισσότερο, όταν καθόμαστε ή όταν στεκόμαστε για αρκετή ώρα όρθιοι.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Όχι παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, καλύτερα να προτιμάτε τη σκιά.
Παραμένετε σε εγρήγορση.
Αποφύγετε το αλάτι.
Τραφείτε υγιεινά.
Τοποθετείστε τα πόδια σας ψηλά.
Κάνετε απαλό μασάζ.
Για να δώσουμε, όμως, μια ολοκληρωμένη φροντίδα των κάτω άκρων, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πρέπει να φροντίσουμε να ελέγξουμε αν «πατάμε σωστά και γερά στα πόδια μας». Τι εννοώ με αυτό: μια πολύ σημαντική εξέταση για την υγεία των ποδιών είναι το πελματογράφημα. Αυτή η απλή, γρήγορη αλλά και ανώδυνη εξέταση θα δείξει την κατανομή των πιέσεων στα πόδια μας. Θα εξαχθούν συμπεράσματα για τη μηχανική των ποδιών μας. Η αξιολόγηση του πελματογραφήματος από τον ειδικό θα μας οδηγήσει στην κατασκευή ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα λύσουν προβλήματα βάδισης (πλατυποδία, ραιβοποδία, πτώση μεταταρσίων), καθώς και πόνου στα γόνατα, στη μέση και στα ισχία.
Εμμανουήλ Α. Αρβανιτάκης, Ποδολόγος – Ποδίατρος