Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τελικά πόσες ημέρες διακοπών χρειαζόμαστε;

ημέρες διακοπών

Τελικά πόσες ημέρες διακοπών χρειαζόμαστε;

Αρχίζουμε  και νοιώθουμε κουρασμένοι, οι αντοχές μειώνονται, η όρεξη για  δουλειά το  ίδιο. ημέρες διακοπών

Το μυαλό μας ταξιδεύει καθημερινά  σε ονειρικές  παραλίες, γραφικά ταβερνάκια και απομονωμένους  κολπίσκους.  Μάλλον έφτασε η ώρα για διακοπές!

Στο ερώτημα πόσες ημέρες διακοπών είναι ιδανικές προκειμένου να γεμίσουμε τις «μπαταρίες» μας, οι απόψεις διαφέρουν. Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησε να δώσει ο Γιοχάνες Βέντσε από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Εργασίας.

ημέρες διακοπών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle , με δεδομένο ότι  το αργότερο μετά από μια ή δυο εβδομάδες παρέρχεται η φάση της ξεκούρασης, οι μικρές σε διάρκεια διακοπές είναι μάλλον προτιμότερες από τις διακοπές πολλών εβδομάδων.

Όπως σημειώνει,  σημαντικό ρόλο παίζει και το διάστημα πριν την έναρξη της άδειας: «Όσο μεγαλύτερη η εργασιακή επιβάρυνση πριν την πρώτη μέρα των διακοπών, τόσο πιο περιορισμένη η ξεκούραση». Γι΄ αυτό και ο ίδιος προτείνει να ασχολείται κανείς πριν τις διακοπές με λιγότερο σύνθετες υποθέσεις στη δουλειά του και να κοιμάται αρκετά.

Κρατείστε… αποστάσεις από τον εργοδότη σας

Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών,  συμβουλεύει,  πρέπει να τηρεί κανείς αποστάσεις από τη δουλειά και να μην είναι, για παράδειγμα, τηλεφωνικά διαθέσιμος για τον εργοδότη του. Τα δε mail είναι καλό να ελέγχονται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα και όχι ενδελεχώς.

«Δεν αντέχουμε πια να μην κάνουμε απολύτως τίποτα»

Όπως σημειώνει και ο καθηγητής Εργασιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Fresenius της Φρανκφούρτης, μετά από περιόδους επιβάρυνσης το ανθρώπινο σώμα πρέπει να ξεκουράζεται προκειμένου να τίθενται σε έλεγχο και οι ορμόνες του στρες. «Σήμερα όμως οι άνθρωποι είναι πάντα σε εγρήγορση, κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση των ψυχικών ασθενειών, όπως της κατάθλιψης».

Η επίδραση των διακοπών

Την ίδια στιγμή, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει τη θετική επίδραση των διακοπών: «Οι άνθρωποι είναι πιο ενεργοί, δημιουργικοί και αποδοτικοί και μετά την άδεια απουσιάζουν λιγότερο από τη δουλειά τους».

Η άδεια δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται όμως απλώς ως διακοπή του χρόνου εργασίας, επισημαίνει ο νευροβιολόγος και συγγραφέας Μπερντ Χουφνάγκλ από τη Βιέννη. Από το 2004 η ομάδα του βάζει στο μικροσκόπιο την ικανότητα εργαζομένων να χαλαρώνουν.

Οι συμμετέχοντες στο πείραμα πρέπει απλώς να κάθονται σε ένα δωμάτιο και να κοιτούν για πέντε λεπτά από το παράθυρο. «Ήδη το 2004, πριν δηλαδή την μαζική επέλαση των smartphone, μόλις το 30% των συμμετεχόντων έδειχνε αντιδράσεις χαλάρωσης». Το 2018 το ποσοστό είχε συρρικνωθεί στο 5%. «Δεν αντέχουμε πια να μην κάνουμε απολύτως τίποτα».

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο