­
Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Φρούτα & λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα

Φρούτα & λαχανικά που προκαλούν φούσκωμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών και παράλληλα προσφέρουν σημαντική ενυδάτωση στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η σημαντική ποσότητα φυτικών ινών αλλά και φυσικών σακχάρων που υπάρχουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά τα καθιστούν ακατάλληλη επιλογή πριν την παραλία, καθώς προκαλούν φούσκωμα.

1. Αγκινάρα

Η αγκινάρα περιέχει ολιγοσακχαρίτες, ένα είδος σακχάρων που δεν διασπάται από τα ένζυμα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτέλεσμα είναι να φτάνουν μέχρι το έντερο ακέραια, περιμένοντας να διασπαστούν από τα βακτήρια που ζουν εκεί. Η διαδικασία αυτή ευθύνεται για το ενοχλητικό φούσκωμα.

2. Καρότο

Το καρότο είναι πολύ θρεπτικό, όμως όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί φούσκωμα λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι ωμά καρότα παρέχει περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 4 είναι φυτικές ίνες. Τα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες προκαλούν φούσκωμα επειδή τα βακτήρια του εντέρου παράγουν αέρια όταν τα διασπούν.

3. Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, περιέχουν όμως ένα σύνθετο σάκχαρο (raffinose) που διασπάται δύσκολα, ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν ευαίσθητο στομάχι.

4. Μήλο

Το μήλο περιέχει σημαντική ποσότητα φουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι απλό σάκχαρο, δηλαδή δεν διασπάται σε μικρότερα μόρια στον οργανισμό. Αν δεν διαπεράσει το τοίχωμα του εντέρου για να περάσει στο αίμα, κατευθύνεται στο έντερο και γίνεται τροφή για τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί. Η διαδικασία αυτή, όπως και στην περίπτωση της αγκινάρας, συνοδεύεται από παραγωγή αερίων, άρα και φούσκωμα.

5. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα, όπως όλα τα μούρα, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όμως τα σάκχαρα που περιέχουν (πολυόλες ή πολυαλκοόλες) διασπώνται μόνο μερικώς από το λεπτό έντερο. Τα υπολείμματά τους απορροφούν νερό και ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

6. Μάνγκο

Το γλυκό εξωτικό φρούτο περιέχει κυρίως φρουκτόζη και λιγότερη γλυκόζη. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει στο φούσκωμα και στην παραγωγή αερίων.

Πηγη: http://www.onmed.gr/

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο