Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τα ενεργειακά ποτά και τζελ καταστρέφουν τα δόντια των αθλητών

Τα ενεργειακά ποτά και τζελ 

Τα ενεργειακά ποτά και τζελ καταστρέφουν τα δόντια των αθλητών

Οι αθλητές και ειδικά αυτοί που στοχεύουν σε υψηλές επιδόσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα τραυματισμών από την υπερπροπόνηση. Τα ενεργειακά ποτά και τζελ

Έρευνα απέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αθλητών καταστρέφει τα δόντια του επειδή  καταναλώνει συχνά ενεργειακά ποτά και τζελ καθώς και μπάρες ενέργειες, προϊόντα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ζάχαρη.

Τα ενεργειακά ποτά και τζελ

Η μελέτη που δημοσιεύει η Guardian πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες αθλητές που συμμετέχουν σε  ολυμπιακούς αγώνες. Η έρευνα διεξήχθη σε αθλητές της κολύμβησης, ποδηλασίας,  ράγκμπι, κωπηλασίας, ποδοσφαίρου κ.α.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «British Dental Journal» έδειξαν ότι οι επαγγελματίες αθλητές είχαν χειρότερη στοματική υγεία σε σχέση με  άλλους παρά τις προσπάθειες τους να φροντίσουν τα δόντια τους.

Συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής

«Η πλειοψηφία των αθλητών φάνηκε να υιοθετεί συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής δεδομένου ότι πλένουν τα δόντια τους δύο φορές τη μέρα, επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο, δεν καπνίζουν και ακολουθούν σε γενικές γραμμές ισορροπημένη διατροφή», δηλώνει η δρ. Τζούλι Γκάλαχερ από την οδοντιατρική σχολή (Eastman Dental Institute) του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Ωστόσο  αυτό που φαίνεται να επιβαρύνει την υγεία των δοντιών και των ούλων είναι τα ενεργειακά ποτέ, τζελ και μπάρες ενέργειας τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον όχι μόνο πριν ή τη διάρκεια των αγώνων αλλά και κατά την προπόνηση.

Δυστυχώς λόγω άγνοιας ακόμη  και αρκετοί ερασιτέχνες αθλητές καταναλώνουν αντίστοιχα προϊόντα σε περιπτώσεις που δεν το έχουν ανάγκη.

Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας

«Η ζάχαρη σε αυτά τα προϊόντα αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και η οξύτητά τους τον κίνδυνο οξικής διάβρωσης των δοντιών» δηλώνει η Γκάλαχερ στην προσπάθειά της να εξηγήσει τους λόγους που στα τσεκάπ παρατηρούνται τόσα προβλήματα στα δόντια των αθλητών.

Τι έδειξαν δεδομένα 352 αθλητών

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL (University College London) οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 352 γυναικών και αντρών αθλητών από 11 αγωνίσματα.

Διαπιστώθηκε ότι το 94% των αθλητών βούρτσιζε τα δόντια του δύο φορές τη μέρα, έναντι 75% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 44% αυτών χρησιμοποιούσε συχνά νήμα, έναντι 21% του πληθυσμού. Παράλληλα, βρέθηκε ότι το 87% των αθλητών έπιναν συχνά ενεργειακά ποτά, το 59% κατανάλωνε ενεργειακές μπάρες και το 70% χρησιμοποιούσε ενεργειακά τζελ.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο