Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι φρενήρεις ρυθμοί στην καθημερινότητας μας, οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και οι ποικίλες υποχρεώσεις μας – οικογενειακές και μη – δημιουργούν σε όλους τους ανθρώπους έντονο στρες το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αποβάλλουν.
Η εύκολη λύση για όλους είναι να πάρουμε πριν κοιμηθούμε ένα ηρεμιστικό χαπάκι ή να ξεσπάσουμε στους δικούς μας ανθρώπους οι οποίοι δεν μας φταίνε σε τίποτα. Υπάρχει μία πολύ πιο εύκολη λύση με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν , είκοσι με τριάντα λεπτά επαφής με τη φύση κάθε μέρα αρκούν για να μειώσουμε τα επίπεδα ορμόνης του στρες που παράγει ο οργανισμός μας μέσα στην ημέρα.
Πολλοί γνωρίζαμε ή υποθέταμε ότι η επαφή με τη φύση μας αποφορτίζει. Ωστόσο αυτό αποδεικνύεται τώρα επιστημονικά ενώ προσδιορίζεται και ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται ώστε να αποκομίσουμε τα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε τα βουνά. Αρκεί ένα πράσινο πάρκο που μπορεί να βρίσκεται στη γειτονιά μας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι για να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης χρειάζεται να περνάμε 20 ως 30 λεπτά – είτε καθιστοί είτε περπατώντας – σε ένα μέρος που μας δίνει την αίσθηση ότι ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση» αναφέρει η υπεύθυνη της έρευνας.
Η δρ Μέρι Κάρολ Χάντερ μαζί με τους συνεργάτες τους ζήτησαν από εθελοντές να έρθουν σε επαφή με τη φύση επί δέκα λεπτά ή ακόμη περισσότερα αν μπορούσαν, τρεις φορές την εβδομάδα επί δύο συνεχόμενους μήνες.
Προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα της επαφής με τη φύση, μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης (μέσω σάλιου) πριν και μετά τη βόλτα τους στη φύση.
Οι επιστήμονες πρότειναν στους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα να έρχονται σε επαφή με τη φύση την ημέρα (όχι τις βραδινές ώρες) , να μην μιλούν στο τηλέφωνο στη διάρκεια της βόλτας, να μην σερφάρουν στο διαδίκτυο καθώς και να μην κάνουν αεροβική άσκηση.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα επίπεδα της ορμόνης του στρες μειώθηκαν σημαντικά μετά από είκοσι έως τριάντα λεπτά επαφής με τη φύση, είτε ο άνθρωπος περπατούσε, είτε απλά καθόταν σε ένα παγκάκι ή κάτω από ένα δέντρο.
Χωρίς Σχόλια