Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Οι χειμωνιάτικες τροφές που μας κάνουν καλό

Οι χειμωνιάτικες τροφές που μας κάνουν καλό

Τα χειμωνιάτικα τρόφιμα, είναι κάτι παραπάνω από μια πλούσια ποικιλία νόστιμων και υγιεινών επιλογών για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μας.
Τα χειμωνιάτικα τρόφιμα, είναι κάτι παραπάνω από μια πλούσια ποικιλία νόστιμων και υγιεινών επιλογών για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες μας. Ορισμένα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες, που το χειμώνα μας ταλαιπωρούν περισσότερο, κάποια δε, θεωρούνται ακόμα και θεραπευτικά σε διάφορες παθήσεις. Γνωρίζετε τα πιο δημοφιλή με αυτές τις ιδιότητες;
Το λάχανο έχει πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα, είναι καυστικό και ιδιαίτερα θερμαντικό. Γι αυτό το βρασμένο ζουμί του (λαχανόσουπα) είναι ευεργετικό για το βήχα, τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα και τη γρίπη. Ο ζωμός του αλλά και ολόκληρο βρασμένο σαλάτα , καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και το αλκοόλ στη μέθη. Τα ωμά φύλλα του είναι ιδιαίτερα ευεργετικά ως καταπλάσματα σε δερματικές παθήσεις, έκζεμα, σπυράκια και επιδημίες με δερματικά προβλήματα, σε πληγές από εγκαύματα, αλλά και στον πονοκέφαλο, τους πόνους των αρθρώσεων, τις νευραλγίες. Ιστορικές πηγές μάλιστα αναφέρουν τη χρήση του ως βασικό φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες (ο Πυθαγόρας έτρωγε λάχανο και το έδινε στους μαθητές του), Ρωμαίους, και Κινέζους.
Το μπρόκολο και το κουνουπίδι μια και ανήκουν στην ίδια οικογένεια των σταυρανθών με το λάχανο (κράμβες), έχουν παρόμοια συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες. Προέρχονται από άγρια λάχανα και περιέχουν το θεραπευτικό θειάφι (S) που καθαρίζει τον οργανισμό και αποτοξινώνει το αίμα και το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι δρουν ενάντια στον καρκίνο και στις καρδιοπάθειες, τόσο μάλιστα ώστε να θεωρούνται υπερτροφές.
Τα καρότα, ωμά αλλά και μαγειρευτά, είναι περισσότερο γνωστά ότι κάνουν καλό στην όραση, μια και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Είναι όμως πολύ ευεργετικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου γενικότερα, όπως όλες οι φθινοπωρινές ρίζες (ραπάνια, παντζάρια, γουλιά, ρέβες), παρέχοντάς του τα απαραίτητα άλατα. Είναι ακόμα γνωστό ότι βοηθούν στο μαύρισμα και ίσως λιγότερο γνωστό ότι δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου και ότι αυξάνουν τη γονιμότητα.
Τα ραδίκια, ιδιαίτερα τα πιο πικρά, είναι ωφέλιμα στις μολύνσεις, τους πυρετούς και τις δερματικές παθήσεις (έκζεμα, ακμή, ψωρίαση). Είναι αποτοξινωτικά και καθαρίζουν το συκώτι. Περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Το σέλινο, και ιδιαίτερα η σελινόριζα, είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές. Έχουν πολλά ιχνοστοιχεία και βοηθούν στις πέτρες (νεφρών και χολής) και στις αρθρώσεις. Ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τη δράση τους στο συκώτι και το στομάχι. Δοκιμάστε σούπα με σελινόριζα και κάστανο ή γλυκοπατάτα!
Τα μήλα έχουν σίδηρο (Fe) και φώσφορο (P), γι΄αυτό και μαυρίζουν (οξειδώνονται) γρήγορα. Βοηθούν στις παθήσεις του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Κάνουν καλό στα ούλα, τα νεύρα (είναι ηρεμιστικά), την υπέρταση, το διαβήτη και την πλευρίτιδα. Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα, λέει μία παροιμία, αρκεί να είναι βιολογικό, μια και δέχεται αρκετά ραντίσματα.
Το ρόδι, κόκκινο σαν αίμα, καθαρίζει το αίμα και έχει αντικαρκινική δράση. Σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας, έχει φυτικό οιστρογόνο και βοηθάει στη γονιμότητα. Έχει φώσφορο (P) και κάλιο (Κ) και κάνει καλό στα κόκκαλα, σε παθήσεις των εντέρων, αλλά βοηθάει και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δοκιμάστε το με παντζάρια και καρύδια τριμμένα.
Στη λίστα των ευεργετικών τροφών του χειμώνα περιλαμβάνονται και άλλα φρούτα με “υγιεινές” θερμίδες, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά και χορταρικά.
Στην κινέζικη ιατρική αλλά και σε θεραπευτικές παραδόσεις και άλλων λαών οι τροφές αυτές πιστεύεται ότι έχουν θερμαντικές ιδιότητες και βοηθούν στην αποφυγή ασθενειών και την αντιμετώπιση των αυξημένων ιώσεων του χειμώνα, φέρνοντας μία ισορροπία και εναρμόνιση του σώματος με την εποχή του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση είναι οι τροφές που η φύση μας προσφέρει αυτή την εποχή και ο οργανισμός μας θα είναι υγιέστερος εάν τις προτιμά**! Φυσικά οι καλύτερες για κάτι τέτοιο είναι οι ντόπιες, δηλαδή αυτές που καλλιεργούνται στην περιοχή και οι βιολογικές δηλαδή αυτές που φυτρώνουν με φυσικό τρόπο, χωρίς, ή όσο το δυνατόν με λιγότερα χημικά.
Αρθρο από https://food.wwf.gr/

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο