Οι πισίνες αποτελούν εκπληκτική προσθήκη για κάθε σπίτι και με το σωστό χώρο να τις συνοδεύει δημιουργούν μια αξιοζήλευτη όαση. Χωρίς αμφιβολία είναι μια μεγάλη επένδυση, οπότε το να αναγνωρίζει κάνεις τι περίπου ταιριάζει στο χώρο του και τις πιθανές επιλογές του, αξίζει πραγματικά τον κόπο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτεί κανείς σχετικά με την πισίνα και το χώρο που την περιβάλλει, πράγμα που συχνά φαίνεται ογκώδες και δημιουργεί πανικό. Αν όμως μοιραστεί η δουλειά σε μικρότερα κομμάτια, τότε δεν θα φαίνεται τόσο υπερβολική. Ας βυθιστούμε λοιπόν στις λεπτομέρειες για το πως σχεδιάζει κάνεις την πισίνα και το χώρο γύρω από αυτήν.
Υλικά κατασκευής πισίνας
Στην αγορά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών κατασκευής για τις πισίνες, που διαφέρουν ως προς την αισθητική, την τιμή και την λειτουργικότητα. Οι φθηνότερες πισίνες είναι υπέργειες. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι ατσάλινες πισίνες, για τις οποίες πρέπει να βάλει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πιο συνηθισμένες είναι οι πισίνες από μπετόν, που απαιτούν εκσκαφή και αρκετό χρόνο προκειμένου για την κατασκευή τους. Έχουν το πλεονέκτημα της αντοχής, ωστόσο χρειάζονται μεγάλο διάστημα για την εγκατάσταση τους. Από τη στιγμή που η πισίνα από μπετόν θα εγκατασταθεί χρειάζεται να καλυφθεί με το κατάλληλο υλικό, που είτε θα είναι πλακάκια, είτε μωσαϊκό, είτε pool liner. Τα πλακάκια και το μωσαϊκό είναι η ιδανική λύση για αυτούς που τους αρέσει η εντυπωσιακή όψη. Λάβετε όμως υπόψιν σας την ευπάθεια στο να συγκεντρώνουν άλγη και βακτήρια. Τα pool liners είναι φθηνότερα και ευκολότερα στην εγκατάσταση από τα πλακάκια, ωστόσο μικρές φθορές και γρατζουνιές είναι εύκολο να γίνουν και να οδηγήσουν σε διαρροές.
Μία άλλη επιλογή σχετικά με το υλικό κατασκευής της πισίνας είναι η πλαστική πισίνα, η οποία είναι επίσης οικονομική. Η πλαστικές πισίνες χρειάζονται μία βάση και τσιμεντένιες παραμέτρους, οι οποίες θα τους δώσουν σχήμα και λειτουργικότητα, ενώ το πλαστικό κομμάτι είναι εύκολο, τόσο στην εγκατάσταση όσο και στην τιμή. Ο περιορισμός που υπάρχει εδώ είναι το χρώμα, καθώς συναντούμε τις πλαστικές πισίνες μόνο σε αποχρώσεις του μπλε και το πράσινου. Στη συνέχεια υπάρχουν πισίνες από laminate ή fiberglass, κοινώς γνωστές ως συνθετικές πισίνες. Κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με το χρώμα και το σχέδιο, αλλά η εγκατάσταση είναι γρήγορη και δεν απαιτεί σταθερά τοιχία. Τέλος υπάρχουν οι κεραμικές πισίνες, που έχουν το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα σε σχέση με όλα τα προηγούμενα υλικά. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστες και αποτελούνται από ένα συνδυασμό laminate και κεραμικών στρωμάτων και ινών άνθρακα. Εγκαθίστανται γρήγορα, πράγμα που αποτελεί ένα ακόμα από τα πλεονεκτήματα τους.
Διαφορετικός περιβάλλων χώρος για τα διαφορετικά υλικά κατασκευής
Αν και η πισίνα από μόνη της αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ, θα πρέπει και στο χώρο γύρω από αυτήν να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή. Ένας αρχιτέκτονας ή ειδικός στο σχεδιασμό τοπίου θα αποτελούσε εξαιρετική βοήθεια στο να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τον ιδανικό χώρο για σας, πριν αυτός γίνει πραγματικότητα. Η πισίνα και ο περιβάλλοντας χώρος θα πρέπει να ταιριάζουν αρμονικά μαζί και γι’ αυτό θα πρέπει να σχεδιαστούν παράλληλα και όχι σαν δύο ξεχωριστές οντότητες. Και επειδή οι πισίνες κοστίζουν αρκετά, είναι απαραίτητο να δοθεί χρόνος για το σχεδιασμό τους καθώς και για το σχεδιασμό του περιβάλλοντα χώρου ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα στο τέλος.
Καλό θα ήταν λοιπόν να ακολουθήσουμε μερικούς κανόνες σχετικά με το σχεδιασμό της πισίνας μας και του χώρου γύρω από αυτήν. Πρώτα απ’ όλα αποφύγετε τις μοδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιλέξετε κάποια τάση, αλλά αφού η πισίνα αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο που θα έχετε για πολύ καιρό σκεφτείτε την αισθητική της μακροζωία πριν την επιλέξετε. Δεύτερον καταλάβετε ότι το υλικό από το οποίο θα αποφασίσετε να φτιαχτεί η πισίνα σας θα έχει μία συμβιωτική σχέση με το περιβάλλον της. Τα διαφορετικά υλικά αντανακλούν διαφορετικές όψεις, γι’ αυτό όταν αποφασίσετε το υλικό κατασκευής της πισίνας σας, σκεφτείτε και τον τύπο του τοπίου που θα την περιβάλλει.
Φυτά που κολακεύουν το χώρο
Τα φυτά βρίσκονται γύρω από τις πισίνες για τρεις βασικούς λόγους: πρώτον για να δείχνουν όμορφα, δεύτερον για να προφυλάσσουν την ιδιωτικότητα μας και τρίτον για να δώσουν φως στο χώρο. Μια σημαντική συμβουλή, όταν αποφασίσετε για αυτά είναι να αποφύγετε δέντρα και φυτά που ρίχνουν πολλά φύλλα. Για να δώσετε χρώμα προτείνουμε τον Ιβίσκο. Δείχνει τροπικός, είναι υπέροχα χρωματιστός και ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Όσο για τα λουλούδια η καλύτερη επιλογή είναι ο Αγάπανθος, που αντέχει την ξηρασία, έχει υπέροχο χρώμα και είναι θαμνώδης. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα φυτά για προστασία και για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα οι καμέλιες είναι η καλύτερη λύση. Ανθίζουν αρκετούς μήνες και κάνουν το χώρο ευχάριστο στα μάτια όλο το χρόνο. Επίσης διατηρούνται για πολύ καιρό και είναι εξαιρετικά όμορφες, ενώ παράλληλα κρατούν την πισίνα σας όμορφη και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Κάντε το επόμενο βήμα
Ένα άλλο δομικό στοιχείο που θα μπορούσατε να προσθέσετε στο τοπίο γύρω από την πισίνα σας είναι ένας ξύλινος πρρίβολος, ένα κιόσκι ή ένα αίθριο. Όλα αυτά θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό, αλλά αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν μία ανεκτίμητη προσθήκη στο τοπίο σας. Ο ξύλινος περίβολος αποτελεί είναι ένα υπέροχο μέρος για να διασκεδάζετε το καλοκαίρι και το κιόσκι ή το αίθριο είναι ιδανικά για να σας προστατεύουν από τον αμείωτο καλοκαιρινό ήλιο. Αν το οικόπεδο σας βρίσκεται σε πλαγιά ίσως ο ξύλινος περίβολος να λειτουργήσει καλύτερα σαν είσοδος για το χώρο της πισίνας. Αν όμως βρίσκεστε σε τελείως επίπεδη περιοχή, τότε καλύτερη λύση θα ήταν το κιόσκι ή το αίθριο για να δημιουργούν σκιά στο χώρο γύρω από την πισίνα.
Χωρίς Σχόλια