Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Γιατί οι νέοι κολυμβητές εξαντλούνται εύκολα;

Γιατί οι νέοι κολυμβητές εξαντλούνται εύκολα

Γιατί οι νέοι κολυμβητές εξαντλούνται εύκολα;

Πολλοί ξεκινούν κολύμβηση σε μικρή ηλικία, λίγοι όμως καταφέρνουν να συνεχίσουν στην ενήλικη ζωή τους και να γίνουν επαγγελματίες κολυμβητές. Οι περισσότεροι διακόπτουν εθελοντικά. Δυστυχώς, αρκετοί πολλά υποσχόμενοι νέοι κολυμβητές, εγκαταλείπουν το άθλημα έχοντας μια πικρή γεύση από την εμπειρία τους. Γιατί οι νέοι κολυμβητές εξαντλούνται εύκολα

Αυτές οι αποχωρήσεις, είναι συνήθως αξιολογήσεις των προπονητών ως άτομα που δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα για να συνεχίσουν. Φυσικά και δεν θα έφταναν όλοι σε υψηλό επίπεδο, αλλά θα ήταν ψέμα να πούμε ότι οι κολυμβητικές ομοσπονδίες δεν έχουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Πολλοί από αυτούς που έφυγαν αναφέρουν αρνητικές κριτικές για τους προπονητές τους, τραυματισμούς ή ρίχνουν το φταίξιμο στην υπερβολική πίεση των γονιών τους. Αφού η συμμετοχή στα σπορ συνήθως εξαρτάται από το να έχεις μαζί τους τους φίλους σου ,όταν άτομα από την ομάδα αποχωρούν αυτό μπορεί να οδηγήσει ένα μεγαλύτερο μέρος της ομάδας να αποχωρήσει επίσης.

Ένας τρόπος να παραμείνουν τα παιδιά στο άθλημα, είναι να καταλάβουμε το ΓΙΑΤΙ τα παρατάνε. Έγιναν κάποιες μελέτες πάνω σε 62 αθλητές που παραιτήθηκαν και η πιο συνήθης δικαιολογία είναι ότι είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν.

Γιατί οι νέοι κολυμβητές εξαντλούνται εύκολα

Η έλλειψη διασκέδασης, η πεποίθηση ότι θα αποτύχουν και η σκέψη πως τους έλλειπε το ταλέντο σχετίστηκαν επίσης με τις παραιτήσεις αυτές. Οι γυναίκες έδωσαν περισσότερη έμφαση από τους άντρες στο ότι δέχονταν τρομερή πίεση, στο ότι η προπόνηση ήταν πολύ σκληρή, ότι δεν τους άρεσε ο ανταγωνισμός και ότι δεν ένιωθαν αρκετά σημαντικές.

Οι νεότεροι αθλητές είπαν πως ενδιαφέρονταν περισσότερο για κάποιο άλλο άθλημα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι στα σπορ παίζουν σημαντικό ρόλο τα δίπτυχα: υγεία-φυσική κατάσταση, διασκέδαση- φιλία , ανταγωνισμός- ταλέντο, όπως επίσης και η κοινωνική κατάσταση. Σε αυτό τον τομέα παίζουν μεγάλο ρόλο οι προπονητές και φυσικά οι γονείς. Κανένα παιδί δεν αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο απλά και μόνο επειδή εμφανίστηκε στην προπόνηση. Ακόμα και τα ίδια τα παιδιά δεν έχουν εμφανίσει τόσο καλή κρίση, ώστε να βαθμολογούν τον εαυτό τους και να αξιολογούν τις ικανότητές τους.

Σε μελέτη που έγινε σε ένα καλοκαιρινό κολυμβητικό πρόγραμμα με πάνω από 100 παιδιά, βρέθηκε ότι το κλίμα που δημιουργεί ο προπονητής, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των παιδιών και της συμμετοχής τους στο άθλημα.

Συμπέρασμα

Αντίθετα με πολλούς ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες που δεν σταματούν τον αθλητισμό μέχρι να γεράσουν, πολλοί νέοι κολυμβητές αναφέρουν ότι δεν θέλουν να ξαναδούν πισίνα στη ζωή τους. Αν έχετε την απάντηση σε αυτό, είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα έδιναν πολλά λεφτά για να την ακούσουν. Η πιο απλή προσέγγιση είναι το να παραδεχτούμε ότι όλοι μας μπορούμε να βελτιωθούμε και ας ξεκινήσουμε από μια ειλικρινή ματιά για το ποια είναι η αιτία που πολλοί κολυμβητές παρατούν το άθλημα πολύ πριν φτάσουν στο ιδανικό για αυτούς αποτέλεσμα.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ειδικότητα κολύμβηση

Προπονητής κολύμβησης Α κατηγορίας

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο