Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Διατροφή αθλητών παιδιών και εφήβων

Διατροφή αθλητών παιδιών και εφήβων

Ολοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής στην βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής μας. Πόσο μάλλον αυτός είναι σημαντικός όταν αναφερόμαστε σε παιδιά και εφήβους αθλητές και ειδικά σε εκείνους που στοχεύουν στην μεγιστοποίηση της αθλητικής τους απόδοσης.
Οι διαιτητικές απαιτήσεις του παιδιού και εφήβου αθλητή είναι ιδιαίτερα αυξημένες όχι μόνο λόγω της προπόνησης αλλά και της επιτάχυνσης της αύξησης. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι περίοδοι ταχύτατης σωματικής, διανοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης που ο ρυθμός της ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κατά τη περίοδο αυτή τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν εξαιρετικά μεγάλη όρεξη και μόνο αν αυτή καλύπτεται από ανάλογη πρόσληψη θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις τους. Στην ηλικία αυτή εξάλλου και τα δύο φύλα έχουν την τάση να επιβάλλουν την ανεξαρτησία τους. Μία απόδειξη είναι και η διατροφή τους εκτός σπιτιού με γλυκά, αεριούχα ποτά και πρόχειρα φαγητά, σε βάρος των κυρίων γευμάτων τα οποία καλύπτουν πληρέστερα τις διατροφικές τους ανάγκες. Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά παραλείπουν γεύματα (ιδιαίτερα το πρόγευμα) τρωνε περίεργες τροφές σε ασυνήθιστες ώρες και ως επί το πλείστον δεν τους αρέσουν τα όσπρια, τα λαχανικά, το ψάρι κ.α.
Η δίαιτα αυτού του είδους δεν προξενεί οπωσδήποτε προβλήματα υγείας αν περιέχει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες και θερμιδική πρόσληψη που δεν υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες για ενέργεια. Λόγω του ότι οι συνήθειες διατροφής τω παιδιών και των εφήβων δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις τους σε θρεπτικά συστατικά είναι λογικό να αναμένεται να υπάρχουν διαιτητικές ελλείψεις σε πολλά άτομα αυτής της ηλικίας. Έρευνες σχετικά με την διαιτητική πρόσληψη αναφέρουν ότι οι ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων και ορισμένων βιταμινών που καταναλώνονται είναι χαμηλότερες από αυτές που συστήνονται.
Η μακροπρόθεσμη επίπτωση των παιδικών συνηθειών διατροφής στην υγεία είναι σοβαρή. Η φθορά των δοντιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της μετέπειτα ζωής. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση έχουν τις ρίζες τους στην αρχή της ζωής μας.
ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗ
Διαιτολόγος -Διατροφολόγος MSc

No Comments