Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Διατροφή για την θεραπεία της ακμής

Διατροφή για την θεραπεία της ακμής

Η ακμή είναι μια δερματολογική νόσος, η οποία απασχολεί πολύ όχι μόνο τους εφήβους, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων και δη των γυναικών. Τα αίτια της ακμής είναι η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί παράγοντες αλλά και ο τρόπος ζωής. Στοιχεία του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την ακμή είναι η ποιότητα της διατροφής, το άγχος άλλα και η ανεπαρκής φροντίδα του δέρματος. Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη σχέση διατροφής και ακμής;
Την τελευταία πενταετία αρχίζουν να συσσωρεύονται στοιχεία από πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν την σχέση της ακμής με την διατροφή. Η διατροφή επηρεάζει βασικούς μηχανισμούς της ακμής με βασική την έκκριση ινσουλίνης, ανδρογόνων και άλλων αυξητικών παραγόντων.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται:
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Το γάλα, το τυρί, το βούτυρο, τα γλυκά, η σοκολάτα γάλακτος και όλα τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Επειδή η κατηγορία περιέχει πολύ θρεπτικά τρόφιμα και δεν πρέπει να αποκλειστεί τελείως αλλά μόνο στις περιόδους εξάρσεων.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή όλα τα επεξεργασμένα αλεύρια και τα προϊόντα τους (λευκό ψωμί, ζυμαρικά και πίτες, άσπρη ζάχαρη, γλυκά με αλεύρι και ζάχαρη (π.χ. τούρτες, πάστες, σιροπιαστά), άσπρο ρύζι, πατάτες καθώς και έτοιμοι χυμοί ή ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.
Τρόφιμα που συσχετίζονται με φλεγμονές, όπως τα έτοιμα φαγητά (junk food) που μαγειρεύονται με κακής ποιότητας λάδι και είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, όπως τηγανητές πατάτες, κρέατα πλούσια σε λίπος, όπως π.χ. γύρος, παϊδάκια, σνίτσελ, φαγητά με κρέμες γάλακτος, κ.ά.
Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται στη θεραπεία της ακμής
Γάλατα από φυτικές πηγές (γάλα ρυζιού, αμυγδάλου κ.α).
Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου (όσπρια, λαδερά, ξηροί καρποί, λαχανικά, άπαχα κρεατικά, ψάρι, κοτόπουλο και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που βοηθούν στη θεραπεία της ακμής:
Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε. Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συνεπώς το δέρμα από την ακμή.
Εσπεριδοειδή: Πλούσιες πηγές βιταμίνης C, έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες.
Κόκκινο Σταφύλι: Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που δρουν ενάντια στις δερματικές μολύνσεις.
Αβοκάντο: Ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής απευθείας από τη φύση. Η συνέργεια της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα.
Σκόρδο: Αντιπαρασιτικό και αναγκαίο για ένα υγιές δέρμα.
Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, Β. Όλα αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για τη μείωση της ακμής.
Σολωμός/ Τόνος/ Σαρδέλες: Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη B, Ε, Α.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν το δέρμα νεανικό.
Καρότα: Είναι πολύ πλούσια πηγή β-καροτενίου, το οποίο αποτελεί τον αιώνιο εχθρό της ακμής.
Γράφει ο Νίκος Καφετζόπουλος, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Nutribase

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο