Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (botox)

Θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α (botox)

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούν τη λέξη botox (μπότοξ) φαντάζονται συνήθως γεμάτα χείλη, τσιτωμένα μέτωπα και απαλά μάγουλα. Αυτό που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι το botox ή αλλιώς βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, είναι μια φυσική πρωτεΐνη, η οποία χρησιμοποιείται από τους γιατρούς από το 1950 για να θεραπεύσει μια σειρά νευρολογικών και μυϊκών παθήσεων.
Το botox χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περίπου 20 παθήσεων μεταξύ των οποίων και της ημικρανίας. Το botox προκαλεί παράλυση μυών για διάστημα λίγων μηνών και όταν εφαρμόζεται στο μέτωπο και στην περιοχή του κεφαλιού μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας.
Το botox αναπαριστά με επιτυχία το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης και γι’ αυτό το λόγο καθορίζει το κατά πόσο ο ασθενής μπορεί να προβεί στη χειρουργική επέμβαση ή όχι. Ο γιατρός κάνει ένεση με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α σε ένα ή περισσότερα από τα σημεία ερεθισμού στην περιοχή πάνω από τα φρύδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση των σφιγκτήρων μυών για μια περίοδο τριών περίπου μηνών. Στο διάστημα αυτό, ο μυς χαλαρώνει και ως εκ τούτου δεν ταράσσει το τρίδυμο νεύρο. Συνεπώς, αποτρέπεται η σειρά γεγονότων, η οποία προκαλεί τις κρίσεις ημικρανίας.
Ωστόσο η ανακούφιση αυτή είναι μόνο προσωρινή και η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά κάθε 3 μήνες για να έχει διαρκές αποτέλεσμα. Προς το τέλος της περιόδου των τριών μηνών, ο ασθενής θα αρχίσει να νιώθει και πάλι κάποια συμπτώματα της ημικρανίας και θα παρατηρήσει την επανεμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης στην περιοχή πάνω από τα φρύδια.
Οι ποσότητες βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α (botox) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ημικρανίας, είναι μηδαμινές και τα ενεργά στοιχεία στοχεύουν σε μια μικρή περιοχή στο σημείο της ένεσης. Μάλιστα, η βοτουλινική τοξίνη Α δεν μπορεί να ανιχνευτεί στο σώμα ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για αντενδείξεις με άλλη φαρμακευτική αγωγή.
Σέγκος Ιωάννης, χειρούργος Οφθαλμίατρος