Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Κολυμπήστε στα ποτάμια της Νέας Υόρκης

ποτάμια

Κολυμπήστε στα ποτάμια της Νέας Υόρκης

Το κολύμπι στα ποτάμια της Νέας Υόρκης είναι κάτι για το οποίο οι κατοικοί της δείχνουν μεγάλη δυσπιστία. Όταν ερωτήθηκαν αν θα το δοκίμαζαν οι περισσότεροι βιάστηκαν να απαντήσουν αρνητικά. Γιατί; Εξαιτίας των σωμάτων, των ακαθαρσιών και των λημμάτων, που επιπλέουν. Αυτό που δεν γνωρίζουν βέβαια είναι ότι στις αρχές του 1900 σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τα πλωτά μπάνια και ότι σήμερα η εταιρεία +POOL – ένα γκρουπ τεσσάρων φίλων- μαζί με την εταιρία Heineken σκοπεύουν να τα αναβιώσουν. Ήδη έχουν βρει τρόπο να καθαρίσουν το νερό και το μόνο που λείπει είναι οι νέοι νόμοι, που θα επιτρέψουν το μπάνιο ξανά.

ποτάμια

Αρχικά η ιδέα ήταν πολύ απλή: Αντί να προσπαθήσουν να καθαρίσουν ολόκληρο το ποτάμι, μήπως θα μπορούσαν να καθαρίσουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του; Αυτό βέβαια έφερε και μερικές δεύτερες σκέψεις με ένα στόχο: τί θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Νεοϋορκέζοι βλέπουν τα ποτάμια τους, απλά δίνοντας τους την ευκαιρία να κολυμπήσουν σε αυτά; Και έτσι ξεκίνησε η προσπάθεια να δημιουργηθεί μία πλωτή πισίνα μεγάλων διαστάσεων  στην προκυμαία της Νέας Υόρκης και τα τοιχώματα της να είναι τέτοια ώστε να φιλτράρει το νερό του ποταμού που θα εισέρχεται από αυτά.

ποτάμια

Για το project μαζεύτηκαν σε μόλις 7 μέρες $40.000. Με τη χρηματοδότηση αυτή, δοκιμάστηκε το πρώτο στρώμα φιλτραρίσματος στο Brooklyn Bridge Park, το καλοκαίρι του 2011. Η έρευνα που έγινε χρησιμοποιήθηκε για να προσεγγιστούν οι αρχές της πόλης, για πρώτη φορά σχετικά με αυτή την ιδέα, από τους οποίους η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.

ποτάμια

Το 2013 μαζεύτηκαν ακόμα $300.000 και ένας καινούργιος τρόπος φιλτραρίσματος δοκιμάστηκε στον ποταμό Χάτσον για έξι μήνες το καλοκαίρι του 2014. Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν ναυτικοί αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, ειδικοί επιστήμονες της θάλασσας και μηχανικοί.  Όλοι μαζί κατάφεραν να αποδείξουν ότι η προτεινόμενη τεχνολογία είναι εφικτή και μπορεί να φιλτράρει το νερό του ποταμού χωρίς τη χρήση χημικών.

ποτάμια

Σήμερα, έξι χρόνια μετά, η προσπάθεια συνεχίζεται, για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Η +POOL έχει βρει τώρα ένα νέο μεγάλο συνεργάτη, την Heineken. Στα πλαίσια του προγράμματος της εταιρείας για μεγάλες πόλεις, υποσχέθηκαν ότι θα δωρίσουν $100.000 στο project αν η +POOL καταφέρει να μαζέψει 100.000 υπογραφές από Νεοϋορκέζους, που θα πουν ότι θα κολυμπήσουν στην πισίνα αφού αυτή ολοκληρωθεί.

No Comments