Everything about the SPA and its accessories...

Botox – Everything you want to know

Botox

Botox – Everything you want to know

Botox – Everything you want to know

 - What is

Το botox είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Στην κοσμητική δερματολογία, το botox χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης. Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα. Επιπροσθέτως, εκτός από την αισθητική ιατρική, το botox βρίσκει χρήση σε πλήθος άλλων παθήσεων, όπως στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, στο βλεφαρόσπασμο και τον στραβισμό, στη σπαστική παράλυση, στην ημικρανία, στο ραιβόκρανο και σε όλες σχεδόν της ειδικότητες της ιατρικής. Η κοσμητική χρήση του botox για τις ρυτίδες έκφρασης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία.

 – Τρόπος Δράσης

Botox (Μπότοξ) – Τρόπος δράσης στο πρόσωπο

Η αλλαντική τοξίνη (botox και dysport) παράγεται από τον μικροοργανισμό Cl. botulinum.

The botox μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς.

Στο πρόσωπο, η δράση του  είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ.  Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Για παράδειγμα, ο σφιγκτήρας των βλεφάρων συσπάται για να κλείσει το βλέφαρο. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί τις ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, που είναι κοινώς γνωστές ως «πόδι της χήνας». Με το botox , στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.

 – Τρόπος δράσης στην υπεριδρωσία

Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, το  διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παύουν να λαμβάνουν το ερέθισμα να παράγουν ιδρώτα. Πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή  σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

 – Τρόπος δράσης στην ημικρανία

The botox βοηθά τις κεφαλαλγίες τάσης και την ημικρανία. αναστέλλει την ακούσια σύσπαση του μετωπιαίου μυός που ευθύνεται για ορισμένες μορφές κεφαλαλγιών, με αποτέλεσμα το  να δίνει λύση στις ημικρανίες.

Η δράση του botox είναι παροδική και υποχωρεί μετά από 4-6 μήνες.

B – Ενδείξεις

Θεραπεία ρυτίδων με botox

With the botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες του μεσοφρύου (ρυτίδες θυμού) και οι ρυτίδες των ματιών – πόδι της χήνας. Επίσης με ενέσεις botox μπορούμε να βελτιώσουμε το οβάλ του προσώπου και τις ρυτίδες του λαιμού. Η βοτουλινική τοξίνη λοιπόν κάνει τον λαιμό και το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο και πιο ξεκούραστο.

Η διόρθωση των ρυτίδων έκφρασης με ενέσεις botox είναι μία γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία. Στην Cosmetic Derma Medicine η εφαρμογή του  γίνεται αποκλειστικά από την Δερματολόγο και τον Πλαστικό Χειρουργό. Στα έμπειρα χέρια τους η εφαρμογή του botox στο πρόσωπο μειώνει τις ρυτίδες, δίνει νεανικότερη όψη, χωρίς να αλλοιώνει τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου και την εκφραστικότητα.

Περιοχές εφαρμογήςστο πρόσωπο

Οι περιοχές που γίνονται οι ενέσεις botox για θεραπεία ρυτίδων είναι:

 •  ρυτίδων μετώπου (ρυτίδες έκπληξης)
 •  ρυτίδων μεσοφρύου (ρυτίδες θυμού)
 •  ρυτίδων ματιών (πόδι χήνας)
 •  για ανύψωση της γωνίας φρυδιού
 •  για ρυτίδες μύτης (bunny lines)
 • για ρυτίδες λαιμού (βελτιώνει την χαλάρωση λαιμού)
 • ρυτίδων στόματος και χειλιών
 •  στο μπούστο (ντεκολτέ) για νεανικότερη όψη
 • για την ανύψωση των γωνιών του στόματος, ώστε να εξαλειφθεί η θλιμμένη έκφραση (marionette lines).

 

Botox (μποτοξ) – Τρόπος εφαρμογής

The botox εφαρμόζεται στην περιοχή που χρειάζεται με μικρές ενδομυϊκές ενέσεις στους μύες που θέλουμε να αδρανοποιήσουμε. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία μετά την οποία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Επειδή το botox εισέρχεται μόνο μέσα στους μυς όπου το ενίουμε, στερείται συστηματικών παρενεργειών.

Its use botox στην υπεριδρωσία γίνεται πιο επιφανειακά, δηλαδή ενδοδερμικά. Εκεί στοχεύει στους ιδρωτοποιούς αδένες των οποίων τη δράση μειώνει παροδικά.

 – Ανεπιθύμητες ενέργειες

when the botox εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό, σπάνια εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν αυτές εμφανιστούν είναι παροδικές και ήπιες. Παρενέργειες είναι τυχόν μελανιές (εκχυμώσεις) στο σημείο της έγχυσης που υποχωρούν σε λίγες ημέρες ή μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων που διορθώνεται κατά την επανεξέταση που λαμβάνει χώρα σε 15 ημέρες. Αίσθημα βάρους μπορεί να υπάρξει κατά τις πρώτες ημέρες μετά τις ενέσειςαλλά υποχωρεί γρήγορα. Άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει από αλλαντίαση, (σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα) έχουν αναπτύξει αντισώματα κατάκαι δεν επωφελούνται από το φάρμακο, παρά ελάχιστα. Σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως βλεφαρόπτωση, περιγράφονται όταν  εφαρμόζεται από μη ειδικούς.

 – Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται

Για να έχουμε διαχρονική συνεχή και επιτυχημένη δράση του θα πρέπει αυτό να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο δυνατό μεσοδιάστημα.  είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 – 3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις botox ετησίως). Αν γίνεται πολύ συχνά τότε ο οργανισμός εμφανίζει αντοχή και εξουδετερώνει το botox πιο γρήγορα, με συνέπεια να έχει φτωχότερο αποτέλεσμα στο μέλλον. Η μικρο-δόση (συμπλήρωμα botox/retouch) του botox θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 10- 16 ημερών, και όχι μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο οργανισμός την αντιλαμβάνεται σαν αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη αντοχής και μειωμένη διάρκεια του botox στο μέλλον.

Botox (μποτοξ) – Μύθοι για το botox

Ακόμη και σήμερα η θεραπεία με botox αποτελεί ταμπού για πολλές γυναίκες και άνδρες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για που πρέπει να καταρριφθούν.

 • Μύθος είναι ότι  παγώνει και αγριεύει το πρόσωπο. Όταν αυτό γίνεται σωστά αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να μειώνει την εκφραστικότητά μας.
 • Μύθος είναι ότι αν ξεκινήσει κανείς νωρίς  μετά δεν θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα και θα χαλαρώσει το δέρμα του.  πρέπει να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες ώστε να αποφύγουμε τη μονιμοποίησή τους.
 • Μύθος είναι ότι ίναι βλαπτικό για την υγεία. Η χρήση πάνω από 25 χρόνια στην ιατρική και σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις σε νεογνά με σπαστική παράλυση έδειξε ότι ουδέποτε έβλαψε την υγεία των ασθενών αυτών.
 • Μύθος είναι ότι μετά από πολλές εφαρμογές το botox διαρκεί λιγότερο και «δεν πιάνει». Αντιθέτως όταν γίνεται τακτικά, αυξάνεται η δράση του και οι ρυτίδες παραμένουν λείες για μεγαλύτερο διάστημα.

 (μποτοξ) – Αλήθειες

 • Είναι γεγονός ότι το είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως δεν θα πρέπει κανείς να αναζητά φθηνές λύσεις ή «προσφορές» καθώς στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα και προέλευση του  είναι αμφίβολη, η αραίωση προφανώς όχι σωστή και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα φτωχό.
 • Το αποτέλεσμα του botox διαρκεί 4-6 μήνες, ανάλογα με την εκφραστικότητα και την υπερκινητικότητα του προσώπου μας. Σε ηλικίες άνω των 50 ετών η διάρκεια του μπορεί να είναι πιο μειωμένη.
 • Δύο είναι οι εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Το Allergan και το disport Ipsen. Θα πρέπει να απαιτείτε να βλέπετε το φιαλίδιο του botox που σας εφαρμόζεται, γιατί οτιδήποτε άλλο πέρα των προαναφερόμενων φαρμάκων δεν κυκλοφορεί νόμιμα και είναι επικίνδυνο.
 • Για μία ολοκληρωμένη συνεδρία απαιτείται σχεδόν όλο το φιαλίδιο. Δεν είναι αλήθεια ότι ένα φιαλίδιο μπορεί  να το μοιραστούν 2 άνθρωποι κάνοντας πλήρη θεραπεία. Κάθε πρόσωπο έχει διαφορετικές ανάγκες και πολλά πρόσωπα χρειάζονται όλο το φιαλίδιο και μια full  θεραπεία προσώπου και λαιμού.
 • Όταν  διατηρείται διαλυμένο, μέρα με τη μέρα χάνει τη δραστικότητά του. Για την botox θεραπεία θα πρέπει να προτιμούμε μεγάλες κλινικές που καθημερινά εφαρμόζουν δεκάδες θεραπείες botox. Μικρά ιατρεία που εφαρμόζουν το botox περιστασιακά και έχουν μικρότερη κατανάλωση, είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν προβεί στην σωστή διατήρηση το botox, φυλάσσοντάς το στο ψυγείο περισσότερο από το επιτρεπτό διάστημα.
 •  θα πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από ιατρό Δερματολόγο ή Πλαστικό Χειρουργό που έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευθεί στη χρήση . Όπως δεν θα πρέπει να εμπιστευθείτε έναν δερματολόγο να επιμεληθεί την υγεία των δοντιών ή των ματιών σας, έτσι δεν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την θεραπεία σας. λοιπόν θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε νόμιμα ιατρεία ή κλινικές Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής και όχι σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, solarium και πάσης φύσεως μη ιατρικά κέντρα.

 – Οδηγίες αμέσως μετά τη θεραπεία

 • Παραμείνετε σε όρθια θέση για 3 ώρες μετά την εφαρμογή στο πρόσωπο.
 • Μην ξαπλώσετε για 3 ώρες μετά
 • Μην τρίβετε την περιοχή εφαρμογής  αμέσως μετά και για 3 ημέρες.
 • Μην υπερθερμαίνετε την περιοχή που έγιναν οι ενέσεις botox για 3 ημέρες. Επομένως μετά  δεν συνιστάται η χρήση πολύ ζεστού νερού ή οι τεχνικές κομμωτηρίου που ζεσταίνουν το μέτωπο.
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 ημέρες μετά
 • Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης για 3 ημέρες μετά το

ΠΗΓΗ: http://www.cosmeticdermamedicine.gr/

No Comments

Post a Comment