Ολιστική Ιατρική – Τι είναι;
Holistic medicine is a different one health approach philosophy που βλέπει τον άνθρωπο ως ολοκληρομένη οντότητα και όχι ως καρδιά, πνευμόνια, κόκκαλα κτλ. Η κλασική ιατρική έχει κάνει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά για να το επιτύχει αυτό fragmented into many small and fragmented sections. Υπάρχει ο ειδικός για την καρδιά, για την πίεση, για το σάκχαρο, για τα κόκκαλα, για το στομαχι κτλ. Ο κάθε ειδικός είναι τέλειος στην αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν το όργανο που γνωρίζει καλά, but is indifferent to the rest of the body. The Holistic Physician will see the person as a whole and will treat the person and not just the heart, lungs, kidneys, etc..
Στην Ολιστική Ιατρική, τα συμπτώματα θεωρούνται η έκφραση της ασθενείας, και όχι η ασθένεια αυτή καθ’ αυτή. Τα συμπτώματα, φυσικά, αξιολογούνται και λαμβάνονται σημαντικά υπόψη, αλλά στόχος δεν είναι μόνον η απουσία τους, αλλά η συνολική υγεία. Στα πλαίσια της υγείας, η απουσία των συμπτωμάτων είναι σημαντική, αλλά όχι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να απασχολεί τον ιατρό.
The holistic practitioner has done studies in classical medicine and considers it very useful and utilizes it in his daily practice with laboratory, imaging and other tests, diagnoses and in some cases even with drugs (fortunately, rarely). The main difference with the classic family doctor is that tries to avoid or delay or limit the use of chemical drugs και θεωρεί την πρόληψη της ασθένειας σημαντικότερη της θεραπείας και δίνει μεγάλη σημασία σε αυτήν. Η ολιστική ιατρική κάνει χρήση όλων των δυνατών μορφών θεραπείας, τόσο με φυσικά μέσα (διατροφή, βελονισμός, ομοιοπαθητική, ορμονική εναρμόνιση, γυμναστική, συμβουλευτική, διατροφή κ.τ.λ.) όσο και με χρήση σκευασμάτων (συμπληρώματα διατροφής, βότανα,ομοιοπαθητικά φάρμακα). Finally, when the holistic practitioner deems it necessary, he will even use chemical drugs, although this is usually significantly limited with the rest of the therapeutic interventions.
Οι μέθοδοι θεραπείας που χρησιμοποιούν οι ολιστικοί ιατροί διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατεύθυνση των σπουδών τους, είναι εξατομικευμένες για τον κάθε ασθενή και συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση του τεστ διατροφικής δυσανεξίας, της ομοιοπαθητικής ιατρικής, του βελονισμού, των βιταμινών, των βοτάνων και των συμπληρωμάτων διατροφής κτλ.
πηγή: Ιατρός Στέλιος Πανταζής, Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής
No Comments