Everything about the SPA and its accessories...

Nutrition and exercise: What to eat before and after training

Diet and exercise

Nutrition and exercise: What to eat before and after training

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ενήλικες έχουν αρχίσει να βάζουν στην καθημερινότητά τους την excercise αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη για την υγεία αλλά και την ευεξία του οργανισμού. Διατροφή και άσκηση

Κάθε είδους σωματική δραστηριότητα όμως, ειδικά όταν συνδυάζεται με μία καθημερινότητα γεμάτη από οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις απαιτεί και μία ισορροπημένη διατροφή.

Προφανώς όταν ένας αθλητής κάνει πρωταθλητισμό η διατροφή του  είναι ακόμη πιο εξειδικευμένη.

Diet and exercise

Οι ανάγκες του για να εφοδιάσει τον οργανισμό του με την απαιτούμενη ενέργεια πριν τους αγώνες και να την αναπληρώσει μετά από μία κουραστική προπόνηση ή να προλάβει μυϊκές βλάβες είναι εντελώς διαφορετικές από έναν ερασιτέχνη.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κοινοί κανόνες που αφορούν όλους όσους αθλούνται, είτε καθημερινά είτε κάποιες φορές την εβδομάδα. Ο πλέον κατάλληλος για να συμβουλέψει για την διατροφή που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι αθλούνται είναι ο κλινικός διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος (nutribase.gr) .

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Αν ασκείσαι συστηματικά, σημειώνει ο κ. Καφετζόπουλος, θα πρέπει να προσαρμόσεις και τη διατροφή σου ανάλογα. Ακολουθούν κάποιο βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας αθλητής ή ένας ασκούμενος.

Breakfast

Ένα καλό πρωινό εκτός των πολλών γνωστών οφελών προσφέρει καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία και απόδοση και μειωμένο άγχος. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ποτέ δεν παραλείπεται και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Γάλα με βρώμη και κομμάτια φρούτων
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και φρούτο/χυμό
  • Ομελέτα με λαχανικά (πιπεριές, ντομάτα, μανιτάρια κ.ά.) και ψωμί ολικής άλεσης

Γεύμα πριν από την άσκηση

Το γεύμα πριν την προπόνηση έχει πρωταρχικό σκοπό να εφοδιάσει τον οργανισμό με την απαιτούμενη ενέργεια, χωρίς όμως να προκαλέσει κάποια γαστρεντερική δυσφορία.
Γενικά, το προ-αγωνιστικό γεύμα θα πρέπει να είναι μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, επαρκές σε υγρά ώστε να διατηρείται ικανοποιητική η κατάσταση υδάτωσης και να μην περιέχει λιπαρά και φυτικές ίνες, ώστε να ελαχιστοποιεί τις γαστρεντερικές διαταραχές.

Ιδανική επιλογή είναι μια μερίδα ζυμαρικών με τυρί & μια μικρή σαλάτα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να ολοκληρωθεί η πέψη μπορεί να καταναλωθεί ένα από τα παρακάτω μικρογεύματα:

  • Δημητριακά με γάλα
  • Μπάρα δημητριακών με φυσικό χυμό.
  • Τοστ με τυρί και φυσικό χυμό
  • Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι & μέλι

Γεύμα μετά την άσκηση

Στον αθλητισμό, η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητα του αθλητή να ανακάμπτει μεταξύ των απαιτητικών προπονήσεων.

Οι βασικοί στόχοι του γεύματος κατ’ επέκταση είναι η μέγιστη αποκατάσταση των επιπέδων μυϊκού – ηπατικού γλυκογόνου, η αποκατάσταση των υγρών που χάθηκαν και η αναγέννηση του μυϊκού ιστού.

Καλύτερη λύση πάντα είναι ένα πλήρες γεύμα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της προπόνησης, όπως κρέας με ρύζι και μίγμα λαχανικών, μακαρόνια με κιμά και σαλάτα κ.ά.

Αν δεν είναι εφικτό να καταναλωθούν τα παραπάνω άμεσα, 1 ποτήρι σοκολατούχο γάλα ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί είναι τα προτιμότερα μετα-αγωνιστικά σνακ, αφού περιέχουν την ιδανική αναλογία υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης

Ο πιο βασικός παράγοντας που σχετίζεται με καλή υγεία και αθλητική απόδοση είναι η επαρκής υδάτωση και όλοι οι ασκούμενοι θα πρέπει να δίνουν σε αυτή τη δέουσα προσοχή.

Ένας απλός και εύκολος τρόπος να εξετάσουμε τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων, τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαυγή και ανοιχτόχρωμα. Αν είναι σκουρόχρωμα θα πρέπει άμεσα να καταναλωθούν 2 ποτήρια νερού και να αυξηθεί η συνολική πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σημαντική σημείωση: H ποσότητα του φαγητού πρέπει να συμβαδίζει και με τον όγκο της προπόνησης. Μια ελαφριά άσκηση πχ. 30 λεπτά χαλαρό τζόκινγκ δεν επιφέρει τόσο μεγάλη δαπάνη ενέργειας και δεν πρέπει να συνδυάζεται με μεγάλα γεύματα, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

No Comments

Post a Comment