Everything about the SPA and its accessories...

Choosing a bike: Choose the one that suits you

Bike selection

Choosing a bike: Choose the one that suits you

Η επιλογή ποδηλάτου, ειδικά για όσους έχουν… εγκαταλείψει το άθλημα από την παιδική τους ηλικία και θέλουν να επανέλθουν μετά από 10 ή 20 χρόνια, μπορεί να μετατραπεί σε σπαζοκεφαλιά, καθώς οι επιλογές σε σχέση με το παρελθόν είναι ατέλειωτες. Επιλογή ποδηλάτου

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ποδηλάτων που απευθύνονται στη μεγαλύτερη μάζα των ποδηλατών οι οποίοι θέλουν να κινηθούν με ευελιξία στην πόλη, να καλύψουν με άνεση μεγάλες αποστάσεις ή να κάνουν βόλτες σε χωμάτινες και δασικές διαδρομές. Επιλογή ποδηλάτου

Οι 4 βασικές κατηγορίες ποδηλάτων

 • Ποδήλατα πόλης

 • Είναι τα πλέον ευέλικτα ποδήλατα, με τα οποία μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Να πάμε με άνεση μία σύντομη βόλτα, να κάνουμε τα ψώνια μας στο περίπτερο ή το μίνι – μάρκετ, να ανέβουμε άφοβα ένα πεζοδρόμιο αλλά και να κάνουμε μία μεγάλη βόλτα. Τα τελευταία χρόνια, τα ποδήλατα πόλης έχουν ανέβει επίπεδο και αρκετά από αυτά μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και σε ήπιους χωματόδρομους. Συνήθως τα ποδήλατα πόλης διαθέτουν τριπλό δίσκο με συνολικά 21 έως 24 ταχύτητες προκειμένου να μπορούν να κινούνται οι ποδηλάτες με άνεση σε όλες τις συνθήκες, ακόμη και στις πιο δύσκολες, όπως παρατεταμένες ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις.
 • Επίσης, όσοι έχουν μικρά παιδιά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα ποδήλατα πόλης μπορούν να προσαρμοστούν ειδικά παιδικά καθίσματα με τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν  βόλτα μαζί με το παιδί τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια, συνίσταται να γίνονται οι βόλτες σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και πάντα με το παιδί να φοράει κράνος. Αρκετά ποδήλατα πόλης είναι εφοδιασμένα και με δισκόφρενα για  πιο άμεσο φρενάρισμα. Οι τιμές για τις γνωστές εταιρείες, μπορεί να ξεκινούν από τα 220 με 250 ευρώ και να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 800 ευρώ με 1.000 ευρώ.  Και για να μην αποθαρρύνουμε κανέναν, με ένα ποσό κοντά στα 300 ευρώ, μπορούμε να αγοράσουμε ένα αξιοπρεπέστατο ποδήλατο με το οποίο θα κάνουμε πολλά και απροβλημάτιστα χιλιόμετρα για πολλά χρόνια. Επιλογή ποδηλάτου
 • Ποδήλατα δρόμου

 • Πρόκειται για μία ξεχωριστή κατηγορία ποδηλάτων η οποία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες χομπίστες που ασχολούνται λίγο πιο σοβαρά με αυτό το άθλημα, θέλουν να καλύπτουν  ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις. Ένα απλό ποδήλατο δρόμου, διαθέτει αλουμινένιο σκελετό, δύο δίσκους με συνολικά 16 έως 22 ταχύτητες και ζυγίζει περίπου 10 κιλά.  Ωστόσο, τα ποδήλατα δρόμου μπορούν να  κατασκευάζονται από ένα ή από το μείγμα των παρακάτω υλικών: ατσάλι, αλουμίνιο, τιτάνιο, ανθρακονήματα. Όσοι είναι νέοι ποδηλάτες ή απλά βαρέθηκαν το ποδήλατο πόλης και θέλουν να καλύπτουν πιο ξεκούραστα μεγαλύτερες αποστάσεις, τότε η λύση είναι ένα ποδήλατο δρόμου.
 • Είναι σίγουρα πιο ελαφριά από αυτά της πόλης, ενώ αν επιλέξετε ποδήλατο με σκελετό από ανθρακονήματα, τότε το βάρος του μπορεί να πέσει άνετα κάτω από τα 8 κιλά. Όσο ελαφρύτερο είναι ένα ποδήλατο, τόσο ευκολότερα μπορεί να ανεβαίνει μία ανηφόρα με μεγάλη κλίση. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι να συνδυάζεται και από τα ανάλογα γρανάζια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του ποδηλάτου. Η “κασέτα” όπως ονομάζεται, μπορεί να ξεκινά  από 11 ή 12 γρανάζια  και να φτάνει ακόμη και τα 30.
 • Όσα περισσότερα “δόντια” έχει μία κασέτα, τόσο πιο πολύ ενδείκνυται για ανηφορικές διαδρομές και κλίσεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 10%. Το ποδήλατο που θα επιλέξετε, θα πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Διαφορετικό ποδήλατο θα χρειαστείτε αν έχετε σκοπό να κάνετε μεγάλες κυριακάτικες βόλτες των 100+ χιλιομέτρων, εάν απλά θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς (σπίτι/δουλειά).
 • Οι τιμές για ένα απλό ποδήλατο δρόμου με αλουμινένιο σκελετό, ξεκινούν περίπου από τα 450 ευρώ (είναι ιδανικά για έναν νέο ποδηλάτη) και μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε … αστρονομικές τιμές. Για παράδειγμα ένα πανάλαφρο ποδήλατο με ανθρακονηματικό σκελετό, τροχούς από carbon και τα κορυφαία περιφερειακά της αγοράς, μπορεί να σας κοστίσει ακόμη και 10.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρετικά ποδήλατα από ανθρακονήματα σε “λογικές” τιμές,  ξεκινώντας λίγο πάνω ή κάτω από τα 1.500 ευρώ .
 • Ποδήλατα βουνού:

 • Είστε άνθρωπος της περιπέτειας; Σας αρέσουν οι εξορμήσεις στη φύση, σε καταπράσινα βουνά και απρόσιτα μονοπάτια; Τότε η λύση για εσάς είναι η αγορά ενός ποδηλάτου βουνού. Τα συγκεκριμένα ποδήλατα είναι – στις περισσότερες περιπτώσεις – κατασκευασμένα από αλουμίνιο, διαθέτουν αναρτήσεις, μονή (εμπρός) ή διπλή (και πίσω) προσφέροντας άνεση στους αναβάτες για πολύωρες βόλτες σε δύσκολες συνθήκες.
 • Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, πολλά ποδήλατα βουνού διαθέτουν δισκόφρενα, τα οποία “πιάνουν” σε ένα δίσκο ο οποίος εφάπτεται στο κέντρο του τροχού. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του συστήματος φρένων, είναι ότι δεν επηρεάζεται από τη λάσπη και τη βροχή ενώ ταυτόχρονα δεν φθείρει  και τα στεφάνια του τροχού.

Αναφορικά με τις αναρτήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ποδήλατα μονής ανάρτησης είναι πιο ελαφριά και έχουν μεγαλύτερη ευκολία στον καθαρισμό και συντήρησή τους. Όσο αφορά στις διπλές αναρτήσεις (μπρος και πίσω), προσφέρουν περισσότερη άνεση και μεγαλύτερο έλεγχο στον ποδηλάτη . Αν επισκεφτείτε κάποιο ποδηλατικό μαγαζί για να δείτε από κοντά το ποδήλατο που θέλετε να αγοράσετε, ρωτήστε τον υπάλληλο για τους διαφορετικούς τύπους διπλής ανάρτησης, δηλαδή με μακρινές ή κοντινές διαδρομές και τις διαφορές τους στην πράξη.

Οι τροχοί των ποδηλάτων βουνού, λόγω και των μεγάλων καταπονήσεων που δέχονται από το κακό οδόστρωμα για το οποίο είναι προορισμένα, είναι αρκετά αξιόπιστοι. Αναφορικά με τα λάστιχα, στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμώνται αυτά που έχουν τακάκια για καλύτερη πρόσφυση στο χώμα και σε “τερέν” με ολισθηρότητα. Όσο για τις τιμές, τα εισαγωγικά μοντέλα των εταιρειών ξεκινούν από τα 400 με 450 ευρώ και το κόστος ανεβαίνει όσο πιο ποιοτικός είναι ο σκελετός, τα περιφερειακά, οι τροχοί και οι αναρτήσεις.

 • Ηλεκτρικά ποδήλατα:

 • Σας προβληματίζουν οι ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις; Θέλετε να πηγαίνετε στη δουλειά σας με το ποδήλατο και σκέφτεστε ότι θα φτάνετε ιδρωμένοι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες; Ψάχνετε ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη με μηδενικό σχεδόν κόστος; Αγοράστε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και θα σας λύσει όλα σας τα προβλήματα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι  σχεδιασμένα ώστε να υποβοηθούν τον ποδηλάτη με τη δύναμη ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα, προσφέροντας άνεση και  ξεκούραστες διαδρομές.  Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν τη δυνατότητα επιλογής από τον αναβάτη διαφορετικών επιπέδων υποβοήθησης από το ηλεκτρικό μοτέρ. Επιλογή ποδηλάτου

Τα καλά ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν πάνω από 100 χιλιόμετρα αυτονομίας (μπορεί να φτάνουν και τα 180), φορτίζουν σε λίγες ώρες και το κόστος για να κινείται στο δρόμο είναι ελάχιστο.  Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι φιλικό στο περιβάλλον, είναι αθόρυβο, και δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης ούτε άδεια κυκλοφορίας.  Αν ρίξουμε μια ματιά στις τιμές, θα δούμε ότι υπάρχουν ηλεκτρικά ποδήλατα (σαφώς υποδεέστερα σε σχέση με άλλα) τα οποία ξεκινούν από τα 600 ευρώ.

Τα περισσότερα ωστόσο, τα οποία είναι και τα πλέον αξιόπιστα, ξεπερνούν τα 1.000 με 1.500 ευρώ. Ωστόσο, οι χρήστες που τα έχουν δοκιμάσει για αρκετό διάστημα, υποστηρίζουν ότι η απόσβεση των χρημάτων – όταν ειδικά αφήνουν στην άκρη το αυτοκίνητό τους – γίνεται μέσα σε ένα χρόνο. Επιλογή ποδηλάτου

No Comments

Post a Comment