Everything about the SPA and its accessories...

Information About Vitamins, Minerals And Children

Information About Vitamins, Minerals And Children

  1. Εισαγωγή

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην υγεία, δίνουν ενέργεια, προσφέρουν τόνωση …

Τι είναι όμως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;

  • The vitamins είναι οργανικές ουσίες που πρέπει να προσφερθούν στον οργανισμό σε μικρές ποσότητες από το περιβάλλον, γιατί είτε δεν συντίθεται είτε ο ρυθμός σύνθεσης τους είναι μειωμένος. Οι βιταμίνες είναι πολύπλοκες ενώσεις, που δεν ανήκουν σε μια ομάδα ενώσεων αλλά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως καταλυτικός και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή συμβάλλοντας στο μεταβολισμό των άλλων θρεπτικών συστατικών.
  • The metals αποτελούν το 4-5% του συνολικού βάρους του σώματος. Ορισμένα όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο απαιτούνται σε μεγάλες ποσότητες και λέγονται μακροστοιχεία, ενώ άλλα στοιχεία που χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες λέγονται ιχνοστοιχεία. Τα μέταλλα λαμβάνονται μέσο των τροφών. Σήμερα, λόγω της πολυετούς καλλιέργειας των εδαφών, της υπερκαλλιέργειας και των εντομοκτόνων, οι τροφές είναι πολύ φτωχές σε μέταλλα με συνέπεια να μη λαμβάνεται από τον οργανισμό ικανή ποσότητα μετάλλων.

Οι διατροφολόγοι, και άλλοι ειδικοί επιστήμονες ύστερα από πολυάριθμες και μακροχρόνιες έρευνες, συνέθεσαν την πυραμίδα του σχήματος που δείχνει τη σωστή διατροφή. Πρέπει να οργανώσουμε τη διατροφή μας ώστε να καταναλώνουμε όσο είναι το δυνατό περισσότερες τροφές της βάσης της πυραμίδας και λιγότερες της κορυφής.

Λίπη, Γλυκά

Γάλα, Γιαούρτι ,Τυρί               Κρέας. Ψάρι, Αυγά, Φασόλια

Λαχανικά         Φρούτα

Ψωμί, Δημητριακά, Ρύζι, Ζυμαρικά.

  1. Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA)- RDA Ευρωπαϊκής ένωσης για παιδιά

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση είναι η μέση ποσότητα βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων που χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση διαφέρει από ηλικία σε ηλικία γιατί είναι και διαφορετικές οι ανάγκες του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ένωση και την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα τρόφιμα οι Σ.Η.Δ. για παιδιά από 7-10 ετών είναι:

 

Βιταμίνη Β1    0,8 mg

Βιταμίνη Β2    1,2 mg

Νιασίνη           13 mg

Βιταμίνη Β6    1,1mg

Φυλικό Οξύ    150 μg

Βιταμίνη Β12  1 μg

Βιταμίνη C      30 mg

Βιταμίνη D      200 IU

Ασβέστιο        550 mg

Φώσφορος      450 mg

Σίδηρος           5,9 mg

Ψευδάργυρος  7 mg

Σελήνιο           25 μg

Χαλκός            0,7 mg

 

  1. Τρέφονται τα σημερινά παιδιά σωστά; Λαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τη διατροφή τους;

Τα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έλλειψης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Τα μικρά παιδιά έχουν υψηλές διατροφικές ανάγκες σχετικά με το σώμα τους, αλλά συχνά δεν τρώνε πολύ ή δεν έχουν όρεξη. Σε αντίθεση, τα παιδιά σχολικής ηλικίας συνήθως έχουν πολύ όρεξη, αλλά έχουν την ελευθέρια επιλογής γιατί κάνουν πολλά γεύματα εκτός σπιτιού. Οι επιλογές τους επηρεάζονται πολύ από τη διαφήμιση και από τη μόδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί οι γνώσεις τους για τη διατροφή είναι περιορισμένες.

Σε μία επιδημιολογική έρευνα που έγινε στη Γαλλία, που φημίζεται για τη σωστή και καλά διατροφή, έδειξε ότι , μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του σύμφωνα με την  Σ.Η.Δ. σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε.

In another study done in America on children 2 to 10 years old, it showed that over 50% of the children received calcium, vitamin B6 and zinc well below the S.H.D.

It is necessary for the child to learn to eat properly from an early age, because the eating habits that exist during childhood are difficult to change during adolescence and adulthood.

Πολλά παιδιά σήμερα, δεν τρώνε πρωινό, τρώνε πολλά σνακ και δεν τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Το γάλα σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικατασταθεί από αναψυκτικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή λήψη ασβεστίου σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

Οι ποσότητες που λαμβάνονται σε βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη  του οργανισμού όπως η βιταμίνη Α, Β2, Β12, D, E καθώς και ασβέστιο και μαγνήσιο, φαίνεται να είναι πολύ μικρότερες σε παιδιά που συστηματικά  δεν τρώνε πρωινό. Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνει ο οργανισμός τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη του, είναι η σωστή και προγραμματισμένη διατροφή.

Το γεγονός όμως, ότι οι γονείς και τα παιδιά είναι πολυάσχολοι και οι τροφές χαμηλής διατροφικής ποσότητας, δεν επιτρέπει στα παιδιά να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

  1. Nutritional hazards in children

Εκτός από την ανθυγιεινή διατροφή και την παράλειψη γευμάτων που διατυπώθηκε παραπάνω, τα παιδιά δεν τρώνε σωστά και αυτό αποδεικνύεται από:

Α. Μεγάλη διατροφική μελέτη βρήκε ότι το 91% των παιδιών από 6 έως 11 ετών δεν έτρωγαν το συνιστώμενο ελάχιστο των 5 μερίδων φρούτου και λαχανικών ανά ημέρα. Η εκπαίδευση γονέων και παιδιών για τη διατροφή είναι σημαντική παρέμβαση στην καταπολέμηση των κακών διατροφικών συνηθειών.

B. Study of food patterns in elementary school children found that 40% children do not eat vegetables on a consistent basis, except for potatoes or tomato sauce.

C. Epidemiological study of dietary intakes of children aged 2 to 10 years found that more than 50% had inadequate intakes of essential nutrients such as iron, calcium, vitamin B6, zinc and magnesium.

D. A pediatric study measuring calcium intake found that 30% children under the age of 11 consumed calcium levels well below the RDA. This was attributed to reduced milk consumption and increased soft drink intake.

Considering these findings, several points should be noted:

A) Fruits and vegetables are not only important sources of vitamins and minerals, but also major sources of fiber. According to researchers, the less fiber is included in a child's diet, the greater the likelihood of high levels of fat and fatty acids.

B) Inadequate calcium intake in adolescents, even preadolescents, may predispose women to a high risk of osteoporosis.

C) Diseases resulting from dietary deficiencies have been replaced by diseases resulting from dietary excess and imbalance—behaviors that begin in adolescence.

  1. Adolescents and nutrition

Οι έφηβοι, επειδή βρίσκονται πάνω στην ανάπτυξη, χρειάζονται δίαιτες καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποσότητας συγκρινόμενες με αυτές των παιδιών και των ενήλικων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι λαμβάνουν από τις τροφές τους, ποσότητες πολύ μικρότερες από όσες χρειάζονται καθημερινά σε πολλές βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β, η βιταμίνη Β2, που όλες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των κυττάρων, δεν λαμβάνονται στις απαιτούμενες ποσότητες. Καθώς επίσης και η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο που και αυτά είναι απαραίτητα στην διατήρηση της ανάπτυξης. Ο σίδηρος επίσης είναι ένα στοιχείο που δεν λαμβάνουν οι έφηβοι, ειδικά οι κοπέλες, σε ικανοποιητικά επίπεδα.

  1. Children and sports

Τα παιδιά που αθλούνται συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Ανάλογα με τη φύση και το πόσο συχνή είναι η προπόνηση, οι γιατροί συνιστούν και διαφορετική απαιτούμενη δοσολογία. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη αντιπροσωπεύουν το 12,62 και 28% αντίστοιχα της ημερήσιας ενέργειας που χρειάζεται το παιδί. Επίσης συστήνονται και συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα. Πιθανές βιταμίνες που βρίσκονται σε έλλειψη στους αθλούμενος είναι η Β1, Β2, Β6, Β9, Β12, C και D. Οι ποσότητες μετάλλων που χρειάζονται καθημερινά είναι 10mg σίδηρο, 5mg  ψευδάργυρο και 1mg χαλκό.

  1. Βιταμίνες και μέταλλα που περιέχονται στο Centrum Jr. και οι πηγές τους.

Βιταμίνη Α: Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, στην ανάπτυξη υγιών δοντιών, οστών, μαλλιών, νυχιών και οράσεως.

Sources: Συκώτι, βούτυρο, νεφρά, καρότα, τυρί.

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β: Απαραίτητες για την μετατροπή των τροφών σε ενέργεια. Παίρνουν μέρος στις μεταβολικές διαδικασίες για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Sources: Συκώτι, αυγά, γάλα, κρέας, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, δημητριακά.

Vitamin C: Έχει αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, στη διατήρηση υγιών οστών, υγιών ούλων, δοντιών και αγγείων. Επίσης βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Sources: Fruits, especially citrus fruits, green vegetables.

Vitamin D: It helps the healthy development of teeth and bones especially in children. It contributes to the absorption of calcium and the metabolism of phosphorus.

Sources: Fish oils (eg cod oil), fish, eggs, butter.

Vitamin E: Helps protect tissues and the immune system.

Sources: Nuts, spinach, wheat.

Folic Acid: Necessary for the development of the nervous system in fetuses. It plays an important role in the growth and reproduction of cells, especially red blood cells.

Sources: Πράσινα λαχανικά, συκώτι, νεφρά, σπαράγγια.

Calcium, Phosphorus: In combination with vitamin D, they help maintain and develop strong bones and teeth.

Sources: Cheese. yogurt, milk, fish, flour, meat, poultry.

Iron:  Necessary for the production of red blood cells and blood hemoglobin.

Sources: Liver, kidney, red meat, eggs, spinach, cereals.

Magnesium: Important for the development of the organism. It helps in the proper functioning of the nervous system and muscles.

Sources: Nuts, bread, vegetables, seafood.

Potassium: Necessary for the proper functioning of the nerves and heart beat.

Sources: Meat, fruits and vegetables.

Zinc: It is found on all webs. Essential for a healthy reproductive and immune system.

Sources: Oysters, meat, dairy products, green vegetables.

Selenium: Antioxidant action. Essential for a healthy liver.

Sources: Offal, meat, fish, cereals.

Copper: Necessary for iron metabolism.

Sources: Liver, seafood, nuts.

 

 

 

No Comments

Post a Comment