Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

3 όχι και τόσο θαυματουργά συμπληρώματα διατροφής

3 όχι και τόσο θαυματουργά συμπληρώματα διατροφής

Δοκίμασε να κάνεις αναζήτηση στο google με τίτλο «συμπληρώματα διατροφής για αθλητές»…ουαου! 265.000 αποτελέσματα είναι εκεί για να σε πληροφορήσουν για όλες τις μαγικές τους ιδιότητες που θα σε βοηθήσουν να γραμμώσεις / πάρεις όγκο / σηκώνεις πιο πολλά κιλά στον πάγκο / you name it.
Θέλεις να μάθεις και μια άλλη μεγάλη αλήθεια τώρα; Τα πιο πολλά από αυτά δεν δουλεύουν.
Και όχι, δεν αναφέρομαι καν στο γεγονός ότι αποδεδειγμένα πολλά τέτοια σκευάσματα δεν είναι ασφαλή ή δεν περιέχουν καν αυτό το οποίο διαφημίζουν… μιλάω για το γεγονός ότι απλούστατα δεν έχουν το αποτέλεσμα για το οποίο τα παίρνεις.
Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα 3 συμπληρώματα που φέρονται ως θαυματουργά στο θέμα της αύξησης μυϊκής μάζας και αλλά και απώλειας βάρους αλλά δεν είναι.
1) Γλουταμίνη
Διαφημίζεται για: Αύξηση μυικής μάζας, αύξηση στην παραγωγή έργου κατά τη διάρκεια άσκησης με βάρη
Τι ισχύει: Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται (όπως είναι φυσιολογικό) σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης – αρά την παίρνουμε κάλλιστα και από τη διατροφή μας. Η συμπληρωματική κατανάλωσή της σε υγιή άτομα δεν οδηγεί σε αύξηση της μυικής μάζας, λόγω της διάσπασής της κατά την πέψη.
Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμη: Σε κλινικές καταστάσεις όπως τραύμα (πχ κάψιμο ή κόψιμο με μαχαίρι) όπως επίσης και σε καταστάσεις μυικού καταβολισμού λόγω ασθένειας (όπως το AIDS ή ο καρκίνος). Επίσης, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε αερόβια αθλήματα μεγάλης διάρκειας (πχ μαραθωνοδρόμους) για παράταση της απόδοσης.
2) Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλύσου (ή αλλιώς BCAAs)
Διαφημίζεται για: Αύξηση μυικής μάζας και δύναμης
Τι ισχύει: Τα BCAAs είναι μια ομάδα τριών απαραίτητων για τον οργανισμό αμινοξέων (αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας δεν τα παράγει άρα η μόνη πηγή είναι η τροφή μας), της λευκίνης, της ισολευκίνης και της βαλίνης. Είναι απαραίτητα για την ρύθμιση της μυικής μάζας, ωστόσο εάν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες τροφίμων με πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρια κλπ) το συμπλήρωμα δεν είναι απαραίτητο.
Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμα: Έχει φανεί ότι τα BCAAs μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της κόπωσης σε αρχάριους (ή ελαφρά προπονημένα άτομα) που εκτελούν άσκηση μεγάλης διάρκειας ή στην περίπτωση που κάποιος προπονείται νηστικός.
3) Λιποδιαλύτες
Διαφημίζεται για: Απώλεια λίπους και βάρους, γράμμωση
Τι ισχύει: Ως λιποδιαλύτες φέρονται πολλά διαφορετικά συστατικά τα οποία είτε αυξάνουν το μεταβολισμό είτε την κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό. Τα προβλήματα είναι κατά βάση τρία: (1) τα περισσότερα βασίζονται σε αμφιβόλου ποιότητας έρευνες για την αποτελεσματικότητά τους σε ανθρώπους ή δεν έχουν μελετηθεί αρκετά για να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύουν (βλ. garcinia cambogia, raspberry ketone, fucoxanthin κλπ). (2) ακόμα και αν υπάρχει όντως κάποιο αποτέλεσμα, αυτό είναι πάρα πολύ μικρό. Τόσο μικρό που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο ή τα λεφτά σου (βλ. καφεΐνη, καψαϊκίνη κλπ). (3) Αυτά που δουλεύουν έχουν σοβαρές παρενέργειες με αποτέλεσμα.. να μην είναι νόμιμα (βλ. εφεδρίνη, clenbuterol κλπ)
Πότε θα μπορούσε να σου είναι χρήσιμα: Η δράση τους είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με τα αποτελέσματα της δίαιτας και άσκησης, άρα μάλλον ποτέ.
Το συμπέρασμα
Επειδή το σώμα μας και η υγεία μας δεν είναι παίξε-γέλασε, μην εμπιστεύεσαι τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας συμπληρωμάτων (που παρεπιπτόντως βγάζει εκατομμύρια) αλλά ρώτα πρώτα τη γνώμη ενός ειδικού πριν πάρεις κάτι. Σε κάθε περίπτωση, κανένα συμπλήρωμα δεν πρόκειται να δουλέψει από μόνο του χωρίς τη δική σου προσπάθεια στο θέμα της διατροφής και της άσκησής σου.
Δημοσιεύτηκε από Ευτροφία Διατροφικό Εργαστήρι

 

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο