Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Βιταμίνες, μέταλλα και παιδιά

Βιταμίνες, μέταλλα και παιδιά

Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην υγεία, δίνουν ενέργεια, προσφέρουν τόνωση. Τι είναι όμως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία; Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που πρέπει να προσφερθούν στον οργανισμό σε μικρές ποσότητες από το περιβάλλον, γιατί είτε δεν συντίθεται είτε ο ρυθμός σύνθεσης τους είναι μειωμένος. Οι  βιταμίνες είναι πολύπλοκες ενώσεις, που δεν ανήκουν σε μια ομάδα ενώσεων αλλά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως καταλυτικός και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή συμβάλλοντας στο μεταβολισμό των άλλων θρεπτικών συστατικών.
Τα μέταλλα αποτελούν το 4-5% του συνολικού βάρους του σώματος. Ορισμένα όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο απαιτούνται σε μεγάλες ποσότητες και λέγονται μακροστοιχεία, ενώ άλλα στοιχεία που χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες λέγονται ιχνοστοιχεία. Τα μέταλλα λαμβάνονται μέσο των τροφών. Σήμερα, λόγω της πολυετούς καλλιέργειας των εδαφών, της υπερκαλλιέργειας και των εντομοκτόνων, οι τροφές είναι πολύ φτωχές σε μέταλλα με συνέπεια να μη λαμβάνεται από τον οργανισμό ικανή ποσότητα μετάλλων.
Οι διατροφολόγοι, και άλλοι ειδικοί επιστήμονες ύστερα από πολυάριθμες και μακροχρόνιες έρευνες, συνέθεσαν την πυραμίδα του σχήματος που δείχνει τη σωστή διατροφή. Πρέπει να οργανώσουμε τη διατροφή μας ώστε να καταναλώνουμε όσο είναι το δυνατό περισσότερες τροφές της βάσης της πυραμίδας και λιγότερες της κορυφής.
Λίπη, Γλυκά
Γάλα, Γιαούρτι ,Τυρί Κρέας. Ψάρι, Αυγά, Φασόλια
Λαχανικά Φρούτα
Ψωμί, Δημητριακά, Ρύζι, Ζυμαρικά.
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA)- RDA Ευρωπαϊκής ένωσης για παιδιά
Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση είναι η μέση ποσότητα βιταμινών ή μεταλλικών στοιχείων
που χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Η Συνιστώμενη
Ημερήσια Δόση διαφέρει από ηλικία σε ηλικία γιατί είναι και διαφορετικές οι ανάγκες
του οργανισμού.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ένωση και την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα
τρόφιμα οι Σ.Η.Δ. για παιδιά από 7-10 ετών είναι:
Βιταμίνη Β1 0,8 mg
Βιταμίνη Β2 1,2 mg
Νιασίνη 13 mg
Βιταμίνη Β6 1,1mg
Φυλικό Οξύ 150 μg
Βιταμίνη Β12 1 μg
Βιταμίνη C 30 mg
Βιταμίνη D 200 IU
Ασβέστιο 550 mg
Φώσφορος 450 mg
Σίδηρος 5,9 mg
Ψευδάργυρος 7 mg
Σελήνιο 25 μg
Χαλκός 0,7 mg

No Comments