Peeling είναι η αποφλοίωση της επιδερμίδας που μπορεί να φτάσει μέχρι το κυρίως δέρμα. Peeling όσα πρέπει να ξέρεις
Γίνεται με εφαρμογή χημικών ή άλλων μεθόδων και στοχεύει όχι μόνο στο να απαλλάξει την κεράτινη στιβάδα από τα νεκρά της κύτταρα, αλλά και στην ανανέωσή της με την παραγωγή νέων κυττάρων.
Ο στόχος του peeling είναι η αισθητική βελτίωση του δέρματος του προσώπου. Τα peeling κατατάσσονται σε ήπια, μεσαία και βαθιά, ανάλογα με το βάθος που θέλουμε να φτάσουμε.
Η επιλογή ενός εξ αυτών εξαρτάται από το βαθμό γήρανσης του δέρματος και από το ιστορικό του ασθενούς. Ανάλογα με τις μεθόδους αποφλοίωσης που χρησιμοποιούμε, τα peeling μπορεί να είναι χημικά ή μηχανικά.
Το χημικό peeling ενδείκνυται για το πρόωρα γερασμένο δέρμα, το λιπαρό, το θαμπό και το έντονα πορώδες. Ακόμη, για τις πανάδες (τα μελάσματα), τις δυσχρωμίες του δέρματος, τις μικρές ουλές ύστερα από ακμή και τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Το βαθύ peeling βοηθά σημαντικά στην απάλυνση ή και μερικές φορές στην εξαφάνιση των πολύ λεπτών επιφανειακών ρυτίδων.
Peeling όσα πρέπει να ξέρεις
Το χημικό peeling συνήθως γίνεται με τριχλωροξεικό οξύ. Peeling μπορεί επίσης να γίνει με οξέα φρούτων. Τα οξέα φρούτων χρησιμοποιούνται σε πυκνότητες 30-70%, ενώ το τριχλωροξεϊκό οξύ χρησιμοποιείται σε πυκνότητες 10-20% για ήπιο peeling, 25-35% για μεσαίο και 40-50% για βαθύ.
Τα οξέα φρούτων είναι ιδανικά για ήπιας μορφής peeling, ενώ το τριχλωροξεϊκό οξύ διεισδύει βαθύτερα και μπορεί να φτάσει μέχρι το θηλώδες χόριο και τα ανώτερα στρώματα του δικτυωτού χορίου.
Το peeling δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις περιοχές του δέρματος όπου υπάρχουν βλάβες απλού έρπητα. Επίσης, δεν πρέπει να γίνεται peeling σε περιοχές στις οποίες έχουν γίνει ακτινοβολίες ή κάποια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, σε περιοχές όπου υπάρχουν χειλοειδή και σε άτομα που έχουν κάνει θεραπεία με ισοτρετινοΐνη στο τελευταίο διάστημα. Ακόμη, το peeling θα πρέπει να αποφεύγεται στα σκουρόχρωμα άτομα, γιατί μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα μελάγχρωσης, καθώς επίσης και στα άτομα με ανοσοκαταστολή.
Τέλος, για τα μέτρια και βαθιά peeling θα πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα γιατί ο καπνός επιδρά στην επιθηλιοποίηση και αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.
Το peeling ταιριάζει περισσότερο σε άτομα ξανθά, που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, γιατί δεν προξενεί πανάδες, σε αντίθεση με τα μελαχρινά άτομα, στα οποία πολύ πιο εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν δυσχρωμίες. Τα λιπαρά δέρματα και αυτά στα οποία υπάρχουν φαγέσωρες, τα γνωστά άσπρα και μαύρα στίγματα, έχουν ανάγκη πιο συχνού peeling.
Το peeling πρέπει να γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και ποτέ το καλοκαίρι, γιατί με τον ήλιο μπορεί να προκληθεί έγκαυμα ή φωτοευαισθησία και να δημιουργηθούν πανάδες.
Επί 3-4 εβδομάδες πριν γίνει peeling με τριχλωροξεϊκό οξύ, οι γυναίκες καλό θα είναι να χρησιμοποιούν κάθε βράδυ στο πρόσωπο κρέμες που περιέχουν τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη ή ανταπαλένη, ενώ αυτές που πρόκειται να κάνουν peeling με γλυκολικό οξύ ενδείκνυται να χρησιμοποιούν επί 2-3 εβδομάδες, πριν από την επέμβαση, κρέμες και οξέα φρούτων (ΑΗΑ), για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Την ημέρα του peeling η γυναίκα δεν πρέπει να βάλει καλλυντικά στο πρόσωπό της. Ένας καθαρισμός με ακετόνη ή αλκοόλη που θα γίνει από τον ειδικό, επιβάλλεται ώστε να εξαλειφθεί κάθε ίχνος λιπαρότητας από την επιδερμίδα και να διευκολυνθεί η διείσδυση της χημικής ουσίας.
χημικό peeling
Το χημικό peeling δεν θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία. Δημιουργείται μόνο ένα αίσθημα καψίματος για μερικά δευτερόλεπτα, τη στιγμή που η χημική ουσία έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα. Το κάψιμο αυτό αντιμετωπίζεται με ένα ειδικό σπρέι ή με κρύο νερό. Πριν από την επέμβαση η γυναίκα οφείλει να ενημερώσει το γιατρό για τυχόν αλλεργίες ή φωτοευαισθησίες. Προληπτικά, πάντως, το πρώτο peeling είναι πάντα πιο ήπιο από τα επόμενα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το δέχεται η επιδερμίδα.
Στα μεσαία και βαθιά peeling με τριχλωροξεϊκό οξύ η γυναίκα πρέπει να μένει στο σπίτι για μια εβδομάδα, γιατί πρέπει να αποφύγει εντελώς την ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα αμέσως μετά το peeling με τριχλωροξεϊκό οξύ παίρνει ένα λευκωπό χρώμα, το οποίο μισή ώρα μετά γίνεται ερυθρωπό. Το χρώμα αυτό παραμένει για 2-4 ημέρες, ανάλογα με το είδος του peeling και στη συνέχεια γίνεται καφέ σκούρο, ενώ το δέρμα ξηραίνεται.
3-4 ημέρες μετά το peeling αρχίζει η απολέπιση και 2-3 ημέρες μετά εμφανίζεται η νέα λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε την επιδερμίδα, αλλά να την αφήνουμε να αποφλοιώνεται μόνη της. Στα ήπια peeling με γλυκολικό οξύ δεν απαιτείται παραμονή στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για έναν τουλάχιστον μήνα επιβάλλεται η καθημερινή χρήση αντηλιακών κρεμών με υψηλούς δείκτες προστασίας.
Γενικά
Γενικά, στα ήπια χημικά peeling ένας μικρός ερεθισμός κι ένα ελαφρύ ξεφλούδισμα μπορεί να παρατηρηθούν για 3-4 ημέρες. Στα μεσαία και στα βαθιά το δέρμα επανέρχεται –ως προς την εμφάνιση– στη φυσιολογική του κατάσταση ύστερα από 7-10 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως στα πιο βαθιά peeling η ερυθρότητα μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες. Πιθανόν, επίσης, να παρουσιαστούν δυσχρωμίες που όμως εξαλείφονται γρήγορα με ειδικές κρέμες που περιέχουν υδροκινόνη.
Σε περιπτώσεις φαγεσωρικής ακμής γίνεται peeling με οξέα φρούτων κάθε 7 έως 10 ημέρες επί 6 εβδομάδες. Τα μεσαία και τα βαθιά peeling, μπορεί να γίνονται μια έως δυο φορές το χρόνο και πάντα το χειμώνα. Όταν υπάρχουν βαθιές ουλές ύστερα από τραυματισμό ή ύστερα από ακμή, το peeling μπορεί να γίνει δυο έως τρεις φορές τον ίδιο χρόνο με μεσοδιάστημα 2 μηνών.
Αρθρο του Αλέξανδρου Μπαλαμώτη
Δερματολόγος Διδάκτωρ Δερματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών