Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Εξι ερωτήσεις σχετικά με τη σάουνα και το χαμάμ

Εξι ερωτήσεις σχετικά με τη σάουνα και το χαμάμ

Εξι ερωτήσεις σχετικά με τη σάουνα και το χαμάμ που πρέπει να διαβάσετε πριν ξεκινήσετε.
Αυτές είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια από τις εγκαταστάσεις ευεξίας (σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ) είναι καλύτερη για εσάς:
1. Η σάουνα και το χαμάμ έχουν το ίδιο αποτέλεσμα;
Η σάουνα είναι ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, υγρό ή ξηρό. Μια υγρή σάουνα ή ένα χαμάμ αποτελείται από ατμόλουτρο, ενώ μια ξηρή σάουνα χρησιμοποιεί πέτρες ή άλλο υλικό, το οποίο θερμαίνεται χωρίς να αναδίδει ατμό. Οι θερμοκρασίες είναι επίσης διαφορετικές: η υγρή σάουνα σπάνια υπερβαίνει τους 60 °C, ενώ στην ξηρή σάουνα το σώμα μπορεί εύκολα να ανεχτεί θερμοκρασίες άνω των 80 °C για σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, μια σάουνα χαρακτηρίζεται από ξηρή θερμότητα, 80 °C έως 100 °C και πολύ χαμηλή σχετική υγρασία (λιγότερο από 15%).
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ξηρή θερμότητα της σάουνας μπορεί να καταστήσει δύσκολη την αναπνοή. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, όπως ιγμορίτιδα και άσθμα προτιμούν συνήθως την υγρή ζέστη του χαμάμ. Η εισπνοή ατμού χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, της παραρρινοκολπίτιδας και των αλλεργιών. Επομένως, τα άτομα με αυτά τα προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν από ένα ατμόλουτρο.
2. Συνιστάται το υδρομασάζ με ζεστό νερό αν υποφέρω από προβλήματα στο κυκλοφορικό;


Οι ζεστές φυσαλίδες νερού στο δέρμα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, καθώς διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς και ως εκ τούτου βελτιώνει την κυκλοφορία. Το τζακούζι ή υδρομασάζ έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία:
• Χαλαρώνει τους μυς
• Μειώνει την κούραση και το άγχος
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση
• Συνιστάται για τη θεραπεία της αϋπνίας
• Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από αθλητική προπόνηση
• Βελτιώνει την ανάρρωση από κατάγματα ή μυϊκές κακώσεις
• Ανακουφίζει τον πόνο των οστών και την αρθρίτιδα
3. Πόσο καιρό και πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιήσω εγκαταστάσεις ευεξίας, όπως η σάουνα;
Η χρήση διαφόρων εγκαταστάσεων ευεξίας είναι μια υγιής δραστηριότητα από κάθε άποψη σχεδόν, αν και θα πρέπει να ελέγχετε χρόνους και θερμοκρασίες, ιδιαίτερα αν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, σας προτείνουμε να τις επισκέπτεστε 3 φορές την εβδομάδα, 20 με 30 λεπτά για να αναζωογονείστε.
4. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη υγρών όταν είμαι στη σάουνα;
Μετά από μια συνεδρία σάουνας θα είστε αρκετά αφυδατωμένοι, αφού θα έχετε χάσει έως και 2 λίτρα νερό, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Ως εκ τούτου, συνιστάται η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια ή μετά από μια συνεδρία σάουνας: αν είναι δυνατό να έχετε ένα ισοτονικό ποτό για να ανακτήσετε μεταλλικά στοιχεία.


5. Μπορεί μια έγκυος γυναίκα να χρησιμοποιήσει αυτές τις εγκαταστάσεις;
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις ευεξίας, όπως σάουνα και τζακούζι, καθώς η υπερβολική θερμότητα δεν είναι ωφέλιμη για την ανάπτυξη του μωρού. Όσες προγραμματίζουν εγκυμοσύνη, πρέπει να περιορίσουν τη χρήση και των δύο.
6. Οι εγκαταστάσεις της σάουνας & του χαμάμ είναι επικίνδυνες για ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς;
Λόγω της υπερβολικής ζέστης, ειδικά σε σάουνες, οι έγκυες γυναίκες, άνθρωποι με προβλήματα καρδιάς, υψηλή ή πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση (ή αυτοί που παίρνουν κάποιο φάρμακο που επηρεάζει την αρτηριακή πίεση), επιληπτικοί, άνθρωποι που παίρνουν αντιβιοτικά ή οποιονδήποτε τύπο φαρμάκου που επηρεάζει το νου (όπως διεγερτικά, ηρεμιστικά, αλκοόλ) δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τη σάουνα ή το ατμόλουτρο. Όπως πάντα, παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σάουνα ή το χαμάμ με ασφάλεια.


Παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ παρόμοιους στόχους, υπάρχουν διαφορές μεταξύ μιας σάουνας και ενός ατμόλουτρου. Ενώ η θερμότητα στη σάουνα είναι ξηρή και υψηλή, το χαμάμ έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και περισσότερη υγρασία. Η αντίδραση του σώματος είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις: όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από εκείνη του σώματος, ιδρώνει για να δροσιστεί με την έκκριση υγρού από τους διεσταλμένους πόρους. Αυτός ο ιδρώτας απορροφά θερμότητα κατά την εξάτμιση. Σε ένα χαμάμ, ωστόσο, δεν ιδρώνετε επειδή ο ατμός απορροφά τη θερμότητα. Η επιλογή μίας από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σας εξασφαλίσει περισσότερη ευεξία. Δοκιμάστε την καταλληλότερη για εσάς, ως μια εναλλακτική πρόταση κατά το χρόνο που αφιερώνετε μέσα στο Club.
Η Ομάδα των Holmes Place

No Comments