Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Δεν φαντάζεστε από τι σας προστατεύει ένας… μεσημεριανός ύπνος

ύπνος

Δεν φαντάζεστε από τι σας προστατεύει ένας… μεσημεριανός ύπνος

Μην νιώθετε πια ενοχές για τη μεσημεριανή σας «σιέστα». Κάθε άλλο. Νέα επιστημονική έρευνα μας παροτρύνει να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα έστω έναν 50λεπτο μεσημεριανό… υπνάκο, αφού με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης ανέξοδα και ανώδυνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείου» Βούλας, και την παρουσίαση που έκαναν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον, ο μεσημεριανός ύπνος συνδέεται με μια μέση μείωση της συστολικής πίεσης κατά 5,3 mm Hg στα 127,6 mm Hg έναντι 132,9 mm Hg για όσους δεν έχουν την… πολυτέλεια να κοιμούνται τα μεσημέρια.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν από τη μελέτη 212 ανθρώπων με μέση ηλικία 62 ετών και μέση πίεση αίματος 129,9 mm Hg. Από αυτούς, ένας στους τέσσερις ήταν καπνιστής ή/και είχε διαβήτη.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι για κάθε μία ώρα πρόσθετου μεσημεριανού ύπνου η 24ωρη μέση συστολική πίεση μειωνόταν κατά 3 mm Hg. Μικρότερη ήταν και η μέση διαστολική πίεση όσων κοιμούνταν τα μεσημέρια (76,2 mm Hg) σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν (79,5 mm Hg).

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή μια μείωση της πίεσης του αίματος τόσο μικρή όσο 2 mm Hg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως ένα έμφραγμα έως κατά 10%. Με βάση τα ευρήματά μας, αν κάποιος έχει την πολυτέλεια να παίρνει έναν υπνάκο στη διάρκεια της μέρας, μπορεί να δει οφέλη για την υψηλή πίεση του. Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί και δεν κοστίζει τίποτε», δήλωσε ο κ. Καλλίστρατος.

Μάλιστα η συμβολή του μεσημεριανού ύπνου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά που πετυχαίνει ένα αντιυπερτασικό φάρμακο ή μια μείωση στο αλάτι και το αλκοόλ στην καθημερινή μας διατροφή. Ειδικότερα, η μείωση στο αλάτι και στο αλκοόλ μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της πίεσης κατά 3 έως 5 mm Hg, ενώ ένα τυπικό αντιυπερτασικό φάρμακο σε χαμηλή δοσολογία, συνήθως, ρίχνει την πίεση του αίματος 5 έως 7 mm Hg κατά μέσο όρο, επισημαίνει ο κ. Καλλίστρατος.

Κοιμηθείτε, λοιπόν, άφοβα το μεσημέρι αν και… με μέτρο.  Ο μεσημεριανός ύπνος σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό προφίλ, μειώνοντας  μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών που οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

No Comments