Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών στην Αγγλία και Σκωτία

παιδιά

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών στην Αγγλία και Σκωτία

Ο σκοπός της μελέτης[1] αυτής ήταν ο καθορισμός των επιπέδων και των παραγόντων που σχετίζονται με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από παιδιά που μετείχαν στην Εθνική μελέτη Υγείας και Ανάπτυξης (NSHG). Στη μελέτη συμμετείχαν 15275 παιδιά από 56 περιοχές από όλη την Αγγλία και τη Σκωτία. Συμπληρώθηκε από τους γονείς ένα αυτό-ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία των παιδιών, το κοινωνικό υπόστρωμα και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Έγιναν μετρήσεις ύψους, βάρους και δερματικής πτύχωσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ :

88% απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για συμπληρώματα, 15,9% από αυτούς που απάντησαν ανέφεραν χρήση συμπληρώματος. Οι πολυβιταμίνες ήταν τα πλέον συχνά καταναλισκόμενα συμπληρώματα (84%) με το 52% να παίρνει ένα συμπλήρωμα καθημερινά. Μικρότερα παιδιά, αυτά που οι μητέρες τους είχαν περισσότερη μόρφωση, αυτά που οι πατέρες τους ήταν σε μη χειρωνακτικές εργασίες ή που ζουν στη Μεσοχώρα ή το Νότο είχαν σημαντικά περισσότερη πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα, καθώς και παιδιά από μικρότερες οικογένειες ή των οποίων οι γονείς ήταν μη καπνιστές. Δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης συμπληρωμάτων και φύλλου, ύψους, βάρους γέννησης, διάρκειας κύησης, μόρφωσης πατέρα, αριθμού γονέων στο σπίτι ή φυτοφαγίας. Σημαντικές διαφορές βρέθηκαν στη χρήση συμπληρωμάτων μεταξύ ομάδων συγκεκριμένης εθνικής προέλευσης. Παιδιά Αφρο-Καραϊβικής, Ασιατικής ή άλλης προέλευσης, είχαν περισσότερη πιθανότητα να πάρουν συμπλήρωμα συγκριτικά με ομάδες λευκών Αγγλων και Σκωτσέζων. Υπήρχαν διαφορές στον τύπο των συμπληρωμάτων που χρησιμοποιήθηκε με τα παιδιά Αφρο-Καραϊβικής και άλλης προέλευσης να χρησιμοποιούν μουρουνέλαιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Ενισχύουμε τα ευρήματα από άλλες μελέτες που έδειξαν ότι παιδιά με τη λιγότερη ανάγκη συμπληρωμάτων όπως προσδιορίζονται από κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές είναι πιθανότερο να πάρουν συμπληρώματα διατροφής και νομίζουμε ότι το πολιτισμικό υπόστρωμα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη χρήση συμπληρωμάτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ :

Η μελέτη ενισχύθηκε με κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας και το Υπουργείο της Σκωτίας για την Κατοικίας και την Υγεία.

 

Διατροφική κίνδυνοι σε παιδιά

Παράλληλα με την ανθυγιεινή λήψη σνάκς και την παράλειψη προγευμάτων, θα μπορούσε να διατυπωθεί απλά ότι μερικά παιδιά σήμερα δεν τρώνε σωστά. Αυτό δείχνεται από το σημείο :

  1. Η Bogalusa Heart Study βρήκε ότι το 91% των παιδιών από 6 ως 11 ετών δεν έτρωγαν το συνιστούμενο ελάχιστο των 5 μερίδων φρούτου και λαχανικών ανά ημέρα.1 Η εκπαίδευση γονέων και παιδιών για τη διατροφή είναι σημαντική παρέμβαση στην καταπολέμηση των κακών διατροφικών συνηθειών.
  2. Μελέτη τύπων φαγητού σε παιδιά του δημοτικού βρήκε ότι 40% των παιδιών δεν τρώνε λαχανικά σε σταθερή βάση, εκτός από πατάτες ή σάλτσα ντομάτας.2
  3. Επιδημιολογική μελέτη των διατροφικών προσλήψεων παιδιών ηλικίας 2 ως 10 ετών βρήκε ότι περισσότερο του 50% είχε ανεπαρκείς προσλήψεις απαραίτητων συστατικών διατροφής, όπως σίδηρο, ασβέστιο βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.3
  4. Παιδιατρική μελέτη που μετρούσε την πρόσληψη ασβεστίου βρήκε ότι το 30% των παιδιών ηλικίας κάτω των 11 ετών κατανάλωναν επίπεδα ασβεστίου αρκετά κάτω από RDA. Αυτό αποδιδόταν σε μειωμένη κατανάλωση γάλακτος και αυξημένη πρόσληψη αναψυκτικών.4

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, διάφορα σημεία πρέπει αν σημειωθούν :

  1. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι μόνο σημαντικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, αλλά και κύριες πηγές ινών. Όπως σημειώνεται από τους συγγραφείς της Bogalusa Heart Study, όσο λιγότερες ίνες περιλαμβάνονται στο παιδικό διαιτολόγιο, τόση μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόσληψης υψηλών επιπέδων λίπους και λιπαρών οξέων.
  2. Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου σε εφήβους, ακόμη και προεφηβικά, μπορεί να προδιαθέσει τις γυναίκες σε υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.5
  3. Ασθένειες που προέρχονται από διαιτητικές ανεπάρκειες έχουν αντικατασταθεί από ασθένειες που προέρχονται από διαιτητική υπερβολή και ανισορροπία-συμπεριφορές που αρχίζουν στην εφηβεία.6

[1] Bristow A, Quereshi S, Roma RJ, Chin S Eur. J. Clin. Nutr. 1997, 51:6,366-369.

1 Niklas TA et al. Journal of the American Dietetic Association 1995 :95 :209-14.

2 Wolfe WS et al. Journal of the American Dietetic Association 1993 :93 :1280-4.

3 Albertson Am et al. Journal of the American Dietetic Association 1992:92:1492-6.

4 Chan PM. Am J Dis Child 1991:145(6)Q631-634.

5 Agostoni C et Al. J Int Med Res 1994 :22(2):76-76.

6 Health Canada, Report of the Joint Working Group of the Canadian Pediatric Society and health Canada. 1983 : Ottawa.

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο