Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μάθε με, μη με πληγώνεις..!

μη με πληγώνεις

Μάθε με, μη με πληγώνεις..!

Καλό θα είναι οι γονείς να παρακολουθήσουν ένα μάθημα βρεφικής κολύμβησης προτού γράψουν τα παιδιά τους. μη με πληγώνεις

Ως γονιός, θα πήγαινα σε κάποιο κολυμβητήριο ώστε να δω πώς γίνεται πραγματικά ένα μάθημα. Να γνωρίζετε πού πάτε να στείλετε το παιδί σας. Αυτά τα άτομα μπορεί να γίνουν πολύ πειστικά για αυτό να έχετε το νου σας για παραποίηση και διαστρέβλωση των όσων πραγματικά συμβαίνουν. Μην είστε ανενημέρωτοι. Μην παραπληροφορείστε. Μην παραπλανείστε. Μην εξαπατάστε. Να θυμάστε τον « Δούρειο Ίππο»• τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να είναι διασκεδαστικά αλλά μπορεί να είναι και ακριβώς το αντίθετο.

Θέλετε να συμπεριφέρονται στο παιδί σας με απρόσωπο τρόπο, αδιαφορώντας για τα αισθήματα του;

Πραγματικά πιστεύετε ότι το βρέφος ή νήπιο δεν καταλαβαίνει τις σκληρές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλεται;

Προσοχή στις δικαιολογίες όσον αφορά στη χρήση βίας ή κυριαρχίας ενάντια στο παιδί σας προκειμένου να μάθει να κολυμπά.

Προσοχή σε μεθόδους που απαγορεύουν το οξυγόνο στα μωρά μέχρις ότου επιπλεύσουν. Αν ένας εκπαιδευτής σας πει να παραλείψετε το πρωινό, πάρτε τα βουνά.

Αν τέτοια βάναυση συμπεριφορά λάμβανε χώρα σε πρόγραμμα εδάφους ή δημόσια σχολική αίθουσα, θα γραφόσασταν στο μάθημα;

Μην αποφασίζετε ορμώμενοι από το φόβο. Τέτοιες μέθοδοι κάνουν τα μικρά παιδιά που διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους, να πιστεύουν πως η επιθετικότητα είναι κάτι θετικό. Κατά πάσα πιθανότητα περνώντας την αντίληψη αυτή από γενιά σε γενιά.

μη με πληγώνεις

Επίσης κλονίζεται η εμπιστοσύνη… «Ο μπαμπάς και η μαμά με υποβάλλουν σε αυτό». Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ηρεμία και χαρά για τα παιδιά μας, ηρεμία στον κόσμο μας.

Η δουλειά ενός επαγγελματία εκπαιδευτή είναι να βοηθήσει τα τρομοκρατημένα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο τους μέσα από το παιχνίδι, όχι να προκαλέσουν ή να δημιουργήσουν επιπλέον φόβο.

Αν παρατηρήσετε πως τα παιδιά κλαίνε ή είναι στενοχωρημένα όταν πηγαίνουν ή κατά το μάθημα, πρέπει να καταλάβετε πως κάτι δενπάει καλά.

Σε ορισμένα προγράμματα σχεδόν όλα τα παιδιά κλαίνε και σχεδόν σε κάθε μάθημα. Πού είναι η ανθρωπιά σε όλο αυτό, πού είναι η υγιής εκπαιδευτική πρακτική;

Τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούν τα δύο αρνητικά στοιχεία: φόβος και ενοχή, σε γονείς και παιδιά. Υποστηρίζουν πως επιτρέποντας να συνεχίζεται αυτή η κακομεταχείριση στο παιδί, χτίζεται ο χαρακτήρας τόσο του γονιού όσο και του παιδιού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό..!  

Η υπερβολική πίεση πάνω στο αθώο παιδί μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη δυνάμεων και «υποσιτισμό» του πνεύματος. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως τα ερεθίσματα που δέχεται ένα βρέφος, είτε αρνητικά είτε θετικά, επηρεάζουν βαθιά την ανάπτυξη του πνευματικού και συναισθηματικού κόσμου σε ολόκληρη τη ζωή του παιδιού.

Εξουσιαστικές και δυναμικές μέθοδοι δεν «βλέπουν» την ευρύτερη εικόνα ούτε το παιδί στο σύνολο του. Στην προσπάθεια τους να καθησυχάζουν τους γονείς, αδιαφορούν για την ηρεμία των παιδιών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσεγγίζουμε το βρεφικό κολύμπι βάσει ανθρώπινων και όχι κλινικών όρων. Το κυματάκι που προκαλεί ένα βότσαλο στα γαλήνια νερά μιας λίμνης, εκπέμπει προς τα έξω πολλαπλούς ομόκεντρους κύκλους. Επομένως, το ίδιο συμβαίνει και με τη διδακτική επίδραση, επηρεάζοντας τους νέους μαθητές σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν αρκεί μόνο να αναζητούμε τα όμορφα στοιχεία της κολύμβησης, πρέπει επίσης να τα συνδυάζουμε με τα όμορφα στοιχεία του παιδιού. Τα άτομα που είναι αφοσιωμένα στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να επικεντρώνονται στο ανώτερο καλό κάθε παιδιού με το οποίο έρχονται σε επαφή.

Σαλταμανίκας Νικόλας

Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο