Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Αφήστε τα παιδιά να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Αφήστε τα παιδιά να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τις αντικρουόμενες δυνάμεις ενός αυστηρού και επιθετικού εκπαιδευτή που συγκρούεται με ένα ανυπεράσπιστο μωρό που είναι στενοχωρημένο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση απέναντι του. «Μην κάνετε κακό».

Στον 21ο αιώνα, οι γονείς πρέπει πια να αντιληφθούν πως η υποταγή, η πίεση ή ο ψυχικός τραυματισμός του παιδιού τους προκειμένου να μάθει να κολυμπά, είναι μια κατάσταση αρχαϊκή, αγχωτική και εντελώς περιττή. Η αντιδραστική αυτή μέθοδος, που τροφοδοτείται από το φόβο, συνοψίζεται στη φράση «η σημερινή λύση είναι το αυριανό πρόβλημα». Είναι η λογική του «Τελείωνε, δεν με νοιάζει πώς θα το κάνεις». Επιβάλλοντας με τη βία και σκληρή πειθαρχία και αδιαφιλονίκητη χειραγώγηση στα βρέφη και νήπια, αποδεικνύεται μεγάλη έλλειψη γνώσης, εμπειρίας και κατανόησης της διδασκαλίας και της φροντίδας. Εκπαιδευτές και γονείς οφείλουν να έχουν επαφή με τα αισθήματα και αντίληψη του παιδιού καθώς οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες των πράξεων τους μπορούν να επηρεάσουν το παιδί για μια ζωή, τόσο συναισθηματικά όσο και πνευματικά. Το αποτελεσματικό με το ηθικό μπορεί να είναι δύο εντελως διαφορετικά πράγματα. Θέτοντας το βρεφικό κολύμπι (να επιπλέουν με την πλάτη) ως καταναγκαστική προτεραιότητα στα απρόθυμα βρέφη, νήπια ή παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να έχει καταστροφική επίδραση για την ευεξία του παιδιού αλλά και της κοινωνίας. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαναγκαστικές βουτιές που εγγυόνται πως το παιδί θα μάθει να κολυμπά ή δεν θα διατρέχει κίνδυνο πνιγμού μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ας είναι γνωστό ότι το κλάμα, η θλίψη ή το να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου δεν είναι προϋποθέσεις για να μάθει κάποιος να κολυμπά. Πρέπει να συμπεριφέρονται με σεβασμό στις νεαρές αυτές ψυχές και να μην τις κακοποιούν. Οι συνετοί γονείς γνωρίζουν πως υπάρχουν καλύτερες επιλογές. «Μάθε με, μη με πληγώνεις». Η εκμάθηση πρέπει να βασίζεται στην εμψύχωση και την αγάπη, όχι στο φόβο. Ως γονείς και εκπαιδευτές, σκοπός μας πρέπει να είναι η καλλιέργεια της ευγένειας η οποία θα επιφέρει υπέροχα όμορφα και προστατευτικά άτομα.

Τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν την εμπειρία τους στο νερό από την πρώτη κιόλας μέρα, παρέχοντας τους ένα πλούσιο υποστηρικτικό σκηνικό που θα τους βοηθήσει να γίνουν υγιείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι αλλά και ικανοί κολυμβητές. Γονείς (και εκπαιδευτές) πρέπει να είναι χαλαροί και να συντονίζονται με το παιδί δημιουργώντας μια θετική, ενεργητική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό να ευχαριστιούνται και οι ίδιοι το μάθημα. Τα παιδιά πρέπει να είναι άνετα και σίγουρα πάνω από το νερό, πριν ακόμα αρχίσουν να κολυμπούν με το κεφάλι τους μέσα. Επικροτείστε κάθε μικρό βήμα καθ’ όλη τη διαδικασία. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που φέρνει στην επιφάνεια τους κρυμμένους θησαυρούς παράγοντας μια μακρόβια αγάπη και σεβασμό για το νερό καθώς επίσης μακρόβια δίψα για μάθηση και εξερεύνηση. Όλα λειτουργούν σαν καταλύτης προκειμένου το παιδί να ενεργοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του.

Τα πρώτα τρία χρόνια είναι τα πιο ευαίσθητα στη ζωή ενός παιδιού. Όσα συμβαίνουν σε αυτό το κρίσιμο και διαμορφωτικό διάστημα έχει δραματική επίδραση στο παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του. Η κολύμβηση είναι συνεπώς η πρώτη οργανωμένη δραστηριότητα στο ταξίδι της ζωής του. Σαν προνομιούχοι συνοδοί, γονείς και εκπαιδευτές οφείλουν να δημιουργήσουν μια εμψυχωτική και χαρούμενη εμπειρία για αυτούς τους εκκολαπτόμενους κολυμβητές. Ελπίδα μας είναι αυτά τα παιδιά να γίνουν ευπροσάρμοστοι και στοργικοί ενήλικες, έχοντας μια παραγωγική ζωή και συνεισφέροντας με τον καλύτερο τρόπο στην κοινωνία και τον πλανήτη μας.

Σαλταμανίκας Νικόλας
Υπεύθυνος προγραμμάτων  your AQUA spot
Πτυχιούχος  Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών /Ειδ. Κολύμβηση όλων των κατηγορών

Master, Physical Education (Sport Management) LUC
FOUNDER / www.pool-about.gr / Pool ABOUT SALON -EXPO
nikos.saltamanikas@gmail.com

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο