Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

(+30) 6940000002 info@spa-about.gr

Ο Stephan Zirwes προσφέρει απίστευτες αεροφωτογραφίες με τις πιο όμορφες πισίνες

Ο Stephan Zirwes προσφέρει απίστευτες αεροφωτογραφίες με τις πιο όμορφες πισίνες

Ο Γερμανός φωτογράφος Stephan Zirwes μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε απίστευτες αεροφωτογραφίες για την πιο πρόσφατη συνέχεια της σειράς “Πισίνες”. Η ορθογραφική αντίληψη μαζί με την επιδεξιότητα του φωτογράφου δίνουν ένα αποτέλεσμα διφορούμενο και ευφάνταστο.  Χρησιμοποιώντας τα πλακάκια σαν καμβά με σχέδιο, μέσα στο οποίο τοποθετεί την πισίνα, την απομονώνει από τον περιβάλλοντα χώρο. Η αυστηρή ορθογώνια παρουσίαση υπαινίσσεται έναν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ενώ τα επίπεδα σχέδια δημιουργούν την αίσθηση εικονογράφησης. 

Zirwes

Ο φωτογράφος άρχισε να δουλεύει πάνω στις “Πισίνες” το 2015,  ανταποκρινόμενος στην τάση για ιδιωτικές πισίνες σε αντίθεση με τις δικές του μνήμες της δημόσιας πισίνας. Συνήθως παίζει με την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την  δισδιάστατη τεχνική – αιχμαλωτίζει στιγμές από τη φύση, την βιομηχανία και τον ελεύθερο χρόνο, και στη συνέχεια τις κάνει επίπεδες με έναν απίστευτο τρόπο. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από συνέντευξη για τη σειρά “Πισίνες 2018”.

Zirwes

Πως δημιουργήθηκε ιδέα γι’ αυτό το project;
Μου αρέσει να δημιουργώ νέες προοπτικές για τα πράγματα. Γι’ αυτό άρχισα να τραβώ εναέριες φωτογραφίες ήδη από το 2000. Ο κάθετος τρόπος φωτογράφησης  ήταν μια τελείως νέα ιδέα εκείνη την εποχή. Είναι μία δισδιάστατη άποψη πάνω στις κατασκευές και τα σχέδια. Ένα μικρό απόσπασμα της πραγματικότητας. Είναι σα να παίζεις με την πραγματικότητα – και έτσι μία από τις πρώτες μου εκθέσεις σε γκαλερί του Ντουμπάι είχε το θέμα “Πόσο πραγματική είναι η πραγματικότητα”;

Zirwes

Πότε αρχίσατε να δουλεύετε πάνω στις “Πισίνες”; Είναι ένα project ακόμα εν εξελίξει;
Άρχισα να τραβάω φωτογραφίες για αυτή τη σειρά το 2015. Φωτογράφιζα από ελικόπτερο σε ύψος μερικών εκατοντάδων μέτρων. Σέβομαι την ιδιωτικότητα και δεν θέλω να ενοχλώ τους ανθρώπους. Το 2016 κέρδισα το τρίτο βραβείο στην κατηγορία αρχιτεκτονικής της Sony World Photographer  Award. Ναι, είναι ακόμα ένα project and εξέλιξη.

Zirwes

Θα μπορούσατε με συντομία να μας περιγράψετε την ιδέα πίσω από αυτές τις φωτογραφίες καθώς επίσης και την διαδικασία; Πως δηλαδή τράβηξατε αυτές τις φωτογραφίες; Πως τυπώθηκαν;
Η σειρά “Πισίνες 2018” αποτελεί συνέχεια προηγούμενης σειράς για τις δημόσιες πισίνες στην Ευρώπη. Πετούσα με ελικόπτερο συνήθως πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την νότιο Αφρική. Εκεί σχεδόν όλοι όσοι έχουν χρήματα, έχουν και μια ιδιωτική πισίνα. Πρόκειται για πολύ μεγάλη σπατάλη νερού! Στη Γερμανία δεν υπάρχουν πολλές ιδιωτικές πισίνες. Οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν τις δημόσιες εγκαταστάσεις. Είναι μέρος της κοινωνικής – πολιτιστικής ζωής, ανοιχτές για όλα τα είδη των κοινωνικών τάξεων, όπου οι ανθρωποί περνούν πολύ χρόνο, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και αποκτούν έτσι πολύ ευχάριστες αναμνήσεις. Όλοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο μικρό ποσό χρημάτων για την είσοδο στην πισίνα. Μου αρέσει αυτός ο τρόπος σκέψης. Το 2011 άρχισα να χρησιμοποιώ τα πρώτα μου drones.  Τώρα φωτογραφίζω και με drones. Η σειρά “Πισίνες 2018” αποτελείται από φωτογραφίες τραβηγμένες από ύψος μόνο λίγων μέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης τα πλακάκια από τις πισίνες αντιγράφηκαν και μεγεθύνθηκαν για να δημιουργήσουν ένα είδος επαναλαμβανόμενου σχεδίου, που θα λειτουργούσε σαν πλαίσιο.

Zirwes

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε με αυτές τις εικόνες;
Οι δημόσιες πισίνες αποτελούν ένα σύμβολο για την σημασία του νερού, το οποίο θα έπρεπε να είναι δωρεάν προσβάσιμο για τον καθένα. Ένα σύμβολο που έρχεται σε αντίθεση με την τάση για ιδιωτικοποίηση του νερού, μέσα από τις ιδιωτικές πισίνες καθώς επίσης και την χρήση του για εμπορικούς σκοπούς. Ξαναλέω λοιπόν ότι το νερό θα έπρεπε να είναι δωρεάν προσβάσιμο για όλους.

Zirwes

No Comments