Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Τελειώσατε την προπόνησή σας… σάουνα ή τζακούζι

Τελειώσατε την προπόνησή σας… σάουνα ή τζακούζι

Στην πλειονότητα των ανθρώπων αρέσει η αίσθηση και η μυρωδιά της σάουνας! Για άλλους, το Jacuzzi είναι η επιτομή της πολυτέλειας και της χαλάρωσης. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτά τα δύο είναι διαφορετικά όπως τα μήλα με τα πορτοκάλια, αλλά και τα δύο έχουν παρόμοια οφέλη και κινδύνους.
Η υγεία ανδρών και γυναικών μπορεί να επηρεάζεται θετικά και αρνητικά από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υπερβολική ζέστη. Όσον αφορά τη σάουνα και το Jacuzzi, ισχύει το «παν μέτρον άριστον». Επομένως, αν μετά την προπόνησή σας δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση.
Σάουνα και Jacuzzi: Πώς λειτουργούν;
Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν μια υγρή σάουνα, ατμού. Το εσωτερικό της σάουνας μπορεί να έχει ξύλινους τοίχους και πάγκους από λευκή λεύκα, κέδρο, κώνειο ή έλατο. Οι σάουνες διαθέτουν μια πηγή θερμότητας σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Το νερό τρέχει στις πέτρες (ή την πηγή θερμότητας) και εξατμίζεται γρήγορα δημιουργώντας έναν ζεστό ατμό που διαχέεται στο χώρο. Σε μια ξηρή σάουνα, την πηγή θερμότητας δεν την διατρέχει νερό. Η ατμόσφαιρα δεν έχει ατμό.
Η μηχανική του Jacuzzi είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η στάθμη του νερού στο τζακούζι πρέπει να είναι πιο υψηλή από τους εκτοξευτήρες και τη βαλβίδα εισαγωγής. Μια αντλία αντλεί γρήγορα το νερό στις βαλβίδες, ενώ ο κινητήρας της αντλίας δημιουργεί διάφορους βαθμούς δύναμης για να αποβάλει το νερό από τους εκτοξευτήρες. Μερικές φορές, η πίεση μπορεί να ελεγχθεί με έναν κινητό δακτύλιο γύρω από τον εκτοξευτήρα.
Τελειώσατε την προπόνησή σας… σάουνα ή τζακούζι
Στη σάουνα, το σώμα σας ιδρώνει στη θερμότητα και την υγρασία και ο ιδρώτας εξατμίζεται. Αν υπάρχει μια μικρή διαφορά στη θερμοκρασία μεταξύ του σώματος και του περιβάλλοντός σας, είναι πιο δύσκολο για τον ιδρώτα να εξατμιστεί και γι’ αυτό η καρδιά αντλεί αίμα δυσκολότερα για να ενισχύσει τον εφοδιασμό του σώματος, στέλνοντας ζεστό αίμα στους μύες σας και την επιφάνεια του δέρματος, προσπαθώντας να ρίξει τη θερμοκρασία του. Τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια διαστέλλονται με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σας να κοκκινίζει. Αν είστε έγκυος, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη σάουνα.


Ακριβώς όπως και στη σάουνα, η ικανότητα του σώματός σας να ιδρώσει αποτελεσματικά δεν διευκολύνεται μέσα σε ένα Jacuzzi, ενώ η υγεία των γυναικών μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο σε σχέση με τους άντρες και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν Jacuzzi και να μη το χρησιμοποιούν καθόλου κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists προτείνει στις έγκυες γυναίκες να ασκούνται ή να χαλαρώνουν σε νερό με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 32 °C. Στο βιβλίο, «8 Weeks to Optimum Health…» συνιστώνται το ελάχιστο 2-3 συνεδρίες σάουνας την εβδομάδα για να έχετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, ασθενείς με αρθρίτιδα χρησιμοποιούν Jacuzzi 2 φορές την ημέρα για να μειώσουν τον πόνο.

Πλεονεκτήματα χαλάρωσης!
Μετά από μια προπόνηση, το στροβιλιζόμενο, ζεστό νερό στο Jacuzzi καταπραΰνει τους καταπονημένους, κουρασμένους μύες και η επερχόμενη χαλάρωση σας δίνει ένα ευχάριστο αίσθημα ηρεμίας. Η εκτοξευόμενη ροή του νερού από τους εκτοξευτήρες του Jacuzzi, λειτουργεί ως θεραπεία μασάζ που χαλαρώνει τους καταπονημένους μύες. Όταν χρησιμοποιείται με ασφάλεια, ένα Jacuzzi είναι ο τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσετε μια προπόνηση!

Παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

• Ρίξτε τη θερμοκρασία του σώματός σας πριν μπείτε στο Jaccuzi
• Πιείτε άφθονα υγρά
• Μη μένετε μέσα περισσότερο από 15 λεπτά
• Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40°C.

Τα καθαριστικά οφέλη της σάουνας είναι ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα! Αυτή η μορφή σταθερής θερμότητας καθαρισμού του σώματος προτείνεται συχνά από τους γιατρούς. Τα πλεονεκτήματα της σάουνας περιλαμβάνουν:

• Αποτοξίνωση
• Βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία
• Καθαρισμό της επιδερμίδας
• Κοινωνική συναναστροφή
• Ανακούφιση από το άγχος
• Απώλεια βάρους

Για τη σωστή χρήση της σάουνας, πρέπει να:
• Κάνετε μπάνιο πριν για να αφαιρέσετε τις λοσιόν και να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματος μετά από μια προπόνηση.
• Αν φοράτε μαγιό, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φερμουάρ ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκαύματα.
• Μετά από 8-10 λεπτά, κάντε ένα διάλειμμα. Αν νιώθετε αρκετά καλά, ξαναμπείτε στη σάουνα για άλλα 5-10 λεπτά.
• Αφήστε να πέσει η θερμοκρασία σας 5-10 λεπτά μετά, έτσι ώστε το σώμα σας να μην πάθει σοκ από το νερό της ντουζιέρας/πισίνας.

Η Ομάδα των Holmes Place

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο