Τα πάντα για το SPA και τα παρελκόμενα του…

Μασάζ η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

Μασάζ η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

Μασάζ η χειρομάλαξη η θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος

Από αρχαιοτάτων χρόνων το μασάζ απασχόλησε τον άνθρωπο και χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά σε όλο τον κόσμο σαν θεραπευτική μέθοδος και αγωγή, που ανέπτυξε ο άνθρωπος από ένστικτο.
Σε όλους τους πολιτισμούς έχουμε αναφορές για την αξία και τη συστηματική χρήση των μαλάξεων και των σωματικών ασκήσεων.
Κατά τη Σινική περίοδο, γύρω στο 2500 π.Χ. οι Κινέζοι είχαν εντάξει στις θεραπευτικές τεχνικές τους τη συστηματική χρήση των μαλάξεων, συγχρόνως με τη σωματική άσκηση και τις αναπνευστικές κινήσεις αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση του οργανισμού, ώστε να ξαναβρεί την ισορροπία του.
Στην Αρχαία Ελλάδα, οι αρχαίοι Έλληνες με τον Ιπποκράτη, έθεσαν τα θεμέλια της γυμναστικής και των μαλάξεων, κάνοντας λόγο ότι η διατήρηση της υγείας απαιτεί μια κατάσταση ισορροπίας ανάμεσα στο σώμα, το νου και το περιβάλλον και συνιστούσαν τις μαλάξεις, τη γυμναστική, την υδροθεραπεία, την κινησιοθεραπεία και τη σωστή στάση του σώματος.
Επίσης, Νοτιαμερικανοί, Ινδιάνοι, Μεξικάνοι και άλλες εθνικότητες έχουν χρησιμοποιήσει το μασάζ.
Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου πολλοί γιατροί στην Αμερική και στην Ευρώπη συνέχισαν την παράδοση και συνιστούσαν μασάζ για οποιαδήποτε περίπτωση, εφαρμόζοντας διάφορα είδη μασάζ για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων κ όχι μόνο.
Καθώς όμως η πίεση του χρόνου και το υψηλό κόστος της ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν, οι γιατροί άρχισαν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογικές εξελίξεις και όχι στη δουλειά με τα χέρια. Έτσι το μασάζ έγινε μια ξεχασμένη θεραπευτική τέχνη στον δυτικό κόσμο.
Σήμερα , αναγνωρίζεται πάλι σαν παγκόσμιο εργαλείο θεραπείας, απόλαυσης και επικοινωνίας.
Η δύναμη του αγγίγματος
Το άγγιγμα ξεκινάει ήδη από την εμβρυακή κατάσταση καθώς με κάθε κίνηση που κάνει η έγκυος κάνει μασάζ και διεγείρει το παιδί μέσα της.
Μετά τη γέννηση, η σωματική επαφή με το μωρό βοηθάει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματός του και του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες.
Η σωματική επαφή στην αρχή της ζωής μας είναι μια ουσιαστική τροφή συναισθηματικής τροφής και αργότερα, όταν σαν ενήλικες νιώθουμε άσχημα, ένα καθησυχαστικό άγγιγμα μπορεί να μας ηρεμήσει, όπως όταν ήμασταν παιδιά.
Η αφή είναι μοναδική ανάμεσα στις αισθήσεις μας. Ό,τι αγγίζουμε, μας αγγίζει, ό,τι μας αγγίζει αγγίζεται και από εμάς.
Μαθημένοι όμως να κοιτάμε με τα μάτια και να γνωρίζουμε με το νου, ξεχνάμε πόσα περισσότερα μπορούμε να καταλάβουμε μέσω της εσωτερικής μας συνειδητότητας.
Το άγγιγμα μας δίνει μια άλλη αίσθηση, σαν να μπορούμε να δούμε με τα χέρια μας.
Στη Ινδονησία και την Ιαπωνία, οι τυφλοί άνθρωποι εξασκούνται στην τέχνη του μασάζ.
Η αίσθηση της αφής είναι εντονότερη σε αυτούς, επειδή τους λείπει η αίσθηση της όρασης.
Το μασάζ είναι ένα ταξίδι στην αυτοανακάλυψη, καθώς βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ του αριστερού μέρους του εγκεφάλου (λογική και σκέψη) και του δεξιού μέρους του εγκεφάλου (διαισθητική ικανότητα) μας δίνει την ευκαιρία να ξεφύγουμε από το νου και να έρθουμε στις αισθήσεις μας.

Πώς λειτουργεί το μασάζ
Το θαύμα του αγγίγματος και του μασάζ βρίσκεται στην άσκηση της ρυθμικής πίεσης, η οποία επηρεάζει ό,τι υπάρχει κάτω από το δέρμα. Οι μαλάξεις και πιέσεις των χεριών του θεραπευτή πάνω στο σώμα του θεραπευόμενου χαλαρώνουν τους μύες που είναι σφιγμένοι από την άσκηση ή από την ένταση.
Το αίμα και η λέμφος κυκλοφορούν έτσι ώστε όλα τα μέρη του σώματος να πάρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το οξυγόνο, να αποβάλλουν πιο εύκολα τις τοξίνες και να αμυνθούν εναντίον κάθε αρρώστιας και απειλής.
Τα αισθητήρια όργανα ενεργοποιούνται, ερεθίζονται και στέλνουν σήματα σε όλον τον οργανισμό, δίνοντάς τους την εντολή να χαλαρώσουν ή να διεγερθούν.
Το μασάζ επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην έκκριση ενδορφίνης, της φυσικής αναλγητικής ουσίας του σώματος, που οδηγεί σε αισθήματα εφορίας.
Τα δισεκατομμύρια αισθητήρων νεύρων που έχουμε σε όλο μας το σώμα και η δύναμη των 1,5 εκατομμυρίων αισθητηρίων νεύρων με τη μεγαλύτερη πυκνότητα που έχουμε στα ακροδάκτυλά μας, κάνουν το μασάζ αποτελεσματικό και το ανθρώπινο άγγιγμα αναντικατάστατο.
Ο θεραπευτής πρέπει να έχει την ικανότητα να διακρίνει τι λέει το σώμα, να βλέπει μέσα από τα δάκτυλά του και να μπορεί να ξέρει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα του ανθρώπου , νιώθοντάς τον μέσα από τα χέρια του.
Εκτός από την απλή φυσιολογία, παρατηρούμε ότι το μασάζ πηγαίνει πολύ πιο πέρα, έτσι ώστε να ενεργοποιούνται και να εναρμονίζονται οι ενέργειες του νου, του σώματος και του πνεύματος, πετυχαίνοντας την κινητοποίηση του αυτοθεραπευτικού δυναμικού που όλοι έχουμε μέσα μας.
Τα διάφορα είδη μασάζ
Οι διάφορες τεχνικές του μασάζ βασίζονται στη θεώρηση της ολιστικότητας του ανθρώπινου οργανισμού και στοχεύουν στην τόνωση των ενεργειακών σημείων του σώματος, που δέχονται καθημερινά πίεση, κούραση και ένταση και είναι υπεύθυνα για τα διάφορα προβλήματα υγείας.
Η ευεργετική δράση του μασάζ στον οργανισμό είναι αποτελεσματικότερη όταν προσαρμόζεται στις θεραπευτικές ανάγκες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει κάθε άτομο.
Γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα είδη μασάζ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ο θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό ή μια ποικιλία από τεχνικές, προκειμένου να ενεργοποιήσει, αναζωογονήσει και αποκαταστήσει τη φυσική λειτουργία.
Τα πιο διαδεδομένα σήμερα μασάζ είναι: το νευρικό, το σουηδικό, το ρεφλεξολογικό, τα trager, το creativehealing, το κινεζικό (tui-na), το σιάτσου, το αγιουβερδικό, το rejuvance, το tai και φυσικά το αρωματικοθεραπευτικό μασάζ όπου με τη χρήση των αιθέριων ελαίων και τον συνδυασμό των κινήσεων και χειρισμών τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Το μασάζ είναι για όλους και δε χρειάζεται να περιμένει κάποιος μέχρι να πονέσει για να κάνει.
Το μασάζ είναι ένα εργαλείο προληπτικής θεραπείας, που βοηθά να κατανοήσει κάποιος τα μηνύματα του σώματός του, ώστε να κάνει κάτι γι’ αυτά, πριν φτάσει στο σημείο να καταρρεύσει εντελώς.
Βάζοντας το μασάζ στη ζωή μας, κάνουμε ένα θετικό βήμα για την υγεία μας.
Μαθαίνουμε να κατανοούμε τη γλώσσα του σώματός μας και λέμε «ναι» στη χαλάρωση και την ευεξία και «όχι» στην ένταση και τον πόνο.

Της Κατερίνας Σαγρή

http://www.pepfa.gr/

Χωρίς Σχόλια

Αναρτήστε ένα σχόλιο